RL 1 A onsdag 29/1-fredag i köket

 

Lite bortglömda bilder....


Av: Fredrik Norlén

Sista bricklunchen med "drop in" = ingen bokning tisdag den 4/2-14

 

                                                     DAGENS LUNCH

                                                              MENY

 

 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

 

 

Ugnsbakad lax med hollandaise och klyftpotatis

Brunabönor med stek fläsk

Selleribiff med tomatsalsa och pilaffris

 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

 

Salladsbuffé

Vårt eget bröd

Måltidsdryck

Kaffe och liten kaka

 

 

Pris: 65,-

Källvatten eller lättöl: 10,-

 

 

SMAKLIG MÅLTID ÖNSKAR RL2

 

Reservation för eventuella ändringar

 

 

Av: Fredrik Norlén

 


Vecka 5

Lite bilder från veckan.
 
Av: Fredrik N
 

DAGENS LUNCH 28/1-14 (Drop in) alla är välkomna

 

 

                                                                            MENY 28/1 -14

 

 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

 

 

Ugnsbakad kycklingfilé med dragon- och dijonsenapsgräddsås med och klyftpotatis

Boeuf bourguignon med koktpotatis

Grillad aubergine med bönsalsa och tzatziki

 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

 

Salladsbuffé

Vårt eget bröd

Måltidsdryck

Kaffe och Kärleksmums

 

 

Pris: 65,-

Källvatten eller lättöl: 10,-

 

 

SMAKLIG MÅLTID ÖNSKAR RL2

 

 

 

 

 Av: Fredrik Norlén

 

                                                                                                                      

 

 

 

Reservation för eventuella ändringar

 


Kompetensutveckling

Ibland får man erbjudanden att vara med på lite olia "happenings". Idag, fredag 24/1, var jag med på en inspirationsförmiddag uppe på Restauranghögskolan. Det var folk från Electrolux som visade olika tips och trix man kan göra med Combi-ugnar. Bra och lärorikt. Långkok. Lågtemp. Progressiv lågtemp... Stekplåtar. Cirkulator. Sous-vide. Sex olika mätpunkter. Galler. LTC. osv
Trevligast var att träffa Hanna, som gick ut från det "gamla" Hotell och restaurangprogrammet för några (ganska många) år se´n. Hon läser just nu kursen Restaurangdrift, samtidigt som hon skriver på en C-uppsats, samtidigt som hon själv undervisar i andra kurser på Restauranghögskolan.
Puh.
 
 
Hej Hanna
 
 

Nu; helg.
 
 
Av: Lars Filén
 

RL 1A. Första veckan i köket med kursen Mat 1.

Storstädning av köket
 
 
 
Dax att göra majonnäs
Nellie o Linda fixar majonnäsen
Isak o Christina
En glad kock
Sherin njuter av majonnäsen hon smakat
Isak hackar Brunoise till rhodeislansåsen
Alice gör också brunoise
Full rulle i köket
Steka bacon
Ratatoille
Röra i grytan
Skära grönsaker
Sara och Isak fixar vid spisen
Lektion före serveringspasset
Jo vi får nog ha i lite blöta.
Alice o Linda steker bacon
Sara o Nellie
Snacket före servering
Jennifer o Johanna gillar.
Mat till oss alla
kycklingsallad
Väntan på maten
Vad säger dom?
Mias första tallrikar
Ratatoille
En glad gäst
En glad kock
Nu är det fruktsallad
Alla som serverat i dag RL
Äääntligen mat till de som serverar
 

21 januari LUNCH, ingen bokning! -drop in!

Vårens första lunch i restaurangen

 

DAGENS LUNCH

MENY

 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Ärtsoppa med fläsk & pannkaka med sylt

 

Pannbiffar med grönpepparsky och potatismos

 

Grönsakscurry med kokosmjölk

 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

 

Salladsbuffé

Vårt eget bröd

Måltidsdryck

Kaffe och liten kaka

 

 

Pris: 65,-

Källvatten eller lättöl: 10,-

Reservation för eventuella ändringar 

 

SMAKLIG MÅLTID ÖNSKAR RL2

 

 

 Av: Fredrik Norlén

 

 

                                                                                                                   


kungliga hovleverantörer

Igår jobbade eleverna på VIP-lunch på Skid-SM och fick servera kungen.
Foto: Stefan Edström
 
Kungen är killen med svart slips....
 
