Barteknik praktiskt prov

Mina underbara elever hade ett praktiskt prov som avslut på barteknik kursen, som resulterade i en härlig blandning av olika drinkar.












Av: Michael


Surdegsbak med gästlärare



Eleverna som läser restaurang- och livsmedelsprogrammet i klass 1b är inne på sin andra vecka nu i bageriet. På besök som gästlärare fanns idag Lars-Åke Rosenquist från Nord Mills som lärde eleverna att baka surdegsbröd från olika surdegskulturer.

Surdegenskulturen idag kom från råg och den blandades med olika mjölsorter för att skapa olika slags surdegsbröd. Eleverna fick lära sig allt från grunden och fick kämpa med olika tekniker för att baka ut bröden. Som åskådare blev vi väldigt imponerade då eleverna endast varit två veckor i bageriet med ett resultat som såg ut som butiksbakat! Vi ser fram emot att följa dem och köpa deras bröd i butiken.

Fler bilder finns HÄR!

Källa: www.skola.umea.se/ostragymnasiet


Av: Fredrik Norlén


Terminens sista bricklunch imorgon tisdag 27/3



Då var det dags för den sista Bricklunchen för terminen. Närmare bestämt imorgon Tisdag 27/3.

Ingen bokning behövs.  
Bara att kliva in mellan kl. 11.30 — 13.00 och så här ser menyn ut:

Strömmingsflundra med potatismos och skirat smör
Pannbiffar med grönpepparsky och potatismos 
Veg. Selleribiffar med tomatsalsa och pilaffris
                                   
Dessutom
Salladsbuffé, bröd, måltidsdryck och kaffe med liten kaka!

Pris:  65,- per person.

Välkommen till Östras Restaurang!

Av: Fredrik Norlén


Intressant dokumentär på SVT

I onsdagskväll visades en intressant dokumentär om Guide Michelin på svts program Kobra lägger in en länk nedanför för er som har en 30 minuter till förfogande. Länken funkar väll så länge som den ligger kvar på svt/play håll till godo. LÄNKEN!

Av: Fredrik Norlén

Guide Michelin

SVENSKA RESTAURANGER MED STJÄRNOR I MICHELINGUIDEN
I Sverige delades den första stjärnan i Guide Michelin ut 1984. Idag har Sverige två restauranger med två stjärnor samt nio med en stjärna. Se vilka svenska restauranger som har stjärnor i senaste utgåvan (2012) nedan.


Stockholm (2012)                               
             
  Göteborg (2012)
* *  Mathias Dahlgren Matsalen                   *    Kock & Vin  
* *  Frantzén/Lindeberg     *     Thörnströms Kök  
*   Mathias Dahlgren Matbaren        *     28+  
*   Esperanto     * Fond  
*   Fredsgatan 12      
*   Lux Stockholm      
     


Läs allt om nyheterna i Guide MICHELIN Main Cities of Europe 2012.


Historien bakom Guide Michelin

Den första guiden kom redan år 1900 på initiativ av däcktillverkaren Michelin. Den delades ut gratis till alla som köpte en bil. På den tiden fanns det cirka 3 000 bilar i hela Frankrike varav 95 procent av bilarna fanns i Paris. Syftet med guiden var att få folk att resa ut på landet för att:
1. Slita på däcken så att de behövde köpa nya!
2. Sprida intresset om bilar så att allt fler skulle köpa bilar (och därmed behöva däck)

De första guiderna innehöll matnyttig information om var man kunde tanka (det fanns inte så många mackar på den tiden), hur man bytte däck och glödlampor samt var man kunde äta en bit mat eller sova över.

Det övergripande syftet var/(är fortfarande) således att förenkla resandet – något som fortfarande idag finns kvar i Michelins mission – ”en bättre väg framåt”.

Systemet med stjärnor introducerades under 30-talet.

De åtråvärda stjärnorna
I Guide Michelin betygsätts maten (och bara maten) med stjärnor. Betyg för service, miljö och övriga intryck belönas med korslagda bestick (1 - 5 bestick).
Hotell belönas på samma sätt för sin miljö/komfort med hussymboler i olika storlekar.
Röda bestick och hussymboler ges till särskilt trevliga etablissemang.

