Hemlig gäst

Det kommer en hemlig gäst till våra årskurs 3 elever som tack för deras stora intresse och engagemang som har varit mycket stort. Det känns roligt att kunna ge eleverna en liten morot och inspiration innan de går ut på praktik. Gästen är en mycket intressant person och kommer att kunna ge eleverna tips och trix inför framtiden. Mer information kommer...Ledtråd "Det enkla är ofta det bästa"


Av: Fredrik Norlén


Lammkottlett

För er som tror att lamm smakar som yllekofta så ska ni testa på detta sett istället. Klicka här för att komma till hur man gör.

 

Av: Felix Wedman

Hr 2 a i storkök

Nu har hr2a börjat med kursen storkök, alla elever kämpar hårt för att göra så bra mat som möjligt samt hinna klart i tid. Det är nämligen första tillfället med "riktiga" gäster och det ringlar sig en kö utanför dörrarna. Med stöd från läraren(Lars) hinner eleverna klart i tid. I går bjöd eleverna på pasta med köttfärssås, Panerad fisk med potatis och spenatsås samt en grillad aubergine.


Josefin saltar på köttfärssåsen


Emma rör en sissta gång i spenatsåsen


Kryddad aubergine klar för grillen


En smarrig sockerkaka till kaffet

Av: Fredrik Norlén


Silverjubel för svensk stjärnkock


Det blev nordiskt storslam när kock-vm, Bocuse D'Or, avgjordes på onsdagskvällen. Den svenske deltagaren Tommy Myllymäki gick dock bet på guldet, skriver Dagens Industri.

Trots att han skar sig i tummen redan inledningsvis och blev försent klar med sin kötträtt lyckades Myllymäki kamma hem silvermedaljen. Med tanke på att svensken bara blev femma i Europamästerskapet i somras är detta ett stort steg framåt.


EM-segraren, danske Rasmus
Kofoed, tog även hem kock-VM. Det blev faktiskt en total nordisk dominans då den norske representanten Gunnar Hvarnes intog den sista pallplatsen. Sammanlagt deltog 24 kockar från hela världen i tävlingen, skriver DI.

Sverige har bara lyckats vinna Bocuse D'Or en gång. Detta skedde då Mathias Dahlgren, som driver stjärnkrogen med samma namn i Stockholm, tog hem titeln 1997. Myllymäkis silvermedalj är dock Sveriges fjärde i ordningen. Även den senaste gången som kock-VM avgjorde för två år sedan tog den svenske deltagaren, Jonas Lundgren, hem silverpengen. Källa: di.se

Av: Fredrik Norlén


Kött, sås och potatis


Maräng vispar tävling




Vi gjorde bearnaisesås men alla lyckades inte lika bra


Slutade dagen men ett test att göra smördeg

Av: Felix Wedman

Påbyggnad

Eleverna i årskurs 3 förbereder sig inför sommaren med att grilla, göra såser och olika potatisar.


Oskar gör "Pommes de gaufrettes"


Pommes de gaufrettes [gåfre´tt]


Jonathan fitterar "pommes de terre frites" eller pommes frites


Pommes frites

Av: Fredrik Norlén


Restaurang påbyggnad

Denna lektion hade vi tema fisk och skaldjur




Linn försöker få upp ostronen


Tillslut så lyckades hon




Lunchen bestod av vinkokta musslor och risotto


Men vissa av oss reagerade lite konstigt på all mat

Av: Felix Wedman

Han ska göra Sverige bäst på mat



På plats i Frankrike genrepar Tommy Myllymäki inför kock-VM, ­Bocuse d’Or, som avgörs i Lyon den 25–26 januari. Förväntningarna är höga.

Regeringens mål är att Sverige ska bli bäst på mat i Europa. Men frågan är om vi ens är bäst i Skandinavien. Storfavorit till VM-guldet är Danmark.

Tävlingskockar från 24 länder har kvalificerat sig till världens mest prestigefyllda kocktävling, Bocuse d’Or. Tävlingen är uppkallad efter Paul Bocuse, som brukar kallas världens mest kända kock, och hålls vartannat år ­sedan 1987. Senast, 2009, tog Sverige silver genom Jonas Lundgren.

Tommy Myllymäki vann SM i professionell matlagning och blev Årets kock 2007. Vägen till världs­mästerskapen har varit lång. För ett år sedan vann han den svenska uttagningen och i juni säkrades ett svenskt VM-deltagande genom en femteplats i EM i Genève, Bocuse d’Or Europe.

