Lärar´n på praktikbesök ute i verkligheten

Härom dagen bytte jag om till kökskläder och klev in i köket på Scandic Plaza för att hälsa på "min" elev Filip. Han går på lärlingsprogrammet, vilket innebär att han gör alla sina kökskurser ute i verkligheten. Sammanlagt innebär det att mer än halva Filips tid i skolan genomförs ute på en restaurang. Resten av tiden ägnas åt "vanliga" kurser som engelska, svenska, matte och liknande. Första året tillbringade han på Restaurang Universum. Här kommer några bilder från Plaza.
 
Filip filéar lax
 
 
Filip visar hur man brer en snygg macka
 
 
Majskyckling med goda tillbehör till ett stort sällskap. Fort ska det gå, men ändå bli snyggt och aptitligt.
 
 
 
mmm
 
 
 
När man är ute på olika restauranger träffar man ofta på gamla elever. Detta är alltid lika trevligt.
Hej på dig Erik.
 
 
Som sagt var; gamla elever. Trevligt återseende. Hej Josefin.
 
 
 

Och igen... En gammal elev till. Säg hej till Jimmy.
 
 
 
 
 
 
Vart än vi lärare går runt i sta´n (och även i andra städer faktiskt) ser vi gamla elever överallt - i kök, matsalar, bagerier och butiker. Superkul. Kanske kommer det fler inlägg här på bloggen med detta fokus.
 
 
Av: Lars Filén

RL 1b 2013-11-21

Pernilla o Sofia lagar crepés medan Mia väntar på sin tur
Jennifer delar gulan från vitan
Sofia o Pernilla lagar fortfarande crepés
Serveringstjejerna lite taktiksnack före
Isak polerar bordssilvert
Maja gör champinjonstuvningen till crepés
Sebastian rengör svampen nooooga
Sherin och Christopher
Förberedelse
Ulla på sitt kontor i köket
Alice och Nellie  går igenom dagens förberedelse
Alexander med nybakade bullar
Jag ser dig noog
Pernilla och Maja i storköket
Sofia fixar sin sallad
Vist är det rörande!
Förrätten avklarad
Linn är lycklig
jag vill inte vara med på bild!
Det är skönt att bli uppassad efter en stressig dag
 
Sallamandern fungerar bra för crepés
 

15/11 Buffémat av RL 1b och första serveringstillfället för RL 1a

Det vi lagade i dag var Kyckling sallade med rhode island dressing och rattatouille med ris. Till efterrätt hade vi en fantastisk fruktsallad med grädde och en smarrig maräng.
Här står RL 1a redo att servera gästerna.
Hungriga gäster/kockar med förväntat
Christopher och Isak
Nellie och Alice
Matsnack
Till slut fick också de som serverade avnjuta den goda maten!
Oooohhh, mmm. Maränger är gott!
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

Service och bemötande

Andra lektionen i kursen som heter Service och bemötande. Den rutinerade läraren Ulla Lindqvist, visar hur man använder handservetten och hur man serverar dryck. Ystra elever tittar på... Sedan är det deras tur att prova. Övning ger färdighet.
 
 
 
 
 
 
 
 
Av: Lars Filén
 
 
 

Elina och Linda fick stipendium för att åka till London

Elina Nilsson och Linda Åkerström som läser Restaurang- och livsmedelsprogrammet funderade under sommaren om de skulle kunna göra gymnasiearbetet utomlands, men det slutade upp med att de sökte pengar ur vår stipendiefond för att kunna göra sin APL (Arbetsplatsförlagt lärande) i London. De kommer vara i London i 4 veckor för att praktisera på ett bageri och lära sig språket bättre. Vi hoppas vi får följa dem i en blogg i vår!

 

Inlägget är knyckt från Fridhemsgymnasiets hemsida.

 

Av: Lars Filén

 

 


Malin fixar och fejjar

Vi vet ju att "våra" elever på RL aldrig skulle klottra på skåp och väggar...
Malin, vårt kära allt-i-allo, ses här sanera klotter från skåp. Hennes filosofi är: "Håll snyggt och städat i dockhörnan så leker barnen lugnt och snällt". Så sant. Om väggar och skåp är rena och snygga kommer det (förhoppningsvis) att kännas mer fel att klottra.
 