- Tre stjärnor i Guide Michelin betyder att en restaurang är "värd en resa i sig",
- två stjärnor betyder att restaurangen är "värd en omväg",
- medan en stjärna betyder att det är en "exceptionellt bra restaurang i sin kategori".

Hur går bedömningen till?
Stjärnorna delas ut endast baserat på maten som serveras. Fem kriterier vägleder inspektörerna i bedömningen:
1. kvaliteten på råvarorna
2. ”hantverket” – dvs smaken och tillagandet
3. ”personligheten” – dvs hur väl kocken lyckas i att hitta ett eget uttryck
4. värde för pengarna
5. kvalitet över tid – det ska vara en lika fantastisk upplevelse oavsett när du besöker restaurangen.

Vilka är inspektörerna och hur blir man en inspektör?
Ofta har Guide Michelin-inspektörerna en gedigen grundutbildning på restaurang eller hotell-skolor och flera års erfarenhet från branschen. Därefter genomgår man en sex månader lång internutbildning där man skapar en samsyn kring hur mat ska bedömas och de olika kriterierna. Det ska vara samma typ av bedömning oavsett vilken inspektör som besöker en restaurang. Till sist besöker man restauranger tillsammans med en erfaren inspektör under flera månader för att försäkra att bedömningarna görs på samma sätt av alla inspektörer. Till slut gör de egna inspektioner.

Alla Guide Michelin-inspektörer är anonyma för att försäkra läsarna av guiden om att inspektörerna inte får någon speciell service utan behandlas på samma sätt som vilken gäst som helst. Anonymiteten och oberoendet är viktiga för att garantera Guide Michelins rykte.

Guide Michelin eller Guide Rouge?
Guide Michelin! Med tillägget för det geografiska område som guide omfattar. Den guide som omfattar Sverige och de nordiska länderna heter Guide Michelin Main Cities of Europe. Det finns landsguider – exempelvis Guide Michelin France och stadsguider, exempelvis Guide Michelin London. Nytt sedan 2006 är att Guide Michelin nu även omfattar städer utanför Europa. Först ut var Guide Michelin New York City 2006. Michelin producerar även gröna guideböcker som är mer turistguider.

Guiden erbjuder ett urval av hotell och restauranger i olika prisklasser. Vissa restauranger belönas med en ”Bib Gourmand” som indikerar att det är en bra restaurang som serverar bra mat till rimliga priser. I Frankrike till exempel, serverar alla Bib Gourmand restauranger tre rätters middagsmenyer för under 35 Euro. I Guide Michelin New York City finns en kategori av restauranger där du äter middag för under 25 dollar. Så guiden hjälper läsaren att hamna rätt när man kommer till en ny stad och inte vill äta på ”turist-restaurangen”.

Guide Michelin i din iPhone
Nu går det också att ladda ned Guide Michelin som en applikation till iPhone. På så sätt kan man lätt hitta till närmsta stjärnkrog och bra hotell. Applikationen hittar du i din iPhones "App Store" om du söker på "guide michelin".

Var hittar jag Guide Michelin?
Michelin Nordic erbjuder inte direktförsäljning av Guide Michelin, utan du hittar den i bokhandeln och nätbokhandeln.


Källa: http://www.michelin.se/om/guide-michelin

Av: Fredrik Norlén

Svenskt silver i Bocuse d'Or Europe



Adam Dahlberg plockade hem silver i Bocuse d'Or Europe ikväll, onsdag. Norges Örjan Johannessen tog guld och Danmarks Jeppe Foldager brons.
- Fantastiskt roligt vi siktade på pallen och lyckades, säger Adam Dahlberg.
Ytterligare fokus på Sverige som matland blev det när det under prisutdelningen tillkännagavs att Bocuse d'Or Europe kommer att hållas i Sverige 2014.

