Grattis Kennie

"Umeåkock kan bli vassast i landet

En kock från Umeå har gått till final i tävlingen Vassaste Kocken 2011.

Tävlingen Vassaste Kocken är en tävling om vem som är snabbast och skickligast i köket. Tävlingen ska avgöras i Malmö den 2 februari.
Umeåkocken Kennie Lannér från O´Learys tog sig vidare från deltävlingen i Stockholm för att han hade en av de bästa tiderna i äggvispningsmomenten.
De övriga finalisterna är: Martin Bramell, kökschef på Brogatan i Lund, Daniel Pettersson från Svarta Örnshuset i Halmstad, Daniel Högnert från Årstiderna i Malmö, Marcus Lindgren från Sjöbo Gästgifvaregård och Jari Karlsson från P2 Golfrestaurang i Linköping samt Thomas Sjögren från Salt & Sill på Tjörn, samt den regerande mästaren Simon Tennemo från Imperiet i Stockholm."

Källa: http://www.vk.se/Article.jsp?article=389945


Hål i väggen

Nu har det blivit ett hål mellan kapprummet och restaurangen. Det går med en rasande fart och det ser ut som det kommer att bli bra. Men för att inte lämman något år slumpen så hade hantverkarna kallat på förstärkning i form av "murarmästare" Jimmie.


Jimmie Fixar till....


Från restaurangen mot kapprummet


Från kapprummet mot restaurangen

Av: Fredrik Norlén

Nu river vi restaurnagen!?

Vi försöker ständigt att förbättra och utveckla vårt program och våra lokaler för att få ut så mycket som möjligt av den "korta" tid eleverna är hör hos oss på HR-programmet. Som ett led i detta har vi önskat om att få öppna upp mellan kapprum/toaletterna för att våra gäster skall kunna hänga av sig sina kläder och gå på toaletten utan att behöva gå ut från restaurangen. Denna ombyggnad medför även att vi kan använda et klassrum som "bakficka" när/om det skulle bli fullt i vår restaurang.


Väggen faller...


Killen som fixar "hålet"


Det kommer att bli bra?!

Fortsättning följer....

Av: Fredrik Norlén


Kyparlunch 4

Då var det slut, nu återstår som tidigare nämnts bara praktiken sen är kursen klar. Sista tillfället var lite kaotiskt i början. Men som med ett trollspö flöt hela lunchen mycket bra, det vra kul.


Daniel


Röktlax med pocherat ägg


Jordärtskockssoppa med nybaktbröd och vispad creme fraiche


Emilie och Gabriella fixar desserten


Citronsorbé med marinerade frukter


Kladdkaka med vitchokladsås och kiwi

Over and out: Fredrik Norlén


Kyparlunch 3

Igår var det näst sista tillfället för hr2b att servera gäster innan praktiken. Det gick bra men det finn utrymme till förbättring.


Fundersamt gäng


Toast med kantareller och vb-ost


Waldorfsallad med bacon


Andrenik ser lite trött ut efter en hel dag i skolan


Glada tjejer i hr2a Agnes och Josefin

Av: Fredrik Norlén


Kyparlunch 3 (förberedelse)

I går var det förberedelse inför sista veckan i köket innan alla går ut på praktik (APU) i sju veckor. Idag är restaurangen fullbokad och jag ser fram emot en bra och väl förberedd kyparlunch.


John vi grytorna


Christoffer, Carl och Carl fixar biffen


Mia är tillbaka efter en liten semester och står för brödbaket


Viktor är kungen av pannkakorna


Patricia och Jennifer förbereder desserten

Av: Fredrik Norlén


Sveriges mästerkock del 2

I går var det ytterligare en casting för den svenska versionen av "masterchef". Som vi berättat tidigare var en av våra elever (Daniel) med i denna casting. Han blev bedömd av kock veteranen Leif Mannerström, kockslusken och aktören Per Morberg samt stjärnkocken Markus Aujalay. Enligt tävlingsreglerna får vi inte avslöja hur det går i fortsättningen så att vi kommer inte att skriva mer om detta för än det avslöjas i tv4 hur det gått.