 
Av: Lars Filén
 
 
 
 

Årskurs 1 B start med kursen matlagning 1

Våran Lärarkandidat Alexander
Vispa majonnäs till morgondagens Rhodeislandssås

Nu är det full rulle med Olle
 

Inga problem här int med Jennifer
 
Mia och Jessica Med vispen

Sofia vispar på

"Gammal" elev i VK

Det är alltid lika kul att få reda på vart våra gamla elever tar vägen. I dagens (13/11) VK kan man läsa en HELSIDA om Juto Wang, som gick hos oss för några år sedan. Han har, tillsammans med sin mamma, öppnat en filial till Great Eastern i Lycksele. Vi säger grattis till Lyckseleborna som nu kan frossa i friterade räkor med sötsur sås, strimlad biff med bambuskott och andra kinesiska läckerheter. Vi säger även grattis till Juto som lyckats bra i sin karriär som kock.
Artikeln verkar inte finnas på nät-VK. Här kommer ett foto av papperstidningen istället.
 
 
 
Av: Lars Filén
 
 
 

Äntligen fredag

 
Sista lektionen i kursen Livsmedels- och näringskunskap på flera månader. Halva kursen är klar. Nästa halva påvörjas igen vecka 17. Temat för denna vecka, torsdag och fredag, har varit fågel och ägg.
 
Delar av RL1a som ivrigt väntar på instruktioner.
 
 
Varför hamnar bilderna ibland på sniskan? Jag orkar inte försöka fixa till det den här gången... Ni som tittar får luta på huvudet eller på datorn... Amanda och Isak kokar något.... Kanske kan det vara apelsinzest till smörsåsen.
 
 
Rosastekt ankbröst. Mums. Serverade med apelsinsmörsås.
 
 
Fasanbröst delas i två delas så alla ska kunna smaka. Gott.
 
 
Sara visar hur man hanterar en kniv.
 
 
Lunchdags. Buffé i luckan. RL1a och RL1b käkar tillsammans.
 
 
Johanna (från RL1b) har hittat godsaker.
 
 
Godsaker...
 
 
Majonnästillverkning. Alice vispar.
 
 
Mera majjo. Nellie och Amanda.
 
 
Sherin och Linda hjälps åt att dosera vinäger.
 
 
Christina på väg att diska något.
 
 
1000 tack för idag.
 
Av: Lars Filén
 

Guld, Grattis till Thomas Sjögren och Svenska Juniorkocklandslaget

Det blev Guld i dag i det varma köket. Silver till Luxemburg och Brons till Cypern, Italien och Indonesien. På lördag fär vi veta hur många poäng vi fått och totalplacering. Spännnde !!
 
 
 
Stort garttis önskar vi från Fridhemsgymnasiet/Östra Gymnasiet
 
Av: Fredrik Norlén

Från Fridhemsgymnasiet till kocklandslaget

 

Vindeln Som liten tittade han på matprogram och lagade middag åt föräldrarna.

Nu bor Granösonen Thomas Sjögren i Göteborg och är en del av svenska juniorkocklandslaget. I veckan åker gruppen till lyxiga Hamptons utanför New York och lagar mat åt kändisar.

Det hela tog fart för fyra år sedan. Thomas Sjögren var 18 år och lämnade Granö för den svenska västkusten. Han ville komma närmare Göteborgs levande restaurangkultur och bytte därför hotell- och restaurangutbildningen på Östra gymnaiset(nu mera Fridhemsgymnasiet) i Umeå till en sjöintendenturutbildning på Ester Mosessons.

- Göteborg har ett större utbud av restauranger och det var helt klart en viktig anledning till att jag flyttade, berättar Thomas Sjögren.

Under en tid praktiserade han på restaurangen Hos Pelle – och fick på så vis in en fot i stadens krogbransch.

Nu jobbar Thomas Sjögren på väl ansedda Swedish taste och sedan några månader tillbaka är han en del av det svenska kocklandslaget för juniorer.