 

Bocuse d’Or Europe är uttagningstävling till Bocuse d’Or, Lyon. Adam Dahlberg är genom sin andraplats  i EM direktkvalificerad till VM som hålls i januari 2013. 
Sverige har stolta traditioner i Bocuse d’Or, vi har ett guld (Mathias Dahlgren) och fyra silver sedan 1987 då tävlingen startade. Mathias Dahlgren är president i Svenska Bocuse d’Or Akademien och satt i juryn under tävlingen i Bryssel. 
-  När Adams fiskfat bars fram stannade tiden upp lite grand, det kändes att folk reagerade på den både i publiken och bland domarna, sa han efter tävlingen.

Dagens skräll var kanske att Frankrike blev utan medalj, deras enda utmärkelse blev för bästa commis.

RS intervjuade coach Peter Jelksäter under dagen, innan prisutdelningen:
– Både Adam och jag är på plats idag, han ska vara med på lite sponsoraktiviteter och jag ska följa tävlingen noga och försöka fånga upp praktiska lösningar, exempelvis hur andra utnyttjar ytan i köket. Det är några starka lag som tävlar idag, till exempel Schweiz och Norge, så man vill ju försöka få en liten glutt på deras presentationer.

Hur gick det för Adam igår?
– Det gick bra. Allt flöt enligt plan och resultatet blev som vi hade tänkt oss. Vi fick mycket beröm för presentationen. Vi är nöjda och stolta, nu får vi se vad domarna tycker.

Har det varit några missöden på vägen?
– Dagen innan tävlingen ändrades förutsättningarna lite för hur rätterna skulle presenteras. Adam fick inte gå fram och lägga sås som planerat, så vi fick ta beslut om att ändra den delen på plats.

De som följde webbutsändningen från tävlingen kunde märka en viss oro när Sveriges kötträtt skulle läggas.
Vad hände?
– Det var en av domarna som sa att servitörerna inte fick hälla upp buljong, men det hade jag kollat innan att det var enligt regelverket och godkänt. Efter att vi hade hämtat en huvuddomare så löste det sig. Vi hoppas inte att den lilla fördröjningen har påverkat resultatet.

Vad tror du om chanserna?
– Adam lagade naturlig mat med en naturlig presentation. Det var andra som exempelvis hade levande räkor i ett akvarium på fatet... Det beror helt på vad domarna föredrar.

 

Källa: foodnet.se

Av: Fredrik Norlén


Kockarnas kock: möt Paul Bocuse



Världens kanske mest berömde kock - Paul Bocuse

Bocuse d´Or – Guldbocuse. Varför heter den så, denna världens mest prestigefyllda matlagningstävling för kockar, ansedd som VM för Kockar?

Jo, den är döpt efter sin upphovsman Paul Bocuse. En man väl värd att lära känna. Låt oss därför presentera honom. En presentation i all korthet skall sägas, ty en fullständig redogörelse för denne märklige man och hans liv skulle fylla volymer – och kommer säkert att göra det!

Paul Bocuse, 82, är världens mest berömde kock. Han utnämndes en gång i tiden till ledare för Det Nya Franska Köket och har sedan dess fått alla utmärkelser en kock kan få. Han har utnämnts till Meilleur Ouvrier de France, d v s vunnit de franska kockarnas Nobelpris, dubbats till kommendör av Hederslegionen, tilldelats *** av Guide Michelin, alla gourmeters bibel – och har försvarat dessa *** ända sedan 1965, rekordlänge! – och utnämnts till Seklets Kock av GaultMillau.

Paul Bocuse är fallen av en släkt som bjudit hungriga att äta och törstiga att dricka sedan 1765 i Collonges-au-Mont-d´Or, en liten by på stranden av floden Saône 9 kilometer uppströms från Lyon, Frankrikes näst största stad. Han har förblivit sin hemby trogen. Gästerna får komma till honom från hela världen – och gör det också. En måltid i den stora, gästfria villan är alltid en fest för livet.

