Gymnasiearbetet 2014 fortsättning

Bilder från onsdagens gymnasiearbete...
Linns blomster dekoration
Linns bord
 
Sebastians Bord
 
Nelias Bord
 
Andreas Bord
 
Elins Bord
 
Förväntansfulla gäster
 
Mera gäster
 
Janis förrätt: Ceviche på röding
 
Ninas förrätt: Ugnsbakad rödings pannacotta med Stenbits Rom
 
Linns förrätt: Gravad röding serveras med en västerbottensost cremé och cremé fraiche med rom
 
Lars förrätt: Rödingcarpaccio serveras med friterad kapris, rökt majonnäs och finhackad rödlök
 
Angelikas förrätt:  Alspåns rökt röding serveras med pepparrots pannacotta, dijonette och
 
Ninas varmrätt: Het kycklinggryta med chorizo, Serveras med ris
 
Linns varmrätt: Kyckling tillagad i ung fylld med soltorkade tomater och basilika som serveras med bakpotatis fylld  med cremé fraiche och västerbottens ost till det serveras en rödvinssky och sparris
 
Janis varmrätt: Kycklingfilé med potatismos serveras med champinjonsås
 
Angelikas varmrätt: Chili och vitlöksmarinerad grillad kyckling med ricotta och sidfläsk fylld ravioli serveras med och Karl-Johan svampkräm
 
Lars varmrätt: Kycklingbröst kokt i en sås på apelsin och chili-creméfraiche serveras på en couscousbädd tillsammans med syrad schalottenlök och fräst purjolök
 
Ninas dessert: Kockens egna vaniljglass med grön äppelpure, serveras med karameliserade äpplen och valnötter
 
Janis dessert: Äppelpaj serveras med vaniljvisp och choklad
 
Angelikas dessert: Vår egengjorda Äppel och rom glass med vaniljkräm och en krispig biscotti
 
Lars dessert: Rosmarinsmarinerade äpplen med en len vaniljkräm serveras på smörstekt brioche
 
 
 
 
Av: Fredrik Norlén
 
 

Bilder från första kvällen med gymnasiearbetet

Vår fina rök...
 
Som Angelika anväde till att röka röding
 
Hur blev det?
 
Gott goti gott gott
 
Gästerna börjar anlända
 
Borden är fintuppdukade
 
Linns förrätt: Gravad röding med västerbottensmos & creme fraiche rörd med stenbits rom
 

Emils förrätt: Caol Ila gravad röding serveras med en getostkräm
 
Linneas förrätt: Gravad röding med smörstekt tunnbröd & västerbottens mousse
 
Angelikas förrätt: Varmrökt röding med pepparrotspannacotta och dijonette
 
Linns varmrätt: Kyckling marinerad i vitlök & timjan, fylld med soltorkade tomater & basilika, serveras med en maximpotatis & rödvinssky & sparris
 
Fokuserad i luckan
 
Linneas varmrätt: Sotad kyckling serveras med bakpotais med creme fraice och västerbottensost
 
Emils varmrätt: Ört, chili och vitlöksmarinerad grillad kyckling serveras med en ljummen äppelsallad och aioli
 
Angelikas varmrätt: Chili och vitlöksmarinerad grillad kyckling med ravioli och Karl-Johancréme
 
Linns dessert: Vanilj glass serveras med ett ljummet äpple som har kokats i sockerlag & chokladsås
 
Linneas dessert: Hembakad kladdkaka serveras med karmalliserade äpple med citrongrädde
 
Emils dessert: Äppelsorbet serveras med karamelliserade äpplen och krispiga äppelchips
 
Tack från gästerna Rex och Scandic syd
 
Angelika lägger sista handen på desserten
 
Gästerna från O´learys Teg och Scandic plaza tackar för mat och service
 
Angelikas dessert: Äppelglass med vaniljkräm och krispig biscotti
 
 Angelika får ta emot tack från gästerna från Bishopa och Rex
 
 
 
Av: Fredrik Norlén
 
 

Gymnasiearbetet 2014

Då var vi igång med det första gymnasiearbetet. Eleverna är lite nervösa men mest taggade för två kvällar med inbjudna gäster från branschen. Detta kommer att bli roligt och spännande.