Sedan september har förberedelserna inför ­Bocuse d’Or varit en heltidssysselsättning. Den ­egna restaurangen Julita Wärdshus har stängt ­under vinterhalvåret och Den småländska kolonin i Jönköping har han lämnat för gott.

DI Weekend var på plats i träningslokalen, ­Menigos provkök i Årsta Partihallar i Stockholm, när handelsminister Ewa Björling smakade av tävlingsrätterna inför avresan till Frankrike. Maten lagas och pre­sen­te­ras precis som om det vore tävling för att bedömas av coacherna Mathias Dahlgren och Paul Svensson.

Så här i slutskedet handlar det om att finputsa detaljer och klara tidsgränsen på fem timmar. Den som drar över straffas med poängavdrag.

När fiskrätten, krabbfärserad marulk, ser­ve­ras tar de båda coacherna snabbt ett par tuggor, byter kniv och gaffel mot papper och penna och lämnar bordet för enskilda överläggningar. 35 minuter senare ska kötträtten ställas på bordet, enligt tävlingsreglerna. Nu bjuds det på lammvariation, lamm­sadel på rökt bog, anklever och spetskål samt korv på bräss. Mönstret upprepas. Att äta fort, nästan lite glupskt, är en egenhet som proffskockar har. Mathias Dahlgren och Paul Svensson lämnar bordet med hälften av maten kvar på tallrikarna, men nu med Tommy Myllymäki och hans commis (med­hjälpare) Johan Salestam i sällskap.

Vi har fått beskedet att deras genomgång ska ta en kvart ungefär, men det drar ut på tiden. Efter en och en halv timmes väntan ger handelsministern upp och lämnar prov­köket. Och när Tommy Myllymäki äntligen kommer ut är det första han säger att de knappt ens har diskuterat maten, det har mest handlat om uppläggningen på faten.

”Kålen till lammet var det enda som var negativt. Det var för tungt, det ska vara mer kål och mindre protein. Men det är enkelt att ändra”, säger Tommy Myllymäki.

Efter fem sex timmar i köket och närmare ett par tim­mars genomgång med coacherna är Tommy Myllymäki fortfarande full av entusiasm.

”Det är något otroligt fascinerande med det här. Man lär sig så mycket. Det går att förbättra hela ­tiden, varje gång går det att göra bättre.”

Många idéer har prövats och förkastats under månader av träning.

”Det är mycket som hamnar i soporna här som kanske dyker upp på en restaurang senare. Idéer som man kommit på under vägen kan fungera i något annat sammanhang.”

I så fall blir det i annan tappning – det är skillnad på tävlingsmat och restaurangmat

”Det här är väldigt speciell mat. Den är otroligt svår att äta”, säger Tommy Myllymäki.

”Tävlingsmaten bygger på att varje grej individuellt ska smaka väldigt mycket. På en restaurang är en rätt egent­li­gen en smak som byggts upp av olika ingredienser.”

För två år sedan lanserade landsbygdsminister Eskil ­Erlandsson visionen ”Sverige – det nya mat­landet”. Målet är att Sverige ska bli bäst i Europa på mat.

Men dit är det långt kvar om man ser till det som i regeringens handlingsplan beskrivs som ”skyltfönstret för det nya matlandet”: stjärn­krogar och deltagande i kock­täv­lingar. Att Frankrike har mångfaldigt fler stjärnkrogar än Sverige är en självklarhet. Att Frankrike har vunnit hälften av de tolv tävlingar som hållits till fransmannen Paul Bocuses ära är knappast heller någon överraskning. Men kanske att Norge har tagit guld i Bocuse d’Or fyra gånger och är ­regerande världsmästare genom Geir Skeie. Och nu är dansken Rasmus Kofoed favorit­tippad.

Rasmus Kofoed har deltagit i Bocuse d’Or två gånger ­tidigare. 2005 blev det brons och 2007 silver. I somras tog han guld i EM, Bocuse d’Or ­Europe, den tävling i Genève där Tommy Myllymäki blev femma.

Sverige har vunnit VM för kockar en gång, 1997 genom Mathias Dahlgren som sitter i juryn i Lyon och är president för den svenska Bocuse d’Or-­akademien, L’Académie Suédoise de Bocuse d’Or. Paul Svensson blev femma 2003.

KUNGLIGT?STÖD. På plats i Lyon för att heja fram Sverige finns två ministrar och en kunglighet: Ewa Björling, Eskil Erlandsson och prins Carl Philip.