Paul Bocuse har betytt mer för dagens gastronomi än någon annan, ty han är ett lika stort geni, när det gäller reklam som matlagning. Han öppnade dörrarna mellan köket och matsalen på vid gavel – även bokstavligt – i sin restaurant. Gick ut och talade med journalister, inbjöd dem att följa med honom och handla på marknaden på morgonen och att laga maten i köket. Han uppträdde i radio och TV, poserade för fotografer och blev omslagspojke i alla de stora magasinen som Time, Newsweek och Paris-Match. Han lärde TV-tittarna i länder världen runt laga mat och skrev kokböcker som kom ut i miljonupplagor på fler språk än han själv kommer ihåg.

Paul Bocuse väckte intresset för matlagning världen över och särskilt för den högsta franska gastronomin. De andra stora franska kockarna blev också de internationella kändisar. Deras kollegor i andra länder upplevde plötsligt att de utövade ett respekterat yrke och att radio, TV och tidningarna gärna berättade om dem.

Det händer alltid något kring honom. En dag har han köpt en damm nära Lyon, där han odlar karp. En annan dag startar han tillsammans med två kollegor en restaurant, Les Chefs de France, i Disneyland i Florida. Den växer snabbt och serverar nu 4 500 gäster varje dag! Han följer upp framgångarna i Florida med att tillsammans med några av sina närmaste medarbetare starta fyra bistroer inne i Lyon döpta efter de fyra väderstrecken Le Nord, L´Est, Le Syd och L´Ouest.

Det är inte att undra på att ledningen för SIRHA, den stora restaurangutställningen i utkanten av Lyon, vände sig till Paul Bocuse och bad om råd, när de behövde en publikdragande attraktion för att locka restaurangvärldens intresse till dem. Det stod inte på förrän han kom tillbaka med Bocuse d´Or, en matlagningstävling för de bästa kockarna från 24 länder, som sedan starten 1987 snabbt växte till den mest prestigefyllda av alla matlagningstävlingar, döptes till VM för Kockar, med bl a 20 000 euros som 1:a pris 2009 och en statyett med Paul Bocuse själv stående på en jordglob.

Vill ni träffa honom själv, så är det enkelt ordnat. Kom till Bocuse d´Or 2009 och ät hos honom i Collonges-au-Mont-d´Or. Han hälsar på er, när han gör sin tur i matsalen. Välj att äta middag där, ty mitt på dagen är han fullt upptagen med att övervaka tävlingen! Bon Appétit.

Källa: www.gastronomisverige.se

Av: Fredrik Norlén


Bocuse d’Or, kock-VM



Snart avgörs Årets kock. Men det som smäller högst är ändå Bocuse d’Or, kock-VM. DN Söndag följer Sveriges kandidat Adam Dahlberg i jakt på en medalj.

Världens finaste kocktävling heter Bocuse d’Or och hålls vartannat år i Lyon, stjärnkocken Paul Bocuses hemstad i Frankrike.

För knappt ett år sedan kom Tommy Myllymäki tvåa i tävlingen och redan nu står nästa års Sverige-representant, Adam Dahlberg, och provlagar för att om ett år kunna presentera världens godaste maträtt.

I juni utsåg Gastronomi Sverige, den organisation som tar fram Sveriges kandidat, Adam till Sveriges tävlande. Det första delmålet är att placera sig tillräckligt bra i den europeiska delfinalen som avgörs 20–21 mars, och på så sätt säkra en plats i den stora tävlingen.

– Visst är teknik och presentation viktigt, men viktigast är ändå smaken, säger han och börjar genast prata om kyckling.

Kyckling är en av huvudråvarorna till de rätter som ska lagas vid EM-finalen, de andra är sjötunga och räkor. Resultatet ska bli en fågel- och en fiskrätt för fjorton personer, med vardera tre garnityr och en sås.

Vilken kyckling som ska användas är noga specificerat: Två franska kycklingar av märket Label Rouge, som ska väga mellan 1,5 och 1,8 kg styck.

– Vi har provat alla tänkbara tillagningsmetoder för att hitta vad som är absolut godast: färserad, stekt, kokt, friterad ... Om vi bestämmer oss för stekt kyckling måste den smaka så mycket stekt kyckling det bara går.

