Han ta några bilder..

 
Igår var det fullt up medn jag lyckades ändå ta några få bilder. Lägger ut dem idag och hoppas att det blir fler bilder under denna dag.
 
 
 
 
 
Av: Fredrik Norlén
 
 

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

På Fridhemsgymnasiet har vi en lång tradition att utbilda framtidens bageri- och restaurangpersonal. Vi kan utbilda dig till kock, servitör, bagare eller konditor. Efter tre år hos oss är du redo att börja arbeta eller om du vill, läsa vidare på högskolan.

Det nya restaurang- och livsmedelsprogrammet ska liksom andra yrkesprogram ge dig som elev en grundläggande yrkesutbildning. Inom programmet kan du år 2 välja mellan två inriktningar*:

Bageri och konditori Ger kunskaper som är mer hantverksmässiga och kan tillämpas såväl inom storskalig som småskalig produktion. Inriktningen kan leda till yrken som bagare eller konditor.

Kök och servering Ger kunskap inom matlagning och servering av mat och dryck inom olika restaurangverksamheter. Inriktningen kan leda till yrken som kock eller kallskänka, servitör eller servitris.

*vid låg beläggning erbjuds andra belagda inriktningar inom programmet.

Vad är din dröm?

På skolan har kända kockar som Mattias Dahlgren och Melker Andersson gått. De duktiga bröderna Åkerlund som driver delikatessbutiken Duo, samt Nils-Erik Olofsson från Nisses Konditori har också gått här. Här kan du börja förverkliga din dröm!

Arbetsplatsförlagt lärande, APL

Det mesta av utbildningen sker i våra välutrustade och ändamålsenliga lokaler på Fridhem. En del av utbildningen kommer att vara arbetsplatsförlagd under årskurs 2 och 3 med sammanlagt 15 veckor. Då sker utbildningen i en restaurang, ett bageri eller i en välsorterad livsmedelsbutik.
Mer information finns HÄR!
Av: Fredrik Norlén
Sök ord: RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET, FRIDHEMSGYMNASIET, GYMNASIEVALET 2013, RESTAURANGSKOLA, RESTAURANG, UMEÅS RESTAURANGSKOLA, BÄSTA SKOLAN I UMEÅ, KOCK, BLI KOCK, RESTAURANG OCH LIVSMEDEL, RESTAURANG OCH LIVSMEDELS SKOLA, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET UMEÅ, SERITÖR, BLI SERVITÖR, SERVITRIS, BLI SERVITRIS, BAGARE, BLI BAGARE, KONDITOR, BLI KONDITOR, BARTENDER, BLI BARTENDER, RESTAURANGSKOLA UMEÅ, RESTAURANGSKOLA I UMEÅ, RESTAURANG SKOLA, UMEÅ, SKOLA, GYMNASIE, GYMNASIET UMEÅ, HOTELL OCH RESTAURANGSKOLAN, HOTELL OCH RESTAURANG, RESTAURANG OCH HOTELLSKOLAN,  RESTAURANG ÖSTRA, restaurang- och livsmedelsprogrammet, Fridhemsgymnasiet, Restaurang Östra, Gymnasievalet 2013

Lite bilder från gårdagens lunch

 
 
 
 
 
 
 
 
Av: Fredrik Norlén
 

bricklunch med RL2

Idag serverar vi bricklunch vilket betyder att alla är välkomna ingen bokning behövs.
 
 
 
 
 
Av: Fredrik Norlén
 
 
 

Vill ni komma och äta hos oss!!

Titta under öppettider på vänster sida eller klicka på länken HÄR!
 
 
 
Av: Fredrik Norlén

Fler bilder från mat 1

Som jag nämnde igår var uppstarten på kuren mat 1 mycket bra eleverna lyssnade och arbetatde på ett föredömmligt sätt. Vi gjorde majonnäs och hackade grönsaker och frukter. Städningen gick bra dock tycker mina elever att jag upprepar mig lite så jag får skärpa mig på den fronten, det kanske är så att jag inte riktigt är van med så duktiga och uppmärksamma elever som dessa.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Av: Fredrik Norlén
 
 
 
 
 
 
 

Nya elever samma kurs..

