De elever som denna vecka varit i köket är enormt duktiga och arbetssamma. Igår hade vi gästtillfälle med ett fyrtiotal gäster. Allt gick hur bra som helst, så jag ser med stor entusiasm fram emot nästa tillfälle.
Det har blivit så att våra åk 2 kökselever är få(endast 7 st) när alla är närvarande, vilket kommer att få lite effekter på våra serveringstillfällen, dock hoppas jag att det inte kommer att märkas för våra gäster. De elever som går köksinriktningen är mycket duktiga och har en fokus och målmedvetenhet som behövs för att bli duktiga kockar. I går kväll lagade vi mat till våra rektorer med inbjudna gäster. Vi var 6 st i köket och alla gjorde en fantastisk insats. Serverings eleverna var också mycket duktiga och fixade serveringen lätt som en plätt.
Sista dagen i köket innan lovet, nästa vecka jobbar det med branschkunskap. Denna vecka har samarbetet fungerat mycket bra och jag hoppas att eleverna själva märkt vad snabbt det går när man samarbetar.
Det går jätte bra för "min" klass i köket. Alla har börjat att samarbeta mycket bra och detta underlättar mycket både för tempot och moralen.
Gruppbild
Jag är med på bild =(
Chokladmousse
Dito
Alla vill inte vara med på bild
Men jag tog ett på dem senare..
Robin hade full fart igår...
June jobbade hårt
Av: Fredrik Norlén
I går han jag ta en hel del bilder men jag bommade att fota vissa saker som till exempel de goda och fina vinkokta musslorna. Ni får hålla till godo med det som blev.
Små finskurna tärningar = Brunoise
Fint skurna fyrkantiga stavar = Julienne
Hur man skiva purjolök
Tina och Emma har ordning på bänken
Teamwork
Det var alla hjärtans dag och grabbarna passade på att kramas
Fräsa curry
Robin, Jon-Isak, Emma och Tina samarbetar vid spisen
Pasta sås
Fina servitriser och servitörer
Tagliatelle med curry ocg räksås
Restaurangen full med gäster
Denna vecka jobbar vi med skaldjur och blötdjur. Alla elever tycker inte att det är lika kul med levande musslor...
Andreas petar till musslan för att se om den anfaller..
Jon-Isak förbereder för pannacottan
Lika så Emma och Tina
June jobbar på
Lite suddig bild men Sandra och Frida hjälps åt
Mise en place
Av: Fredrik Norlén
Det gick bra för alla som deltog i gårdagens praktiska prov.
Oordning
Ordning
Juryn
Detta fick vi smaka... Mums
Vi hade en blivade kock på besök, han gjorde en jätte bra insats.
Av: Fredrik Norlén
Men även förberedelse för det praktiska provet som fortsätter idag.
... till vår "gamle" klasskompis Julius. Han flyttade till Sundsvall inför detta läsår för att kunna plugga och brottas. Det verkar ju gå bra.
Av: Lars Filén
Ingredienser:
0,5 kg Räkor (med skal)
1,5 dl Majonnäs
1 knippa Dill
1 msk Pressad saft av citron
3 msk Finhackad rödlök
1 krm kajennpeppar
4 skivor skivad formfranska
2 msk smör eller margarin
Garnering:
1 st Citron
50 g Sikrom/löjrom
Gör så här:
1. Skala räkorna, låt dem gärna rinna av på papper.
2. Hacka ca hälften av dillen.
3. Blanda ner de väl avrunna räkor, dillen, den hackade rödlöken i majonnäsen och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
4. Med fördel kan man blanda ut smeten med lite creme fraiche eller philadelfiaost för att få den mindre fet och hållbar.
5. Ta ut rundlar ur brödskivorna eller skär i bitar. och stek dem gyllenbruna i matfettet i en stekpanna/stekbort.
6. Lägg bröden på tallrikar och fördela räkröran ovanpå.
7. Garnera med dillkvistar, citronklyftor, ev. lite rosésallad och/eller frissésallad och en rejäl klick löjrom.
8. Gör färdiga tallrikar innan och ställ dem på tallriksstället och sedan in i kylen.
Av: Fredrik Norlén
Denna vecka jobbade vi som bekat med kyckling och eleverna har fått jobba hårt. Igår gjorde vi pocheradkycklingfilé med citon- och dijonsenapsås serverad med bulgur. Till förrätt gjorde vi räksoppa och till dessert åt vi parfait med halloncoulis.
Räksoppan
Många..
Inte lika många
June och Andreas
Frida, Jonna och Robin
Linus, Robin och Jon-Isak
Moa
Dennis, Jenny och Jesper
Ida, Viktor, Selma och Moa
Dennis, Jenny och Sofia
Av: Fredrik Norlén
Ett stort grattis från oss på restaurang- och livsmedelsprogrammet i Umeå.
Årets kock är korad. Vinnarens recept var en "Hällristad fjällröding med kallrökta slag".
Stockholmaren Daniel Räms, Räms Mat & Gastronomi, vann tävlingen Årets Kock som avgjordes på fredagen i Stockholm.
I finalen skulle sex kockar göra det bästa av huvudråvarorna fjällröding och dovhjort.
Finalisterna hade fem timmar på sig och vinnaren lagade ”Hällristad fjällröding med kallrökta slag serveras med helstekt blomkål, vintergrönsaker, dillsås samt Himmelsraften med ansjovis. Den andra vinnande rätten var Pepparstekt dovhjortssadel med rostad jordärtskocka, jordärtskockskräm, svamp samt löksky och riven svecia.”