 
 
Av: Fredrik Norlén
 
 

RL 1a & 1b Bransckunskapsprovet.

 
Våran konservöppnare är borta
Förberedelse till rödvinssås
Sebastian o Christopher i djupa tankar
Amanda o Isak
Nu börjar det bubbla på spisen
Full rulle
Sofia, Pernilla o Linn
Detta är vad de rör i (Rödvinssås)
Sen ska det silas
Mer på G
Johanna fräser löken till färsbiffarna
Aj Aj Lite mycket smör
 
Förrätten Gubbröra på surdegsbaguette
Isak har koll på läget
Likaså Johanna
Några av våra gäster
Lite fler gäster o Lars förstås
o ännu fler gäster
Sherin
Fyra glada Servitriser
En lycklig kock
Varmrätt på G
Garnityr
 
Västerbottenfylld pannbiff med rödvinssås och rostade rotfrukter samt baconlindad haricotsverts
Sherin & Sara två duktiga servitriser
i luckan
Christina
Snyggt Jobbat
Sherin o Ulla
Varmrätt till Lars
Fina vårblommor på bordet
Sanna o Alice
Sanna o Alice
En Glad Gäst
Mia i farten
 
 

Första Umeå- chokladen är gjord

 

 
Mat & Dryck Maskinerna på Jenny Bergs chokladfabrik på Västerslätt har startats. En första omgång choklad har tillverkats. I juni drar produktionen av chokladkakor i gång på allvar.
 

Jenny Berg, som också kallas Choklad-Jenny, driver sedan 2007 Theobroma Tastings, med import av rättvis choklad och chokladprovningar.

Nu tar hon ett steg vidare. Tillsammans med sin sambo Lars Stenbom och i samarbete med Pierrick Chouard, har Jenny Berg dragit i gång chokladfabriken i Umeå, under namnet Vintage Plantations Chocolates Europe.

De arbetar tillsammans med odlare i Peru, Ecuador och snart även i Dominikanska republiken. En testomgång choklad är klar från fabriken.

Tanken var att chokladen skulle fyllas i formar som Pierrick Chouard skulle ta med sig från USA.

- Vi räknade ut att det skulle bli billigare om han reste hit med formarna än om de skulle skickas med post, berättar Jenny Berg.

Pierrick kom till Umeå, men trots att han hade stort bagage hade han glömt just formarna.

- Vi stod med 50 kilo färdig choklad och hade inget att fylla den i. Folk fick komma med matlådor och allt möjligt, säger Jenny och skrattar gott.

Choklad från världens dyraste kakaoböna kunde förstås inte förfaras. Det är inte läge att kassera god choklad för att formen inte är rätt.

På lördag blir det premiärförsäljning på Duå i Umeå.

- Det är tur att de som driver Duå är robusta, de har lovat att ta fram ostknivarna och hacka upp chokladen i mindre bitar.

Till nästa omgång i fabriken ska formarna för chokladkakorna finnas till hands, liksom förpackningar för att paketera godbitarna.

Pierrick Chouard är mannen bakom märket Vintage Plantations. Han arbetar hårt för att lokala odlare i Sydamerika ska utveckla sina egna kakaoodlingar och vill stimulera lantbrukare till att odla kakao i stället för kokain.

För odlarna ger kakaobönor av fin kvalitet bättre betalt än att odla kokablad för kokain.

- Pierrick har drömt om en chokladfabrik under sin livstid. Men han trodde nog inte att den skulle bli verklig här, i Umeå.

Choklad-Jenny fortsätter nu med att utveckla sina produkter. Hon och sambon bor i Bodbyn, och nu är en Bodby-choklad på gång.

- Grannarna har hjälpt till att plocka tranbär. Jag gillar verkligen byautveckling, och nu vill jag ge tillbaka något till Bodbyn. Så det blir en tranbärschoklad med byns namn, berättar Jenny Berg.

 

 

Av: Fredrik Norlén

 

 

Källa: VK.SE


Bilder från tidningen VK 15/5-2014

 
Av: Fredrik Norlén
 
 
Källa: VK 2014-05-15
 

Landshövdingens residens umeå

Mycket lyckad kväll där vi serverade godsaker till Umeås landshövding, läs mera om henne under bilderna...
 