Av: Fredrik Norlén

Sista dagen i köket med kursen Matlagning 1

Sofia o Mia gör choladmousse
 
 
Moussse
mer mousse
 
Sofia o Mia ska börja spritsa
 
Gott
 
Gravlaxcanapé med hovmästarsås en klassiker
Gravlaxcanapé med hovmästarsås
 
Många sådana
 
Ju fler kockar desto bättre soppa
 
Pernilla vispar till en bearnaisesås
 
Nio minuter kvar till vi öppnar
 
Christopher, Isak  får assistans med vikandet
Oj vilken blick vad ser Mia?
Linn vill ha fred i köket
Alice, Isak o Linda tar det lugnt före gästernas ankomst.
Nellie förbereder sig
Christopher i farten
Det är ju skoj att få SMS på samma gång
Har ni hört talas om paltkoma?
En påtår frågar Isak
Sebastian o Sanna
Luckhäng
Canapé
 

Rl i verkligheten

Eleverna i full gång med dukning inför VIP-lunchen på skid-SM.
Skrivet av Stefan E
 
Genom: Fredrik Norlén

Nu är vi igång igen

Det känns som det var länge sedan jag var i köket. Men nu är vi tillbaka RL2K är inne i köket och lagar mat. Detta är första lektionerna efter att eleverna gjort sitt inritningsval och jag känner mig upprymd och glad för vi har starta väldigt bra. Tyvärr blev det inte så många matbilder utan mest på "detta eviga städande" men det kommer nästa vecka lovar jag.

Viktor och olver gör höghöjdsstädning
 
Linn-Sofi Rengör hyllor och sorterar
 
Jenny och Sofia fixar i disken
 
Jenny och Sofia
 
Isidor kokar ris
 
Emanuel(HRB) rengör gasolspisen tillsammans med Michael
 
Viktor ser lite "skum" ut eller Viktor lägger ut lite skum?
 
 

Av: Fredrik Norlén

 


Om lärlingar i VF

Tisdagens (14/1) VF ger stort utrymme åt artiklar om Fridhemsgmnasiets lärlingsprogram. I torsdags var ett reportageteam på plats på restaurang Viktoria för att plåta och intervjua Fanny Andersson, som gör sin sista termin som lärling där.
Tyvärr går dessa artiklar inte att läsa på VF:s nättidning - om man inte är Plus-kund.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Av: Lars Filén

Gymnasievalet 2014

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

På Fridhemsgymnasiet har vi en lång tradition att utbilda framtidens bageri- och restaurangpersonal. Vi kan utbilda dig till kock, servitör, bagare eller konditor. Efter tre år hos oss är du redo att börja arbeta eller om du vill, läsa vidare på högskolan.

Det nya restaurang- och livsmedelsprogrammet ska liksom andra yrkesprogram ge dig som elev en grundläggande yrkesutbildning. Inom programmet kan du år 2 välja mellan två inriktningar*:

Bageri och konditori Ger kunskaper som är mer hantverksmässiga och kan tillämpas såväl inom storskalig som småskalig produktion. Inriktningen kan leda till yrken som bagare eller konditor.

Kök och servering Ger kunskap inom matlagning och servering av mat och dryck inom olika restaurangverksamheter. Inriktningen kan leda till yrken som kock eller kallskänka, servitör eller servitris.

*vid få sökande erbjuds andra inriktningar inom programmet.

Vad är din dröm?

På skolan har kända kockar som Mattias Dahlgren och Melker Andersson gått. De duktiga bröderna Åkerlund som driver delikatessbutiken Duo, samt Nils-Erik Olofsson från Nisses Konditori har också gått här. Här kan du börja förverkliga din dröm!

Arbetsplatsförlagt lärande, APL

Det mesta av utbildningen sker i våra välutrustade och ändamålsenliga lokaler på Fridhem. En del av utbildningen kommer att vara arbetsplatsförlagd under årskurs 2 och 3 med sammanlagt 15 veckor. Då sker utbildningen i en restaurang, ett bageri eller i en välsorterad livsmedelsbutik.

LÄR MER HÄR!

 

Av: Fredrik Norlén


Det kom ett mail...

Hej,
Jag måste bara få sända en eloge för vad ni gör med våra ungdomar.
Mycket behagligt mätt och belåten efter en fantastiskt fin och välsmakande lunch.
Dukning, mat och service var i toppklass!
Jag och mina bordsgrannar, och även de jag talade med i garderoben efteråt var mer än nöjda.
Toppenbra jobbat!
Trevlig helg.
Mvh Sarah Marklund
 
 
Av: Lars Filén

Första matlagningen efter Jul-lovet

Pernilla o Sofia förbereder Gremolata
Likaså Maja o Linn
Sebastian berättar en rolig historia
Johanna panerar spättafilén
Mer Gremolata
Sanna vid spisen
Sherin o Sara förbereder sig
Mer gremolata
Jennifer gör osttoast
Pernilla o Maja steker spättafilé
Sofia o Linn
 
Pernilla o Maja
Detta var gott
Löksoppa i luckan
Soppa
Gästerna börjar anlända
Skönt att få sitta ner
Detta var det godaste jag ätit
Full rulle i matsalen, men Nellie fixar det
Citronfromage
Stekt rödspätta med remouladesås
Även en servitris kan få ont i fötterna efter en dags springande
Gänget som serverat
Glass-smet på gång
Ajja bajja
Waldorfssallad med rökt sik
Mat i luckan
Vi vill ha maten fram säger Linda
Lugn i bussen säger Mia
Ugnsbakad rödingfilé med gremolata, hollanaisesås och potatismos
Oj då
Fullsatt matsal
Föräldrar på besök
Provsmakare
mer besök
Skönt att bli uppassad
Beröm av rektor carina
 

RSS 2.0