Det var fjärde gången Daniel Räms var i final i tävlingen, men första gången han fick ta emot guldmedaljen.
Silvret gick till Johan Backeus, Restaurang Lux, Stockholm och bronset till Jesper Bogren, Norda Bar & Grill, Göteborg.
Av: Fredrik Norlén
Källa: di.se
Det känns som det var ett tag sendan nu, men det är bara en vecka... Denna vecka är fokus på kyckling, vi stycker och tillagar hela kyckling. Eleverna tycker att det är lite läskigt men dem gör ändå ett mycket bra jobb.
Idag var temat; "Mat som smakar äckligt ihop med vin"...
Skämt åsido; Vissa matvaror passar mindre bra tillsammans med vin. Röda viner med strävhet är särskilt luriga.
Om man råkat kombinera en maträtt och ett vin på ett sätt som skär sig i munnen finns det några knep för att få det att smaka bättre. Man kan tillsätta något, en smakbrygga, som får kombinationen att bli bättre. Det allra enklaste är att pressa några droppar citron eller strö några gryn salt över maten.
Några exempel från dagen;
Omelett med strävt rött vin är en "klassisk katastrof". Det smakar strävt och metalliskt. Som smakbryggor lade vi till en gräddig champinjonstuvning och en rejäl hög med riven parmesanost. Då blev kombinationen med vinet betydligt bättre. Svamp och ost är råvaror som betecknas som vinvänliga. Salt och fett hjälper alltid till att dämpa andra smaker.
Räkor med aioli och vitt vin. En ganska vanlig kombination som inte är så god som man skulle kunna tro. Majonnäsen liksom kladdar sig fast i gommen och på tungan och hindrar smakerna från maten att nå smaklökarna. Majonnäs innehåller även ganska mycket ägg (gulor) vilket inte är helt bra tillsammans med vin. Om man byter ut aiolin mot en crème fraiche med örter blir det mycket godare.
Sparris och rött strävt vin. Ojojoj... Det smakar beskt och bittert, strävt, metalliskt och .... illa. Som smakbryggor lade vi till brynt smör, riven parmesan och några korn flingsalt. Vips blev det mycket godare. Fett och salt rundar av de värsta krockarna.
Vi stod i "luckan" när vi smakade på alla olika kombinationerna. Det blev väldigt många smakningar - omkring 15 olika smaktillbehör som testades tillsammans med fem olika viner.
Rå tomat är en annan råvara som skär sig rejält om man provar den mot ett strävt rött vin. Strävheten i vinet krockar med strävheten i tomaten (skalet). Tomat innehåller även mycket umami, som ibland kan skapa metallsika bismaker tillsammans med vin. Som smakbrygga räcker det långt med några gryn salt. De sträva bismakerna blir mycket mindre framträdande. Vi provade även att baka tomathalvor i ugnen smaksatta med olivolja och salt. Mycket godare. Vad lärde vi oss av det? Jo, smaksätt allt. Grunden för all smaksättning är sälta, syra och sötma. Och fett. Tillagat är (oftast) godare än rått.
En bra förmiddag. Bra jobbat. Bra smakat.
Tack för idag.
Av: Lars Filén
Idag har Erik från Unga ekokockar varit och informerat om tävlingen för åk2. Jag hoppas och tror att vi kommer lämna in några bidrag till tävlingen.
Av: Fredrik Norlén
Sök ord: RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET,
FRIDHEMSGYMNASIET, GYMNASIEVALET 2013, RESTAURANGSKOLA, RESTAURANG, UMEÅS
RESTAURANGSKOLA, BÄSTA SKOLAN I UMEÅ, KOCK, BLI KOCK, RESTAURANG OCH LIVSMEDEL,
RESTAURANG OCH LIVSMEDELS SKOLA, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET, RESTAURANG
OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET UMEÅ, SERITÖR, BLI SERVITÖR, SERVITRIS, BLI SERVITRIS,
BAGARE, BLI BAGARE, KONDITOR, BLI KONDITOR, BARTENDER, BLI BARTENDER,
RESTAURANGSKOLA UMEÅ, RESTAURANGSKOLA I UMEÅ, RESTAURANG SKOLA, UMEÅ, SKOLA,
GYMNASIE, GYMNASIET UMEÅ, HOTELL OCH RESTAURANGSKOLAN, HOTELL OCH RESTAURANG,
RESTAURANG OCH HOTELLSKOLAN, RESTAURANG ÖSTRA, restaurang- och
livsmedelsprogrammet, Fridhemsgymnasiet, Restaurang Östra, Gymnasievalet
2013
Mina elerver i RL 1 gjorde ett jätte jobb i fredags och jag är mycket nöjd. Det är roligt att undervisa när eleverna börjar förstå vad det är som jag vill. Samarbetet på fredagseftermiddagen var mycket bra och vi han allt vi skulle och det blev till min belåtehet, med anra ord mycket bra. Lite bilder från dagen...
Det händer sällan. Kanske två-tre gånger per år. Idag hände det. ALLT i butiken tog slut.
Sven-Erik, vår egen Mr Butiken, känner sig nöjd efter att ha sålt den allra sista brödbiten. Samtidigt önskar han alla butikens kunder (och alla andra också) en riktigt trevlig helg.
Av: Lars Filén
I veckan har vi jobbar med ägg, mjöl och gryn..