- Att tävla är det roligaste som finns, särskilt i lagsporter. Jag skickade in en ansökan och fick komma till en uttagning i Skövde. Nu är jag en av åtta kockar som är med. Alla i gruppen har höga ambitioner och vi lär oss otroligt mycket av varandra, säger han.

Än har det inte hunnit bli några mästerskap med laget, däremot har Thomas ställt upp som individuell representant för Sverige i tävlingen Nordic chef of the year, där han kom tvåa.

- Varje tävlande fick en råvarukorg kvällen innan, av vilken vi skulle ta fram en trerättersmeny till tolv personer inom fem timmar. Det kändes lite surt att komma tvåa, men jag utvecklades väldigt mycket av att vara med.

Nästa år ställer juniorlandslaget upp i kock-VM i Luxemburg, men redan nu ska gänget resa till USA. Där ska det göra ett gästspel på Swedish culinary summer, ett tre månader långt event i den lyxiga semesterorten Hamptons. Under åtta dagar kommer gruppen bland annat hålla i kulinariska kurser för barn och ungdomar, men också bistå stjärnkocken Tommy Myllymäki när denne lagar mat åt kändisar på tillställningen Authors night.

- Det kommer bli fantastiskt kul. Förhoppningsvis hinner jag se lite av New York också. Det är ju inte varje dag jag är där, säger Thomas Sjögren.

 

Av: Fredrik Norlén

 

 

 

Källa: VK.SE


Att skapa en vegetarisk maträtt

Idag har vi jobbat med att skapa varsin vegetarisk maträtt som eventuell kommer att användas av måltidsservice. Lite bilder på dagen och resultaten.

 
 
Av: Fredrik Norlén

Prasodax!

 
 

 

Niondeklassare har möjlighet att besöka våra skolor under en hel dag. Tillsammans med en ambassadör följer de en klass och får prova på hur det är att gå på programmet och får chans att ställa frågor.

 

I undersökningar säger elever att praso var en av de avgörande händelserna för hur de gjorde sitt gymnasieval.

Programansvarig rektor utser vem som är praso-ansvarig lärare på programmet.

Arbetslaget ansvarar för utformningen av prason och lämnar lämpliga prasodatum till informatören som lägger ut informationen på hemsidan.

Upplägg

  • Anmälan av Praso görs via Fridhemsgymnasiets hemsida
  • Ett mejl går till informatören som vidarebefordrar anmälan till respektive praso-ansvarige på programmen
  • Praso-ansvarige läraren kontaktar eleven i åk 9 och bjuder in eleven till praso och bekräftar anmälan
  • kl. 08.20 träffar åk 9-eleven i biblioteket sin ambassadör som han/hon följer under en skoldag
  • Åk 9-eleven äter i matsalen med klassen, matbiljetter finns att hämta hos informatör innan prasobesöket
 
HEMSIDAN klicka HÄR!
 
Av: Fredrik Norlén
 
 
 
Sök ord: RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET, FRIDHEMSGYMNASIET, GYMNASIEVALET 2014, RESTAURANGSKOLA, RESTAURANG, UMEÅS RESTAURANGSKOLA, BÄSTA SKOLAN I UMEÅ, KOCK, BLI KOCK, RESTAURANG OCH LIVSMEDEL, RESTAURANG OCH LIVSMEDELS SKOLA, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET UMEÅ, SERITÖR, BLI SERVITÖR, SERVITRIS, BLI SERVITRIS, BAGARE, BLI BAGARE, KONDITOR, BLI KONDITOR, BARTENDER, BLI BARTENDER, RESTAURANGSKOLA UMEÅ, RESTAURANGSKOLA I UMEÅ, RESTAURANG SKOLA, UMEÅ, SKOLA, GYMNASIE, GYMNASIET UMEÅ, HOTELL OCH RESTAURANGSKOLAN, HOTELL OCH RESTAURANG, RESTAURANG OCH HOTELLSKOLAN,  RESTAURANG ÖSTRA, restaurang- och livsmedelsprogrammet, Fridhemsgymnasiet, Restaurang Östra, Gymnasievalet 2014

RSS 2.0