Kan du inte bara servera världens bästa grillade kyckling?

– Jo, rent teoretiskt, men praktiskt går det inte att få fjorton likadana portioner då och allt blir inte perfekt. Bröstet blir klart innan klubborna är genomstekta, låren kanske kommer till sin rätt bäst om de steks hårt medan bröstköttet blir optimalt om man lågtemperaturbakar det.

När Adam Dahlberg och hans coach Peter Jelksäter hittar det perfekta sättet att tillaga kycklingen återstår att bestämma tillbehören och såsen.

– Garnityren måste vara spännande och jättegoda att äta separat, men de måste också fungera tillsammans och lyfta huvudråvaran, säger Adam. Man kan tänka som man gör med söndagssteken: där är de perfekta tillbehören den kokta potatisen, de ugnsrostade grönsakerna och gelén. Men huvudråvaran och såsen är hjärtat. Det ska vara mycket sås!

Vi på Östra gymnasiet önskar Adam och Sverige lycka till inför dagens och morgondagens klavtävling.

Källa: DN.SE

Av: Fredrik Norlén


Restaurang- och livsmedelsprogrammet i Umeå (film)

Liten film om hur det är på Restaurang- och livsmedelsprogrammet i Umeå.



Av: Fredrik Norlén

Dags för årets uppbak!


FOTO: Erica Dalhgren/SR

Tårtbitar, bakelser, gobitar, kaffebröd och matbröd. Imorn bullar avgångseleverna på Umeåskolan Östra gymnasiets bageri-inriktning upp inför sitt slutprov.

Branschfolk, lärare och elever samlas i Östras lokaler träffas vid överfulla bakverksbord när uppbaket går av stapeln på torsdag eftermiddag.

Vi får besök av eleven Julia Persbo och läraren Sven-Erik Mannberg för att hur förberedelserna gått!

/Micke & Erica

Julia Persbo och Sven-Erik Mannberg. Foto: Erica Dahlgren/SR
Julia Persbo och Sven-Erik Mannberg. FOTO: Erica Dalhgren/SR

Lyssna på programmet HÄR!

Källa: http://sverigesradio.se

Av: Fredrik Norlén


Fler bilder från påbyggnad

























Av: Fredrik Norlén




Restaurang påbyggnad

Är en kurs som inte jag håller undervisar i detta år men väl vår nya kollega Olle. Han har varit vänligt och givit mig lite bilder från deras lektioner...

























Det kommer mera bilder i veckan håll ut

Av: Fredrik Norlén


Sveriges bästa restauranger - här är alla vinnarna 2012


Sveriges bästa krögare 2012: Björn Frantzén (t.v.) och Daniel Lindeberg. (Foto: Scanpix)


Närmare 1.000 personer jublade när White Guide 2012 presenterades på en stor gala i Vinterträdgården på måndagskvällen. Här är alla vinnarna!

Mat&Vin På galan korades årets bästa restauranger i olika kategorier och de största restaurangupplevelserna i landet hyllades. I år har White Guide bedömt närmare 800 restauranger och 90 barer – av dessa presenterar vi 472 restauranger och 37 barer i årets upplaga. 

"Svensk gastronomi och våra fantastiska restauranger fortsätter att skörda framgångar, också internationellt, jag vågar påstå att Sverige är en av världens tio främsta gastroscener idag", säger Lars Peder Hedberg, publicistisk chef på White Guide, tillika ordförande i den nordiska panelen i World’s 50 Best Restaurants.