Vårens späda grönska

Nässelsoppa, crème fraiche, löjrom, Västerbottensoststicks

 

Det vilda Norrland

Mjukbakad renytterfilé, butternutpuré, kåldolme, svartrot, lokalproducerad getost, confiterad potatis, havtornsreduktion

 
Snö & guld

Messmörsglass, ljumna hjortron, flarn

 
Köket
Gruppbild med eleverna och landshövdingen
 
 
 

Västerbottens landshövding är Magdalena Andersson. Landshövdingen är länsstyrelsens chef och utses direkt av regeringen. Länsstyrelsens ledning består av landshövdingen tillsammans med länsrådet.

Landshövdingen

 

Landshövdingen är regeringens företrädare i länet och utses ofta i ett sexårigt förordnande. Det kan förlängas om personen inte har uppnått pensionsåldern. En viktig uppgift för landshövdingen är att samordna den statliga verksamheten i länet. Landshövdingen ska även följa länets tillstånd och informera regeringen om länets behov.

Landshövdingar infördes i Sverige redan 1634, då Axel Oxenstierna delade in landet i olika kungliga områden (län).

Magdalena Andersson

Magdalena Andersson tillträdde som landshövding 1 november 2012. Hon har tidigare arbetat i privata näringslivet och varit riksdagsledamot. Hennes tidigare bostadsort var Jönköping.

– Länsstyrelsen är en kunskapsorganisation. Här finns kompetens inom ett brett spektrum med ett 30-tal olika yrkeskategorier samlade, allt från arkitekter till veterinärer. Mitt mål är att vi som myndighet ska uppfattas som professionella och pålitliga, oberoende och trovärdiga samtidigt som vi ska vara en hjälpsam myndighet, säger Magdalena Andersson. Vi ska alltid utgå från dem vi är till för.

– Min roll är dubbel. Jag ska dels vara regeringens företrädare i länet, men jag ska också företräda länet gentemot regeringen. Därför är det viktigt att ha en bra dialog med länets olika aktörer från kommuner, organisationer och företag, avslutar Magdalena Andersson.

 

Av: Fredrik Norlén

 

 

 

Källa: http://www.lansstyrelsen.se/vasterbotten/Sv/om-lansstyrelsen/landshovding-och-lansledning/Pages/default.aspx

 


Yrkes-SM 2014 i Umeå

Oj oj oj vilken tillställning. Vi har varit och visat upp oss på yrkes-SM i Umeå och alla eleverna har varit fantastiska. Det har varit jobbigt men jag tror att eleverna har tyckt att det varit roligt. Yreks-SM höll på i 3 dagar och det blev mycket bilder, jag lägger ut några åt gången. Vi börjar med en bild BOMB från SM lokalerna och sedan lite bilder från VIP middagen som vi lagade till kommunens höjdare och vår egen landshövding på Länsresidenset i Umeå.
 
 
 
 
 
Av: Fredrik Nolrén

Yrkes-SM på Nolia

Ännu en gång har linslusen Fredrik fastnat på bild. Här med ett gäng glada tjejer som vispar äggvita i vår monter på Nolia, där yrkes-SM pågår för fullt.
Bilden är knyckt från www.vk.se
Klicka på länken nedan för att se artikeln.
 


http://www.vk.se/plus/1194139/mastarnas-mastare-i-yrkesskicklighet
 
Av: Lars Filén
 

Odla din egen pasta

Lätt som en plätt
 
 
Av: Fredrik Norlén

Grattis Tommy Myllymäki till guldet

Svenske Tommy Myllymäki vann kock-EM

Tommy Myllymäki och hans lag står som vinnare i 2014 års Bocuse d'Or Europe.

Tvåa kom Kenneth Hanse från Danmark och på tredje plats Norges lag med kocken Örjan Johannessen i spetsen

 

 Sveriges chanser är alltid väldigt stora. Vi satsar innerligt allt vad vi har för att det ska gå bra. Vi har en bra kandidat som har tidigare erfarenhet och ett skickligt team, sa kocken Paul Svensson före tävlingen, som avgjordes på torsdagseftermiddagen.