”Om Sverige placerar sig bra och tar medalj är det självklart så att svensk mat blir mer känd i världen och kan locka fler turister till Sverige. Det gör också att svenska råvaror blir ­intressantare. Jag ser svensk mat som en spännande exportsektor”, säger handels­mini­ster Ewa Björling.

Bocuse d’Or avgörs under en mässa där Sverige för första gången deltar med en samlingsmonter i Exportrådets regi.

”Det mesta av vår matexport går ju till EU och majori­te­ten av det som säljs utanför EU säljs via Ikea, så jag tror att vi har stor potential genom att fokusera på svensk gastro­no­mi”, säger Ewa Björling.

Ett av målen med visionen Sverige – Det nya matlandet är att fler restauranger ska få stjärnor i Guide ­Michelin. ”Stjärn­krogarna har en särskild betydelse i att vara en spjut­spets för Sverige – Det nya matlandet”, heter det i regeringens handlingsplan.

Kvällens genrep hålls nära Lyon, hos Régis ­Mar­con som driver en av Frankrikes 26 trestjärniga restau­rang­er. Mar­con har själv vunnit Bocuse d’Or och hjälpt till att föra fram Tommy Myllymäki genom sitt engage­mang i den svenska jury som korade Myllymäki till vinnare i den svenska uttagningen. Men det är inget oreserverat stöd till det svenska deltagandet från den franska stjärnkockens sida:

”Han har två restauranger och Norges VM-deltagare Gunnar Hvarnes tränar i den andra”, berättar Tommy ­Myllymäki.

Källa: http://di.se/

Vi på HR-programmet önskar Tommy lycka till.

Av: Fredrik Norlén

Bli kock, bli rik

Det går bra nu, Per Morberg!


Stjärnkockens bolag närapå tredubblade sin omsättning det senaste året.

Det senaste bokslutet i stjärnkocken Per Morbergs bolag Dramab visar en stark utveckling från föregående år.

Fjolårets nettoomsättning låg på 9,1 miljoner kronor och resultatet på drygt tre miljoner kronor, uppger Resumé.

Det här tåls att jämföras med året innan då nettoomsättningen låg på 3,7 miljoner kronor och resultatet på närmare 300.000 kronor.

Källa: Realtis.se

Sök ord: ÖSTRA GYMNASIET, RESTAURANGSKOLA, RESTAURANG, UMEÅS RESTAURANGSKOLA, BÄSTA SKOLAN I UMEÅ, KOCK, BLI KOCK, SERITÖR, BLI SERVITÖR, SERVITRIS, BLI SERVITRIS, BAGARE, BLI BAGARE, KONDITOR, BLI KONDITOR, BARTENDER, BLI BARTENDER, RESTAURANGSKOLA I UMEÅ, KOCKSKOLA, SERVITÖRSKOLA, SERVITRISSKOLA, UMEÅS BÄSTA SKOLA, BÄSTA SKOLAN I UMEÅ, RESTAURANGLÄRARE, KOCKLÄRARE, SERVERINGSLÄRARE, BARTENDERLÄRARE


Av: Fredrik Norlén

Sveriges mästerkock

I går var våra tre elever med i programmet "Sveriges mästerkock" på tv4, tyvärr kom bara en elev vidare i tävlingen men vi säger grattis till Daniel och önskar honom lycka och framgång i nästa program.


Grattis Daniel.

Av: Fredrik Norlén

Restaurang påbyggnad

Våra elever i årskurs 3 är otroligt duktiga och ambitiösa och vill mycket och ställer alltid upp. Så det är aldrig några problem att få dem att jobba hårt och lära sig nya saker. Idag avslutade eleverna lektionen men en frågesport där man fick gå hem när man svarat rätt (deras egna förslag). PS alla fick gå hem... Här kommer lite bilder på fråge stunden i klassrummet samt lite nykokt hummer som skall tillredas imorgon.







Av: Fredrik Norlén


Nu börjar det =)

Efter ett lång och härligt jullov är vi tillbaka i skolan och är laddade och redo för en ny termin med nya utmaningar och höjdpunkter. Här kommer lite bilder från kursen restaurang påbyggnad som Jimmie tillsammans med årskurs 3 elever kommer att börja denna termin med.


Alexander lägger upp mat till butiken


Merceders gör desamma


Felix och Jenny i butiken


Butiken

Av: Fredik Norlén


RSS 2.0