Årets krogar 2012, "internationell mästarklass":
1. Frantzén/Lindeberg, Stockholm (39/94)
2. Mathias Dahlgren Matsalen, Stockholm (38/93)
3. Esperanto, Stockholm; Fäviken Magasinet, Järpen; Kock & Vin, Göteborg (38/91)
6. Lux Stockholm, Stockholm (37/89)
7. Mistral, Stockholm (37/83)
8. Operakällaren, Stockholm (36/92)
9. F12 Restaurant, Stockholm (36/90)
10. PM & Vänner, Växjö (36/88)
11. Restaurang Jonas , Stockholm (36/87)

Årets krogar 2012, "mästarklass":
15. Mathias Dahlgren Matbaren, Stockholm – 35/87
16. Ekstedt, Stockholm – 35/85
17. 28+, Göteborg – 35/83
18. Bloom in the Park, Malmö – 35/81
19. Gastro, Helsingborg – 34/85
20. Gastrologik, Stockholm – 34/83
21. Restaurang Vollmers, Malmö – 34/77
22. GQ, Stockholm; Krakas Krog, Kräklingbo – 33/83
24. Fiskekrogen, Göteborg; Swedish Taste, Göteborg – 33/82
26. Bastard Mat & Vin, Malmö; Divino/D.O.C, Stockholm; Råkultur, Stockholm; Skebo Herrgård, Skebobruk (33/80)
30. 50 Kvadrat, Visby (33/79)
31. Dala-Husby Hotell & Restaurang, Dala-Husby (33/76)
32. Restaurang Volt, Stockholm (33/75)
33. Sjömagasinet, Göteborg (32/82)
34. Linnéa Art Restaurant, Göteborg (32/81)
35. Wasa Allé, Göteborg (32/78)

Vinnarna i White Guide 2012
Årets Bästa Restaurang:
Frantzén/Lindeberg, Stockholm.
"För en gastronomi i yppersta världsklass som tänjer på gränserna uppåt och framåt i såväl kök som matsal – och där passionen för de perfekta råvarorna i säsong bara överträffas av ambitionen att avlocka dem sina innersta hemligheter inför gästerna i ett sprakande fyrverkeri av smaker och texturer."

Årets Matupplevelse: Ekstedt, Stockholm.
"För att ha både återskapat och innoverat ett rikt, spännande och underhållande lowtechkök, som bygger på känsla och hantverk och återför gastronomin till sitt egentliga ursprung – den öppna elden."

Vinnare Årets Stjärnskott : Restaurang Jonas, Stockholm.
"För en örtgrönskande svensk debut med en show av matupplevelser från lekfulla aptitretarparader till sprudlande dessert-tallrikar där vin och service går hand i hand med ombonad akustik."

Årets Serviceupplevelse:
Mathias Dahlgren Matsalen, Stockholm.
"För att ha knäppt upp en knapp i det formella matsalsupplägget som levereras med en allt säkrare och mer avspänd attityd och kryddas med stämningshöjande serviceinnovationer."

Årets Miljö & Stämningsupplevelse: Puta Madre, Göteborg.
"För den skickligt genomförda sammetsdraperade miljön som får gästernas hjärtan att slå lite snabbare och tillsammans med servisens klädsel skapar en oemotståndlig tidsresa till sorglöshetens land."

Årets Värt en Resa: Skebo Herrgård, Skebobruk.
"För att ha skapat en gastronomisk destination i fin herrgårdsmiljö på lagom avstånd från storstaden med spännande smakupplevelser som lokalhämtas från djupa Roslagsskogar."

Vinnare Årets Hjärtekrog: Belle Epoque, Malmö.
"För att vara den opretentiösa kvarterskrogen som alla söker, avslappnat tillgänglig både i attityd och pris men samtidigt med höga ambitioner i form av kreativ svensk mat."

Årets Vinupplevelse: Grand Hôtel i Lund, Lund.
"För att ha utvecklat en av Sveriges främsta klassiker-källare till en rik källa för upplevelser av både historiskt djup och framåtblick där tradition förenas med de senaste hantverksvinerna."

Årets Ölupplevelse: Pubologi, Stockholm.
"För att presentera en ständigt föränderlig öllista av mikrobryggda specialöl och vardagsbärs från när och fjärran samt berätta om dryckernas karaktär med både allvar och klackspark."

Årets Kaffeupplevelse: Lux Stockholm, Stockholm.
"För att värna om måltidens avslut på alla sätt och främst genom en varierad meny av estatekaffen med tydliga karaktärer som matchar ambitionsnivån i kök och vinkällare."

