Lyckad vecka
Veckorna är tuffa och intensiva men denna vecka tycker jag gott bra och vi har gjort allt som var tänk + lite till.





Pannacotta 4 port

(Pannacotta är en italiensk pudding och betyder "kokt grädde" på italienska.)
Ingredienser:
1 st Gelatinblad
2.5 dl Kaffegrädde
1.5 msk Strösocker
0.3 st Vaniljstång, delad på längden
Till garnering:
100 g Färska/frysta bär
Gör så här:
1. Blötlägg gelatinblad i kallt vatten i 5 minuter.
2. Koka upp kaffegrädden och vaniljstången i en kastrull.
3. Låt kaffegrädden svalna med vaniljstången (ca 10 min)
4. Skrapa ur vaniljstången och lägg tillbaka det urskrapade innehållet i kastrullen. Kasta det tomma vaniljskalet.
5. Ta upp gelatinbladen, krama ur dem en aning, och låt dem rinna av.
6. Lägg gelatinet i grädd- och vaniljblandningen.
7. Fyll 4 små portionsformar med pannacotta-blandningen.
8. Låt stelna i kylskåp i ca 3 timmar.
Av: Fredrik Norlén
Semifreddo di mascarpone e miele con mele in vaniglia

Ingredienser:
250g Mascarpone
3 st Ägg
3 msk Strösocker
3 msk Flytande honung
Äppelringar i vaniljlag:
4 st Äpplen
0.5 st Vaniljstång, alt. 1–2 tsk mald kanel
50 g Smör
4 msk Strösocker
Gör så här:
1. Dela äggen i gulor och vitor. Häll vitorna i en absolut ren bunke och vispa till hårt skum. Rör försiktigt ner sockret.
2. Vispa i en annan bunke äggulorna pösiga tillsammans med hälften av honungen.
3. Blanda ner mascarponen, lite i taget, i äggule blandningen, och tillsätt resten av honungen. Rör om till en slät smet. Vänd försiktigt ner äggviteskummet i blandningen.
4. Fördela smeten i en avlång, ca 1 ½ liters plastfolieklädd brödform.
5. Ställ in i frysen och låt stå i minst 6 timmar. Ta fram semifreddon i rumstemperatur ca 15 minuter före serveringen.
6. Skölj, skala (valfritt) och kärna ur äpplena, och skär dem i ½ cm tjocka skivor.
7. Dela vaniljstången på längden. Smält smöret i en stekpanna, tillsätt socker, skrapa ner vaniljfröna och lägg i vaniljstången (alt. kanel) och äppelskivor.
8. Stek skivorna försiktigt i smöret tills de känns mjuka, ca 10 minuter.
9. Skär semifreddon i skivor och servera med de varma äppelskivorna. Skeda lite vaniljlag över semifreddon.
Av: Fredrik Norlén
Gnocchi/pestosallad 4 port

Ingredienser:
600 g Gnocchi(kokt)
50g Pinjenötter
50g Parmesanost
1dl Basilika
0,6dl Olivolja
100g Sallad
salt, peppar
Gör så här:
- Rosta nötterna i torr panna till gyllenbrun färg.
- Mixa ihop nötter, basilika, ost olivolja.
- Blanda ihop allt med sallad.
Cannelloni 4 port

Ingredienser:
4 st Lasagneplattor
6 msk Färskost
100 g Champinjoner
1/3 st Chili
Ägg
Gör så här:
- Fräs svampen med finhackad chili i lite olja, låt rinna av på papper, finhacka och blanda med färskosten och salta.
- Lägg ut lasagneplattorna och skär remsor på bredden i 10 centimeter.
- Fyll upp med färskostblandningen och rulla ihop.
- Pensla med äggula på toppen och gratinera av i salamander.
Insalata di pomodoro con mozzarella 4 port

Ingredienser:
4 st Fasta tomater
1 st Liten röd lök
2 stjälkar Blekselleri
80 g Mozzarella
Dressing:
2 msk Olivolja
1.5 msk Balsamvinäger av god kvalitet
1 tsk Torkad oregano
0.5 tsk Salt
Gör så här:
1. Skär tomaterna i tunna, men hela, klyftor. Strimla rödlöken tunt och skär sellerin i 0.5 cm tjocka skivor.
2. Blanda olivolja, balsamvinäger, oregano och salt i en salladsskål. Tillsätt tomater, selleri och lök, och blanda väl men försiktigt.
3. Servera tomatsalladen på assietter eller i små skålar med mozzarella i skivor eller tärningar och avsluta med att skeda över lite extra dressing.
Av: Fredrik Norlén
Insalata di funghi (marinerade champinjoner)

Ingredienser:
1 dl Olivolja
1 dl Vatten
0,6 dl Vitvinsvinäger
2 msk Italiensksalladskrydda
½ st Finhackad solovitlök
15 st Normalstora champinjoner delade i kvartar
S/P
Strösocker
Gör så här:
- Koka upp alla ingredienserna och slå över champinjonerna, rör om och låt svalna och marineras minst tre timmar.
- Servera med färsk ruccola.
Av: Fredrik Norlén
Insalata di peperonata (marinerad paprika)

Ingredienser:
1st Grön paprika
1st Rödpaprika
½ st Finhackad solovitök
1dl Olivolja
2msk Balsamicovinäger
1msk Italiensk salladskrydda.
½ st Liten finhackad rödlök
Saften av 1st pressad citron
S/ Sv peppar
Gör så här:
- Rosta paprikan i ugnen 250oc tills de blir mörka på skalet, lägg upp dem i en skål täck med plast och låt svalna.
- Dra av skalet och ta bort kärnorna.
- Dra dem i strimlor blanda med löken och resten av ingredienserna.
Av: Fredrik Norlén
Bruchetta 4 port

Ingredienser:
4 skivor Vitt ljust bröd
2 klyftor Vitlök
2 msk Olivolja
4 st Tomat
1 st Rödlök
0,5 msk Äppelcidervinäger
0,5 dl Basilika
Gör så här:
- Gnid i brödet med vitlöken, olivolja och grilla.
- Grovhacka och blanda övriga ingredienser.
- Läggbrödet på ett fat eller tallrik och lägg på tomatblandningen.
Av: Fredrik Norlén
Frittata di spinaci 4 port

Ingredienser:
5 st Ägg
300 g Spenat
1 st Vitlök
50 g Parmesan
Olja
Salt
Peppar
Gör så här:
1. Koka och sila spenaten
2. Vispa ägg och tillsätt spenaten och vitlöken samt parmesan
3. Stek smeten i stekpanna i ca 5-7 cm stora plättar
Av: Fredrik Norlén
Lite bilder från kursen matlagning 3













Vad skall du bli när du blir stor?
Blogg från APU på Lanzarote
– att vara tjej och kock