20 kockar tävlade om titeln.

Kom tvåa i VM 2011

På fem timmar skulle de laga en kötträtt och en fiskrätt med förutbestämda huvudråvaror. Eftersom EM i år hålls i Sverige och Stockholm blev det svenska råvaror: sej, ostron och blåmusslor samt unggris från Gotland.

De bäst placerade i kock-EM går vidare till kock-VM 2015. Tommy Myllymäki kom tvåa i VM 2011.

 

Av: Fredrik Norlén

 

Källa:http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18849689.ab


Idag tävlar Tommy

Kampen i kock-EM

Kockarnas kamp, eller Bocuse d'Or Europe, avgörs i Stockholm nästa vecka. Förutom möjligheten att bli Europas bästa kock tävlar 20 länder också om platser till världens främsta matlagningstävling - Bocuse d'Or Lyon 2015.

 

Idag avgörs kock-EM eller Bocuse d'Or Europe, i Stockholm för första gången. Förutom möjligheten att kalla sig Europas bästa kock tävlar man också om 12 platser i det som mest kan förklaras som världsmästerskapet för kockar, Bocuse d’Or Lyon och som avgörs i januari nästa år.

20 länder tävlar under två dagar, 7 och 8 maj på Stockholmsmässan i Älvsjö. Sverige, med Tommy Myllymäki som tävlande kock lagar sina rätter dag två, det vill säga på torsdagen. Under fem timmar och 35 minuter ska kockarna laga en fisk- och en kötträtt som bedöms av en jury för respektive rätt.

Till fiskrätterna får kockarna använda sej, ostron och blåmusslor, allt från Sverige. Huvudråvaran i kötträtten är unggris från Gotland. Varje rätt ska förutom huvudråvaran bestå av sås och garnityr som varje tävlande får bestämma själv.

Bocuse d'Or grundades 1987 av den franske kocken Paul Bocuse. Under åren har fem svenskar lagat sig till topplaceringar, senast 2011 då Tommy Myllymäki, som alltså tävlar för andra gången, knep en silverplats. Även Henrik Norström som bland annat driver Lux dag för dag, Jonas Lundgren på restaurang Jonas samt Melker Andersson med bland annat F12 och Grill har lyckats ta silvermedaljer. En gång tidigare har Sverige vunnit, då med Mathias Dahlgren som tävlade 1997. Han är numera hederspresident för Bocuse d’Or Europe.

Tävlingen arrangeras i samband med mässorna Gastronord och Vinordic och vill man se Europas kanske främsta kockar laga mat finns möjlighet att köpa biljett via Stockholmsmässan.

 

Av: Fredrik Norlén

 

Källa: svenska dagbladet


Bilder från bageriet förra veckan

 
Inte så bra bilder men eleverna ville inte riktigt vara med på bild... Jag måste fota mer så de blir vana .
 
 
Av: Fredrik Norlén

Andungarna lämnar Fridhemsgymnasiet tidigt i år...

 
Varje år flyger gräsandsmamman in på innergården på Fridhemsgymnasiet i Umeå. När ungarna är tillräckligt stora måste vaktmästaren öppna dörren - då ska familjen ut i verkligheten.

Varje år upprepar historien sig. Mamman ruvar sina ägg tills ungarna kläcks inne på skolans innegård. När ungarna blivit tillräckligt stora för ett liv utanför skolan lämnar hon. Skolpersonalen måste se till att dörren öppnas för andfamiljen.

– Jag har varit med om det här i tio år, men hon har varit här i 15 års tid, säger Mikael Dahlgren, vaktmästare på Fridhemsgymnasiet.

– Hon kommer tillbaka varje år. Det är jätteroligt, säger han.

Vart tar hon vägen med ungarna när hon lämnar skolan? – Vissa år går hon under viadukten mot Östermalm. I år gick hon mot Universitetet. Hon försvann in i skogen där, säger Dahlgren, som garanterat kommer att få träffa andmamma igen så småningom.

 

Av: Fredrik Norlén

 

 

Källa:http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbottensnytt/har-gar-andungarna-ut-i-friheten


RSS 2.0