I onsdags började kursen matlagningskunskap 1 igen nu med RL1a. Jag har varit iväg på kurs i Skellefteå en dag och inte hunnit blogga om denna trevliga händelse(mat1 alltså). Eleverna har visat stort intresse och varit mycket flitiga jag lägger ut lite bilder från onsdagen nu och från fredagen lite senare håll till godo.

 
 
 
 
 
Av: Fredrik N

Framtiden för våra elever ser ljus ut.

Klipp från VK torsdag 24 januari.
 
 
Av: Lars Filén

Vinprovning med olika smaktillbehör

Kurs; Gastronomi. Tema för dagen var vinprovning kombinerat med olika smaktillbehör. Genom att slicka på en citron eller ta en bit äpple eller några korn flingsalt och därefter smaka på ett vin kan man få vinet att helt ändra karaktär.
 
Vinerna för dagen var en torr och fruktig Sauvignon Blanc från Nya Zeeland, en ekfatslagrad Chardonnay från USA, en halvtorr Riesling från Tyskland, en lätt, mjuk och bärig Beaujolais och en fyllig, stram och sträv Cabernet Sauvignon (+ lite Merlot och Petit Verdot) från Sydafrika.
 
Som smaktillbehör hade vi citron, grönt syrligt äpple, rött sött äpple, avocado, endivesallat, balsamvinäger, flingsalt och råsocker.
 
Gör gärna experiment hemma. Smaka på vinet. Ta en tugga av något. Smaka på vinet igen. Vad hände med smaken? Varför?
 
Det tydligaste exemplet är endivebladet och det sträva röda vinet. Beskan i endiven och strävheten i vinet krockar och gör att vinet känns ännu strävare och endiven känns ännu beskare. Kombinationen är en katastrof. Men om vi tar vinäger och några saltflingor på endiven och smakar en gång till med vinet så händer något. Kombinationen blir mycket bättre. Detta beror på att salt och syrlighet minskar upplevelsen av beska och strävhet. Därför känns vinet inte lika strävt och endiven känns inte lika besk. Jämför med en vanlig grönsallad. Den är ganska trist om den serveras helt "naturell", men om man blandar i en god dressing med olja och vinäger blir det mycket godare.
 
Om man övar mycket och lär sig teorierna om hur olika smaker påverkar varandra kan man i förväg räkna ut om mat och vin kommer att passa ihop - även utan att smaka.
 
 
Här är hela gänget, med fem olika viner, var sitt vattenglas, en spottkopp och en assiett med tillbehör.
 
 
 
Simon smakar på en Beaujolais-Villages.
 
 
 
Tack för idag.
 
 
 
 
Av: Lars Filén

Vilken lyckad dag

 
Jag är överlycklig över gårdagen, kanske inte för att över hälften av alla elever var sjuka men för att de elever som var i skolan gjorde ett så kallat "kick ass" jobb. Tack för en rolig och intensiv dag...
 
 
 
 
 
 
Av: Fredrik Norlén
 
 
 
 

Bilder från öppethus

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Av: Fredrik Norlén
 
 

Hädelserik dag..

Igår förberedde vi inför dages lunchverksamhet samt att vi senare på kvällen hade öppethus(skriver mer om det lite senare). Lunchen serveras mellan kl:11.30-13.00 alla är välkomna lunchen kostar 65kr ink. måltidsdryck slalladsbuffé samt kaffe och kaka. det finns 3 rätter att välja mellan. Här kommer några bilder från detta.
 
 
 
 
Av: Fredrik Norlén

Prov på Fredag?!

Kursen är slut och avslutats med ett prov. Eleverna kom såg och skrev...
 
 
 
Av: Fredrik N
 
 

Lyckad kurs..

Kuresen matlagningskunskap 1 har gått mycket bra för RL 1b och jag hoppas och tror attd et kommer att avspegla sig på vårt prov imorgon också. Lite bilder från gårdagen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Av: Fredrik Norlén
 
