RL3 Kvällservering

camilla vid spisen
Viktor o Ida
Ja va e de
Pilgrimsmussla med räk o musselsås
Sparris med parmaflarn stekt ägg och parmesan
Konfiterad kummelfilé med pepparotskräm och smörslungade rödbetor
Honungsöverbakad lammkotlett med chilicremé och rostade rotfrukter
Ida
Vit chokladtårta med svartvinbärspuré och vispgrädde
Fläderblomsparfait med havreflarn
 
Camilla o tårta
Jon-Isak
Trio me bumba
Jaha
Full fart i luckan
I luckan
Robbin
Isidor o Selma
 
Gissa vem
Oliver me kvarnen
Servisen
Tummen upp för maten
Moa i luckan
Kolla jag har fem fingrar
 
 
Bossen i luckan skötte sig bra
Gott om driks blev det
 

Rekord i butiken idag

På 16 minuter såldes 38 smörgåstårtor. Efter ytterligare tio minuter såldes de övriga sex. Därefter hämtades 30 landgångar som såldes inom tio minuter.
 
 
 
Denna hade vi faktiskt gömt som personalmat.
 
Gott.
 
 
Tack för idag.
 

Av: Lars Filén

Frihemsgymnasiets zombierun 2014

Lägger upp bildkavalkad från årets zombierun...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Av: Fredrik Norlén
 
 

Mat och dryck i kombination. 7-rätters lunch.

En bra dag med RL2:orna. Dagens uppgift var att laga och äta en sju-rätters meny för att alla skulle få en större förståelse för hur en stor modern meny kan se ut. Det är svårt att förklara detta teoretiskt. Därför är det bättre att prova - eller hur?
 
Vi försöker ha fokus på kontraster - både när det gäller smaker, konsistenser, färg och form.
Salt är gott tillsammans med fett och syra (Parmaskinka och tryffelmajjo).
Syra är gott tillsammans med fett och salt (Gräddig vitvinssås tillsammans med rimmad torsk).
Mjuk och krämigt är gott tillsammans med krispigt (Glass tillsammans med kaksmulor eller torsk med knaperstekt bacon).
Kantigt är snyggt tillsammans med runt (Kubformad potatis på rund tallrik).
 
Amuse bush. Liten aptitretare. Torkad parmaskinka, konfiterad rotselleri och tryffelmajonnäs.
 
 
Förrätt. Rökt sik och brieostcreme.
 
 
Varmrätt fisk. Lättrimmad torskrygg, vitvinssås, potatis-blomkål-broccolipuré och knaperstekt bacon.
 
 
 
Mellanrätt för att rensa smaklökarna. Citrusgranité.
 
 
Varmrätt kött. Kycklingballoutine, konfiterad potatis och skummig persiljesås.
 
 
 
 
 
Ojojojoj... Glömde ta bild på ostbrickan. Fyra-fem sorters ost med vår egna fikonmarmelad. Gott var det i alla fall.
 
 
 
 
 
Dessert. Blåbärsglass, jordgubbscoulis och kaksmulor.
 
 
Fantastiskt bra jobbat idag. Alla var på tårna och visade stort intresse.
På måndag har vi prov om sensorik och smakteorier.
 
Tack för idag.
 
 
Av: Lars Filén

RL 3 Fridhemsgymnasiet

Oliver trancherar
 
Inbakad fläskfilé
Äppelkokt laxfilé
 
Fänkålsoppa
Limemarinerad lax med mangosalsa
Viktor o soppan
Många förrätter
Moa
Moa igen
Viktor o soppan samt chefen i luckan
 
Selma i luckan
 
 
Robbin i farten
En del av köksgänget
Camilla o Jesper
Gissa vem?
Jenny o Oliver
Linn-Sofie
jesper fixar fyllning till fläskfilé
Jon-Isak o moa
En till Jon-Isak
Varmrätt
Dessert hjortron parfit
hjortron parfit
Sabayon med biscotti
 
 

Zombierun på Fridhem

 
 9.15 går starten för årets Zombierun vid kvarnen på Gammlia. Du har tre liv och ska ta dig genom skogen, i grupp eller ensam. Dessa lite slöa zombies (fast dubbelt så många!) kommer att försöka ta dina liv. Vilken klass har flest liv, vilken klass är snabbast och vilken klass får i mål flest deltagare?

Priserna är:

1a pris Klassen får hänga på Fortet tillsammans 2a pris Biobiljetter till hela klassen 3e pris Klassfika i kafeterian

Närvaro tas vid start och vid prisutdelningen. Efter målgång grillar vi tillsammans för att sen återsamlas för prisutdelning i aulan 12.30. Inga lektioner på eftermiddagen.

Må bästa klass vinna!

 

Av:Fredrik Norlén

 

 

Källa:http://www.skola.umea.se/fridhemsgymnasiet/arkivnyheter/zombierunpafridhem.5.4c5367bf14849e79f597873.html

 


Världens dyraste kaviar från norr

   

Foto: Leif R Jansson / TT

Smakar det så kostar det. 230.000 kronor är priset för ett kilo av  kaviaren Northern Light Spirit som kommer att lanseras under  smakfestivalen i Umeå, skriver Västerbottens-Kuriren.