 Bild: Scanpix
Leif Mannerström

 Bild: Scanpix
Per Morberg

 Bild: Scanpix
Markus Aujalay

Av: Fredrik Norlén


Sveriges mästerkock

På tisdag förra veckan fick vi ett samtal från tv4 om att det skulle gå en "casting" till Sveriges mästerkock här i Umeå. Kvinnan som ringde frågade mig om vi hade några elever som skulle vilja delta i tävlingen. Jag gav telefonumret till ett antal av våra elever , som jag vet gillar att tävla, och hon ringde upp dem. Detta resulterade i att 3 st av våra elever kom till castingen. Efter en massa filmande och regiserande så fick eleverna och alla andra, ca 30 st, komma in i lokalen och eleverna fick sina tävlings nummer. Efter ca 2 och en halv timme fick eleverna komma in till en jury och efter ytterligare 30 min fick de veta att 2 av de tre kanske hade gått vidare. Inna kvällen var slut skulle tv4 ringa upp och säga hur det gick. Vid 16 tiden fick jag ett telefonsamtal av en av eleverna som berättade att han gått vidare till måndagens casting. Idag måndag skall eleven göra en varmrätt på 40 min och presentera den för en ny jury som består av Markus Aujalay, Per Morberg och Leif Mannerström.


Filmteam 1


filmteam 2


De tävlande i "green room"


De tävlande Daniel, Linn och Felix (tyvärr ej så bra bild på felix =()

Lycka till med dagens casting MVH
Fredrik Norlén

Gästtillfälle 2

Idag var det manfall endast 8 av 16 elever kom till lektionen =(. Hoppas att det inte borde på att de inte ville komma utan att det glömt att sjukanmäla sig. Dagen började med kaos våra svalskåp hade slagit om och blivit värme skåp??? så vi fick kasta allt som stod i dem och göra nytt. De 8 elever som var på lektionen gjorde ett riktigt häst jobb och alla gäster fick mat och jag tror inte att de märkte av det kaos som var inne i köket.


Teamwork vid stekbordet, Christoffer och bakom honom Carl G


Emilie kryddar upp chilie och limesåsen


Linda fokusear på arbetet


En för alla alla för en...


Scampi och pilgrimsmussla


Brieost på rostat bröd till tomatsoppan


Basilikadoftade tomatsoppa


Av: Fredrik Norlén
 


Gymnasie-SM 2011

Vi har 4 st elever som bildar 2 lag om 2 som skall vara med i Gymnasie-SM 2011, och vi siktar mot prispallen (första och andra plats). Vi har haft några planeringsträffar men idag var det dags att provlaga lite mat. Eleverna är mycket ambitiösa och engagerade. Eleverna gör detta på sin fritid och har skrivit recept och tänkt ut hur rätterna skall se ut. Jag kommer att blogga lite efter varje träff vi haft och förhoppningsvis någon gång efter den 26 nov, då bidragen skall vara inne, kommer jag att meddela när vi åker till finalen i Åre.


Linn & ...


Linnea bildar ett lag


Daniel & ...


Felix i det andra laget

Av: Fredrik Norlén


Gästtillfälle 1 (check)

Det kanske inte var en dans på rosor, men alla fick mat och stämningen i köket var på topp. Eleverna jobbar bra och de har lärt sig en hel del denna vecka och jag hoppas att de kommer att använda denna kunskap redan nästa vecka då vi har nästa tillfälle att träna.


Viktor och Mia tornerar potatis


Maria försöker hålla humöret uppe Kevin hakar på


Carl G och Daniel teamar på mousse


Marmorerad chokladmousseKlassisk Toast Skagen med sikrom


Crème Vichyssoise, nygräddat bröd och rökt lax


Helstektryggbiff med aromsmör och blancherad broccoli


Zhe ger tummen upp

Av: Fredrik Norlén


Test tillfälle nr:2 avklarad för hr2b

Eleverna jobbade på jättebra och alla våra inbjudna gäster fick god mat och bra servering. Ser fram emot att få "riktiga" gäster nästa vecka.


Lagarbete i köket (John, Christoffer, Emelie och ryggen på Carl J)


Cocosmaränger med färska jordgubbar och mintchokladsås


Eleverna var kreativa, kanske lite för kreativa, med gazpachon


Håkan Kemi passade på att prova elevernas mat, han hade dock med sig en polis i fall något skulle gå snett =)


Ulla visar upp delar av sin nya dress, elegant smakfullt och stilligt

Av: Fredrik Norlén


RSS 2.0