Sök ord: RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET, FRIDHEMSGYMNASIET, RESTAURANGSKOLA, RESTAURANG, UMEÅS RESTAURANGSKOLA, BÄSTA SKOLAN I UMEÅ, KOCK, BLI KOCK, RESTAURANG OCH LIVSMEDEL, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSKOLA, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET UMEÅ, SERITÖR, BLI SERVITÖR, SERVITRIS, BLI SERVITRIS, BAGARE, BLI BAGARE, KONDITOR, BLI KONDITOR, BARTENDER, BLI BARTENDER, RESTAURANGSKOLA UMEÅ, RESTAURANGSKOLA I UMEÅ, RESTAURANG SKOLA, UMEÅ, SKOLA, GYMNASIE, GYMNASIET UMEÅ, HOTELL OCH RESTAURANGSKOLAN, HOTELL OCH RESTAURANG, RESTAURANG OCH HOTELLSKOLAN,  RESTAURANG ÖSTRA, restaurang- och livsmedelsprogrammet, Fridhemsgymnasiet, Restaurang Östra
 
 

Sista veckan i köket för RL 1 b

Denna vecka jobbar vi med helt kött och eleverna för lära parera och lite andra hemligheter. Vi fortsätter även och använder förra veckans tema(fisk) med att använda den gravade laxen till en härlig canapé med hovmästarsås och Dajm- chokladmousse. Lite bilder från gårdagen.
 
 
 
 
 
 
 
 
Av: Fredrik Norlén
 
 

Slutspurt inför Kock-VM

Med bara två veckor kvar till Kock-VM putsar den svenske stjärnkocken Adam Dahlberg på detaljerna.

Äntligen ska han få delta i tävlingen som han drömt om i 15 år.
 
 
 
Av: Fredrik N
 
Källa: http://www.vk.se/780472/slutspurt-infor-kock-vm

Test veckan

Denna vecka var jättebra och eleverna fick en lite mjukstart inför nästa veckas gästtillfälle. Några bilder han jag med.
 
 
 
 
Av: Fredrik Norlén
 
 

Ny kurs!!

Nu börjar vi med matlagning 2. Som består av de elever som valt inriktning och som med andra ord vill bli kockar. Eleverna är väldigt motiverade och vi har en vecka med lite lugn och ro för oss själva innan vi öppnar dörrarna för almänheten. Denna vecka gör vi bland annat chili con carne och stekt spetta. Lite bilder från förberedelserna..
 
 
 
 
 
Av: Fredrik Norlén
 
 

Mamma & Pappa

Igår var RL1a:s föräldrar/släktingar här på besök så det var extra nervöst för serveringseleverna. Alla gjorde dock ett mycket bra jobb som varken eleverna eller föräldrarna hade något att skämmas för. Vi bjöd på waldorfsallad med rökt sik till förrätt och en ugnsbakad forell med gremoulata och potatismos till varmrätt och en härlig citronfromage till dessert.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Av: Fredrik Norlén
 
 
Sök ord: RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET, FRIDHEMSGYMNASIET, RESTAURANGSKOLA, RESTAURANG, UMEÅS RESTAURANGSKOLA, BÄSTA SKOLAN I UMEÅ, KOCK, BLI KOCK, RESTAURANG OCH LIVSMEDEL, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSKOLA, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET UMEÅ, SERITÖR, BLI SERVITÖR, SERVITRIS, BLI SERVITRIS, BAGARE, BLI BAGARE, KONDITOR, BLI KONDITOR, BARTENDER, BLI BARTENDER, RESTAURANGSKOLA UMEÅ, RESTAURANGSKOLA I UMEÅ, RESTAURANG SKOLA, UMEÅ, SKOLA, GYMNASIE, GYMNASIET UMEÅ, HOTELL OCH RESTAURANGSKOLAN, HOTELL OCH RESTAURANG, RESTAURANG OCH HOTELLSKOLAN,  RESTAURANG ÖSTRA, restaurang- och livsmedelsprogrammet, Fridhemsgymnasiet, Restaurang Östra
 

Vad gör vi, nu kör vi...

 

Nu har vi kommit i gång efter det långa och härliga jullovet. Eleverna är taggade och jag lika så, förberedelse dagen var stressig som vanligt men eleverna var duktiga och arbetssamma som vanligt så vi han det som vi skulle göra, Filea fisk och citronfromage.

 
 
 
 
 
 
 

Av: Fredrik Norlén
 
 
 

Snart är det dags igen

Tiden går fort när man har roligt, brukar man säga, men nu längtar vi tillbaka till skolan...?! Jag ser i allafall fram emot att träffa er alla igen efter ett långt och härligt lov. Vi ses på onsdagen den 9/1-13.
 
 
Av: Fredrik N

RSS 2.0