RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET, FRIDHEMSGYMNASIET, GYMNASIEVALET 2014, RESTAURANGSKOLA, RESTAURANG, UMEÅS RESTAURANGSKOLA, BÄSTA SKOLAN I UMEÅ, KOCK, BLI KOCK, RESTAURANG OCH LIVSMEDEL, RESTAURANG OCH LIVSMEDELS SKOLA, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET UMEÅ, SERITÖR, BLI SERVITÖR, SERVITRIS, BLI SERVITRIS, BAGARE, BLI BAGARE, KONDITOR, BLI KONDITOR, BARTENDER, BLI BARTENDER, RESTAURANGSKOLA UMEÅ, RESTAURANGSKOLA I UMEÅ, RESTAURANG SKOLA, UMEÅ, SKOLA, GYMNASIE, GYMNASIET UMEÅ, HOTELL OCH RESTAURANGSKOLAN, HOTELL OCH RESTAURANG, RESTAURANG OCH HOTELLSKOLAN, RESTAURANG ÖSTRA, restaurang- och livsmedelsprogrammet, Fridhemsgymnasiet, Restaurang Östra, Gymnasievalet 2014
RL3 Kvällservering
camilla vid spisen
Viktor o Ida
Ja va e de
Pilgrimsmussla med räk o musselsås
Sparris med parmaflarn stekt ägg och parmesan
Konfiterad kummelfilé med pepparotskräm och smörslungade rödbetor
Honungsöverbakad lammkotlett med chilicremé och rostade rotfrukter
Ida
Vit chokladtårta med svartvinbärspuré och vispgrädde
På 16 minuter såldes 38 smörgåstårtor. Efter ytterligare tio minuter såldes de övriga sex. Därefter hämtades 30 landgångar som såldes inom tio minuter.
En bra dag med RL2:orna. Dagens uppgift var att laga och äta en sju-rätters meny för att alla skulle få en större förståelse för hur en stor modern meny kan se ut. Det är svårt att förklara detta teoretiskt. Därför är det bättre att prova - eller hur?
Vi försöker ha fokus på kontraster - både när det gäller smaker, konsistenser, färg och form.
Salt är gott tillsammans med fett och syra (Parmaskinka och tryffelmajjo).
Syra är gott tillsammans med fett och salt (Gräddig vitvinssås tillsammans med rimmad torsk).
Mjuk och krämigt är gott tillsammans med krispigt (Glass tillsammans med kaksmulor eller torsk med knaperstekt bacon).
Kantigt är snyggt tillsammans med runt (Kubformad potatis på rund tallrik).
Amuse bush. Liten aptitretare. Torkad parmaskinka, konfiterad rotselleri och tryffelmajonnäs.
Förrätt. Rökt sik och brieostcreme.
Varmrätt fisk. Lättrimmad torskrygg, vitvinssås, potatis-blomkål-broccolipuré och knaperstekt bacon.
Mellanrätt för att rensa smaklökarna. Citrusgranité.
Varmrätt kött. Kycklingballoutine, konfiterad potatis och skummig persiljesås.
Ojojojoj... Glömde ta bild på ostbrickan. Fyra-fem sorters ost med vår egna fikonmarmelad. Gott var det i alla fall.
Dessert. Blåbärsglass, jordgubbscoulis och kaksmulor.
Fantastiskt bra jobbat idag. Alla var på tårna och visade stort intresse.
På måndag har vi prov om sensorik och smakteorier.
9.15 går starten för årets Zombierun vid kvarnen på Gammlia. Du har tre liv och ska ta dig genom skogen, i grupp eller ensam. Dessa lite slöa zombies (fast dubbelt så många!) kommer att försöka ta dina liv. Vilken klass har flest liv, vilken klass är snabbast och vilken klass får i mål flest deltagare?
Priserna är:
1a pris Klassen får hänga på Fortet tillsammans 2a pris Biobiljetter till hela klassen 3e pris Klassfika i kafeterian
Närvaro tas vid start och vid prisutdelningen. Efter målgång grillar vi tillsammans för att sen återsamlas för prisutdelning i aulan 12.30. Inga lektioner på eftermiddagen.
Smakar det så kostar det. 230.000 kronor är priset för ett kilo av kaviaren Northern Light Spirit som kommer att lanseras under smakfestivalen i Umeå, skriver Västerbottens-Kuriren.
Mannen bakom produkten, som blir världens dyraste av sitt slag, är Björn Uglem från Avaträsk.
Annons:
"Det började som en rolig grej när jag för några år sedan fick idén att ta reda på rommen från fjällrödingen."
Uglem deltog sedan i tv-programmet Det stora Matslaget där juryn utsåg kaviaren till bästa produkt.
Under festivalen, som äger rum den 19-21 september kommer man även att kunna köpa smakportioner för 230 kronor per korn.
Den här veckan har vi övat på grundsmaker. All matlagning bygger på att skapa balans i grundsmakerna. Senare, när vi ska kombinera mat med olika drycker så handlar det om samma sak; balans i grundsmakerna. Sött, syrligt, salt, beskt och umami är de smaker vi har att leka med. Dessutom är fett en viktig del i konsten att skapa balans.
Idag lagade RL2:orna kyckling, kokade en fantastisk sås och fixade några snygga och goda garnityr. Bland annat gjorde vi en paprikapuré. Resultatet blev både snyggt och gott.
Ville bara informera om den 16 september kl:18.30 då vi har Informationskväll för föräldrar/vårdnadshavare åk 1 vi samlas utanför Aulan för att sedan ta oss till salen"Bio K" om ni vet vart den är kan ni komma direkt dit.
Att jobba med elever som är motiverade och engagerade är mycket, MYCKET roligt och detta trevlliga RL1 gäng är just ett sådant gäng. Tack för denna vecka och jag ser fram emot att vara med er alla 3 åren.
Alla ville inte vara med på bild men de jobbade lika bra som dem som är med på bild...
PS. vi har en dag imogron också´och jag förväntar mig att det går lika bra då..
Dagens uppgift är att grisa ner i köket för att sedan städa, elerver tog uppgiften på största allvar. Vi övade också på att använda kniven och vissa var mycket duktiga medans andra behöver mera träning.