Årets Fyrfota Gastronomi: 50 Kvadrat, Visby.
"För sitt engagemang med lokalt uppfödda djur i en kreativ gastronomi som tar vara på djurens alla ädla och mindre ädla delar och lyfter fram deras bästa egenskaper."

Årets Bar: Marie Laveau/Little Quarter, Stockholm.
"För att med stor övertygelse servera drinkar av klassiskt amerikanskt snitt och samtidigt utveckla tekniken, förfina hantverket och spetsa kompetensen."

Årets Naturnära Gastronomi: Fäviken Magasinet, Åre/Järpen.
"För en kontinuerlig utforskning av sitt närområde efter råvaror och smaksättare – och för att omsätta det gamla självhushållets principer i en nyskapande gastronomi."


(Källa: http://www.dagensps.se/)



Av: Fredrik Norlén



Sportlov...

Idag är första dagen på en vecka med sportlov, välbehövligt för alla ungdomar men även för oss lärare. Vi avslutade en kurs i matlagning i köket förra veckan med ett prov, städning samt lite samkväm med kladdkaka(designade), grädde och saft. Det var mycket trevlig och jag kan glädja alla att era prov gick mycket bra. Trevligt sportlov alla, här kommer lite bilder från dagen.















Av: Fredrik Norlén



Tårtbak med en mästare (Tony Olsson)



I torsdags förra veckan var konditorimästare Tony Olsson på Östra. Han spenderade dagen tillsammans med LP3 för att lära dem baka moderna tårtor. Dagen började med en genomgång och fortsatte sedan med att eleverna fick använda de nyvunna kunskaperna tillsammans med tidigare lärdomar för skapa de olika tårtorna.

Eleverna skulle använda olika tekniker för att få fram tre olika varianter av en moussetårta med olika konsistenser. Tony tryckte mycket på vikten av att smaka av under bakningen vilket samtliga elever tog till sig av. Avslutningsvis blev det ett gemensamt fika av de vackra bakverken som resulterade i en hel del smaskande.

Tony Olsson är sedan sju år tillbaka ordförande för tävlingen Årets Konditorimästare som han vann 1993. Han driver även Chokladfestivalen tillsammans med Magnus Johansson. Det var en ära att ha honom här och jobba med våra elever, välkommen tillbaka snart!






























Av: Fredrik Norlén

Bilder: 
Elin Sjödin

Text: http://www.skola.umea.se/ostragymnasiet/arkivnyheter/tartbakmedenmastare.5.761b06201354a1f7256980b.html


Östra gymnasiet byter namn



Östra gymnasiet i Umeå byter namn till Fridhemsgymnasiet. Samtidigt byggs skolan om och anpassas  för nya utbildningar.

De nya utbildningarna är samhällsprogrammet,
ekonomiprogrammet samt barn- och fritidsprogrammet som blir komplement till dagens yrkesprogram.

– Skolan har kapacitet för cirka 500 elever och det känns som en
rimlig målsättning, speciellt med tanke på att elevkullarna kommer att öka igen om några år, säger Nicklas Wallmark, skolområdeschef, i ett pressmeddelande.

Östra gymnasiet har under flera år haft svårt att locka nya elever. Tanken är att de nya utbildningarna ska finnas med i programutbudet inför läsåret 2013/2014.

Fridhemsgymnasiet blir en del av Östra Utbildningscentrum, där även  introduktionsprogrammet, Komvux och särvux ingår.

Källa: VK.SE

VAD TYCKER NI OM DETTA LÄGG IN EN KOMMENTAR!


Av: Fredrik Norlén


Bilderna från RL1a sista lektion


Elina, ryggen på Sara, Frida och Lina gör hovmästarsås


Lika så jobbar Rebecca, Angelika och Linnea med såsen


Dillen


Såsen


Elina och ryggen på Sara som bryner köttet till kalopsen


Rebecca och Casper lägger upp gravad lax canapén

Av: Fredrik Norlén

RSS 2.0