Mannen bakom produkten, som blir världens dyraste av sitt slag, är Björn Uglem från Avaträsk.

"Det började som en rolig grej när jag för några år sedan fick idén att ta reda på rommen från fjällrödingen."

Uglem deltog sedan i tv-programmet Det stora Matslaget där juryn utsåg kaviaren till bästa produkt.

Under festivalen, som äger rum den 19-21 september kommer man även att kunna köpa smakportioner för 230 kronor per korn.

Av: Fredrik Norlén
 
Källa: DI:SE

Nu är kursen Mat och dryck igång på allvar

Den här veckan har vi övat på grundsmaker. All matlagning bygger på att skapa balans i grundsmakerna. Senare, när vi ska kombinera mat med olika drycker så handlar det om samma sak; balans i grundsmakerna. Sött, syrligt, salt, beskt och umami är de smaker vi har att leka med. Dessutom är fett en viktig del i konsten att skapa balans.
 
Idag lagade RL2:orna kyckling, kokade en fantastisk sås och fixade några snygga och goda garnityr. Bland annat gjorde vi en paprikapuré. Resultatet blev både snyggt och gott.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tack för idag
 
Av: Lars Filén
 

RL 3 Fridhemsgymnasiet

Ostpaj med bacon och solroskärnor
Tänk va skönt att få lite service
 
oliver
Vårt glada serveringsgäng i dag
Gänget
Förrätt på gång
Ska man skölja sallad i köket?
Selma på G
sallad
Isidor lagar till dessert
Jenny
Jesper kollar rödbetorna
HELSTEKT BIFF.120 grader i ugn, innertemp 61 grader
Sallad till köttet
Camilla i farten
Nu ligger vi bra till
Likaså i servicen
Ida
Glada kockar
Förrätt Polkabeta med getostcremé
Citron o kummingravad lax med senapscremé
Jenny, Jesper o Linn-Sofie
Oliver
Helstekt biff
Pocherad torskrygg med vit sparris o pepparot
 

Informationskväll

Ville bara informera om den 16 september kl:18.30 då vi har Informationskväll för föräldrar/vårdnadshavare åk 1 vi samlas utanför Aulan för att sedan ta oss till salen"Bio K" om ni vet vart den är kan ni komma direkt dit.
 
Välkomna önska RL-Lärarna
 

Bilder från bageriet

Var och tjuvfotade lite i bageriet när det gjorde desserter till oss dessa läckerhet åt vi i går.
 

Av: Fredrik Norlén
 
 

Sista dagen med hygien för detta år

Här kommer lite mera bilder från hygenkursen
 
 
Av: Fredrik Norlén
 
 

Vilket fantastiskt jobb vi har

Att jobba med elever som är motiverade och engagerade är mycket, MYCKET roligt och detta trevlliga RL1 gäng är just ett sådant gäng. Tack för denna vecka och jag ser fram emot att vara med er alla 3 åren.
Alla ville inte vara med på bild men de jobbade lika bra som dem som är med på bild...
 
PS. vi har en dag imogron också´och jag förväntar mig att det går lika bra då..
 
 
Av: Fredrik Norlén
 

En lyckad "lärakänna dag"

Det tyckte både elever och lärare....
 
Av: Fredrik Norlén
 

RL3 & RL2 tisdag 9/9

Dessert
Ramlösa eller?
Grethel o Sonja
Fyra glada serveringselever
Varm panna till kummeln
Knaprigt skinn
Vad gör Isak?
En glad kockelev
Två glada kockelever!
Oliver Fixar desserten
ofärdig dessert
Isak i kassan
Halvt färdig dessert
 
Färdig dessert
 
Vegetariskt alternativ varje dag
Viktor
 
Isidor steker kummelfilé (ganska svårt men han klarar det med glans)
 

Vad innebär det att gå Restaurang- och livsmedelsprogrammet

 
Av: Fredrik Norlén
 
Källa: Skolverket.se

RL 3 & RL 2

Dagens vegetariska alternativ
Selma, Ida och Jenny
Isidor med disken
 
Alla serveringstvåorna
 
En gång till
Färsk sparris till lammkotletterna
Rödspätta Grenoble
Lammkotletter
Getostcreme
Oliver skopar skirat smör
Nu bongas det
Linn-Sofie o Selma i luckan
Lite av våra gäster
Fler gästero Sherin
 
Lammkotletter
 

Kollektiv massage efter en dag i köket. ÅK 3

 
Oj va sköööönt.

Mera bilder från förra veckan med RL1

Dagens uppgift är att grisa ner i köket för att sedan städa, elerver tog uppgiften på största allvar. Vi övade också på att använda kniven och vissa var mycket duktiga medans andra behöver mera träning.
 
Till slut var det rent igen =)
 
Av: Fredrik Norlén
 

Det är mycket att göra så här i början av läsåret...

Så mitt bloggande blir lite lidande. Här kommer i alla fall lite mera bilder på ÅK 1 i kök och bageri.
 
Av: Fredrik Norlén
 

RSS 2.0