Sista (för i år i alla fall) lärarpraktiken

På onsdagen förra veckan bytte jag om och klev in i köket på Costas. Ännu ett välkommet nedslag i verkligheten.
 
 
 
Emelie går lärlingsprogrammets tredje år. Här mixar hon vitlök och olivolja till tzatsiki.
Recept; 30 kg grekisk yoghurt, 13 solo-vitlökar..... osv...
 
 
Focaccia bakas dagligen.
 
 
Dagens lunch. Välkryddade kycklingfiléer, bearnaise och stekt potatis. Gott och snyggt.
 
 
Tack för idag.
 
 
Av: Lars Filén
 
 

Lucia på Fridhemsgymnasiet

 

Vilka fantastiskt duktiga elever från Gubbeskolan som var och lussade för oss på Fridhemsgymnasiet. Tack för en jätte fin lucia.

 

Av: Fredrik Norlén

 
 
 
 

RL 1a & 1b

Snart är det Jul
Christopher visar Julens mode.
Nybakad äppelkaka med mandelmasssssaaaa.
Sauce Espagnole (brun grundsås)
Nellie & Pernilla
Sebastian steker pannbiff
AJajj det stänker ju o e varmt
 Vad tänker Jennifer på ?????????????????????????????
Quiche Lorraine med ärtskott
Jennifer i luckan
Jennifer o Linn
Tackar de e julmust i dag
Sherin
Nellie
 
RL 1a Julfina
Fyra små gummor rörande i grytan
 

Sanna klarar två grytor samtidigt !
 
 
 
 

Fridhemsmästerskapet för bagare

 

Västerbottennytt På besök. (sänds i morgon 12/12

 
Våran klocka för att veta hur lång tid vi har på oss
 
Jennifer fångad på bild tillsammans med Linn
 
Fredrik på besök
 
Västerbotten-Nytt gillar oss
 
Se vad glada de är för att få vara hos oss på Fridhemsgymnasiets restaurangutbildning
 
Kanonfotograf!
 
Ännu mer
 
Våran 1e lärare Fredrik ger en intervju
Mia i farten
 
Ännu mer film
O mer!!!!
Ja han gillar att vara på TV
Två glada journalister är så glada för att vara här på Fridhemsgymnasiets
restaurangutbildning
Tack för att vi fick vara här hos er

Praktik för lärar´n igen - denna gång på Viktoria

I onsdags var jag iväg på ännu ett praktikbesök. Från klockan åtta på morgonen fram till tvåtiden fick jag äran att få vara med i köket på restaurang Viktoria.
 
 
Här ses jag själv i full färd med att passera potatispuré. Det är minsann inte många ställen som tar sig tid att göra det. Resultatet blir magiskt bra. Det är sådana detaljer som skiljer riktigt bra restauranger från de som bara är bra...
 
 
Fanny går årskurs tre på lärlingsprogrammet. Här ses hon vispa och fixa potatispurén, som jag sedan fick passera. I ettan och tvåan tillbringade Fanny sin praktiska tid på Restaurang Angelini.
 
Dagens lunch: Kyckling med grön currysås.
 
 
Mat i luckan
 
 
 
 
 
Isidor går RL-programmets andra år och är ute på APL - ArbetsPlatsförlagt Lärande. Det kallades tidare kort och gott för praktik. Namnet APL tillkom för att tydliggöra att praktikperioden är en del av utbildningen och meningen med tiden ute i "verkligheten" är att eleverna ska lära sig nya saker, inte bara utnyttjas som gratis arbetskraft. Isidor har varit sex veckor i köket och avslutar sin APL-period med två veckor i serveringen.
 
 
 
Gravad rödning med tillbehör. Förrätt till dagens affärslunch.
 
 
 
En av våra gamla elever, Sofia. Alltid lika trevligt och kul att att träffa dem. Sofia har jobbat på Viktoria/Viktor se´n hon gick ut skolan för några (ganska många) år sedan.
 
Tack för idag
 
Av: Lars Filén
 
 

Ännu en kväll som praktikant. Denna gång på Invito.

Under en kväll förra veckan (v 48) hade jag äran att få vara med i köket på Invito. Man känner sig som ett malplacerat kylskåp som mest står i vägen... Men kockarna verkar ha överseende med det...
 
 
Gamla elever från förr - vart jag än vände blicken.
Erik, Micke, Viktor och Jocke. Micke var bara och hälsade på. Det vankades ju kaffe och tårta... Vanligtvis hittas han på Sjöbris.
 
 
Joakim Lundholm, köksis på Invito, fixar saffransgnochi. Smart sätt att göra det på...
 
Ännu ett kärt återseende från förr. Hej på dej Johan.
 
"Min" lärling Sofie. Hon går tredje året på lärlingsprogrammet. Kommer ursprungligen från Lycksele.
I stekbordet; köttfärs till pastasås dagen därpå.
 
 
Grill med riktigt träkol. Inte illa.
 
Inga burkchampinjoner här inte. Parmaskinka och ruccola. Jojomänsan...
 
Viktor in action i luckan.
 
Toft är också "min" lärling. Han går första året på lärlingsprogrammet. Här i full färd med att mala lever till jolbordets leverpastej.
 
 
 
 
 
 
 
Av: Lars Filén
 

Bilder från vecka 48 och 49 RL 1b

Räksoppan
Christopher o Nellie
Julia i luckan
Förrätt
Förrätt Räksoppa på skal med creme fraiche
 
 
matsalen
Glada Gubbar
Sanna o Mia
 
 
Varmrätten Pocherat kycklingbröst med dijonsenapssås o bulgur
 
Sherin
 
Dessert
De var jättegooooooooooooooot
Serveringsgänget väntar på mat
Maja
Sofia skär julienne
Nu är varmrätten på G
 
Alexander visar hur man skär julienne
Linn ser så glad ut!
Johanna
Sanna o Julia med frukost
Frukosten var bra i dag
En ovanlig bild på Jenny
Johanna
Jessica o sanna
Råvaran
Varmrätten
 
förätten
 
Pannacotta med jordgubbspuré
Goa Tanter på besök
Åsa vänta på mat
 
Hmm....de går inte ihop i dag heller!
Mia i luckan
Alice o Nellie
Sebastian har full koll
Man får ta maten med händerna om man har handskar på
Bongarna är på plats
 
Sebastian, Sanna o Mia fixar förrätten
Nu är det dax för varmrätt
Pasta med Curryräkor
Väntan på mat kan bli lång
Penilla o Sofia
Sherin är duktig hon.

RSS 2.0