Sveriges Mästerkock

Den 12 januari börjar Sveriges mästerkock där tre av våra elever är med och medverkar. Jag vill därför rekomendera att ni tar er tid och tittar på detta.


Linn


Daniel


Felix

Missa inte det

Av: Fredrik Norlén

God jul och gott nytt år!

Önskar alla på HR-programmet hoppas ni får allt ni önskat er. Välkommen tillbaka till skolan kl:08.20 den 12/1-2011, läsning enligt HT-schemat.


Bilder från våran populära butik


Bilder från våran populära butik


Av: Fredrik Norlén

Prov

Idag har vi skrivit prov med varierande resultat. Alla var dock nöjda efter att de gjort det. Vi passade på att städa köket och ta en fin gruppbild innan vi gick skilda vägar för denna gång.


Hr1 a + b = BÄST


Nervöst inför provresultaten


Städa städa varje fredag också varje jul det tycker vi är kul.


Knäck Mmmm


Rocky road MMMMmmmm

Nu var det slut i rutan MVH Fredrik Norlén


Mera "julkul"

Idag gör vi lite julgodis och förbereder det sista inför det lilla "julbordet" som vi dukar upp till oss själva. Alla är på ett strålande humör och skratten haglar tätt i köket. Men i morgon blir det andra bullar för då är det PROV, så vi får se om alla skrattar imorgon =).


Malin, Simon och Andreas gör knäck


Hanna, Julius, Jimmy gör rocky roads (i bakgrunden Mette)


Emma, Vunchai och Malin steker köttbullar


Jimmie och Lars funderar hur det skall lägga upp jullovet?=)

Av: Fredrik Norlén


Sista veckan i köket för hr1

Idag har v förberedelse inför "julkul" imorgon. Vi gör rödkål, revbensspjäll, rödbetssallad, knäck mm. Alla är på topp och vi har ett jobbsuget, glatt gäng i köket idag.


Malin talar sitt tydliga språk


Sandra bakom "smakskeden"


Emma och Malin kokar gröt


Sissela och viktoria funderar på livet

Av: Fredrik Norlén


Bildbomb från kvällens servering med HR3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av: Felix Wedman


Förberedelsepass för HR 3

Lite bilder från dagens förberedelse inför morgondagens kvällsservering.















Av: Jimmie Lannér

Bra dag med varmkök

Idag har det varit en riktigt bra dag med kursen varmkök, vi har jobbat med helt kött och såser och har bl.a. gjort slottsstek och helstekt karré samt tränat på olika stektemperaturer på kött. Eleverna har jobbat mycket bra och jag tror och hoppas att de har tyckt att det lärt sig nya och spännande saker.


Jimmy och Tim Binder upp kött


Slottsstek Mmmm


Saira, Emma och Julia steker biff


Isabelle liknar hackspetten på julafton


Julius helsteker fransyskan till slottssteken

Av: Fredrik Norlén


Varmkök

I dag fortsätter vi att jobba med fisk, vi dubbel & enkel panerar fisk samt pocherar fisk. Vi repeterar lite såser samt gör en emulgering sås (hollandaise). Alla som är här idag är fokuserade på att jobba så att det skall hinna med att göra allt som vi har planerat.Idag bestod lunchen av panerad rödspätta med remouladsås och koktpotatis, mycket gott!Eleverna fortsätter att imponera på mig och Jimmie, det är verkligen kul. Over and out!


Tobias ville vara med på bild


Det är trångt vid spisen ibland


Malin och Rebecka vet att det är viktigt med samarbete


Andreas, Sissela och Emma Skirar smör


Överblick över restaurangköket

Av: Fredrik Norlén


Filea fisk 1.0

Idag jobbar vi med att filea fisk, rundfisk och plattfisk. Först en genomgång och instruktioner och sedan praktisera. Alla försökte så gott de kunde och resultaten vart varierande men alla blev bättre.


Rödspätta


Jimmies flinka fingara visar hur det skall gå till


Jimmie instruerar hur en forell fileas


Alla är inte lika förtjust Per-Mikael och Rebecka


Sofia tycket att det var utmanande, och spännande och gjorde ett bra jobb


Av: Fredrik Norlén


Förslag till Söndagsmiddagen

Varför inte servera en klassiker till söndags middag ikväll?

Av: Fredrik Norlén


Dillkött på kalv eller lamm 4 port

Tid: 2 timmar

Ingredienser:


0,5 kg            benfri kalvbog (eller annat grovtrådigt kött) och lamm
0,5 liter          vatten
0,5 st             purjolök

1 st                gula lökar
1 st                medelstor morot
5 st                vitpepparkorn
1/2 tsk           dillfrön (kan uteslutas)
3 st                stjälkar från dill

3 msk            ljus kalvfond (koncentrat)
1 msk            salt

SÅS:
2 msk            smör eller margarin
2 msk            vetemjöl
5-6 dl            av kokspadet

3 dl               grädde
1 tsk             ättiksprit (12-procentig)
1 tsk             strösocker

1 dl               finhackad dillen

salt efter smak
vitpeppar ur kvarn

Gör så här:

          Köttet:                    

  1. Skär köttet i 2 centimeter tjocka bitar. Lägg bitarna i en kastrull och koka upp cirka 0,5 liter vatten i en annan kastrull.
  2. Häll det kokande vattnet över köttbitarna och låt koka upp igen (på så vis minimerar man de partiklar som lossnar från köttet).
  3. Skumma noga bort det grums som stiger till ytan.
  4. Lägg i moroten och purjolökshalvan samt kryddor och salt. Låt sjuda försiktigt under lock i 1 timme och 15 minuter, eller tills köttet är riktigt mört.
  5. Lägg över köttet i ett serveringskärl (gärna uppvärmt).

    Såsen:
  6. Gör sedan i ordning såsen. Fräs smör och mjöl och häll på 5-6 dl av kokspadet under vispning och sjud tills såsen tjocknar. Låt sjuda i 5 minuter.
  7. Tillsätt ättika, socker och dill.
  8. Smaka av med lite salt.
  9. Häll såsen över köttet och servera med kokt potatis

Av: Fredrik Norlén


Första kvällen för Hr3a

Vi tog in lite färsk hummer som daniel styckar upp

 

Men alla gillade inte hummern

 

 


En av jordärtskocks bakelserna med enbärs gravad hjort

Smördegsinbakad choklad

Alexander fick stå i restaurangen och flambera

 

Av: Felix Wedman


Varför inte göra crêpes till middag i kväll?

Litet middags eller förrätts tips till helgen?! Ni kan fylla crêpesen med vad ni önskar, kanske lite champinjons- eller räkstuvning? Lycka till.

Av. Fredrik Norlén


Crêpes 8 port

 


Ingredienser:

3

   dl

   Mjölk

2

   dl

   Vetemjöl

2

   st

   Ägg

20

   g

   Smält smör

 

  

   Salt



Gör så här:

1.

Vispa äggen med mjölet och späd med mjölken,
tillsätt smöret och låt crêpessmeten svälla.

2.

Grädda crêpen tunna i crêpelagg på svag värme
så att de blir ljusa.

3.

Lägg crêpen att svalna sida vid sida på smörpapper
innan de rullas ihop med fyllning.


Gör ni rätt så skall ni inte behöva smör i crêpeslaggen.

Av: Fredrik Norlén

Varmkök genomgång igen

Ibland kan det bli lite tjatigt med genomgångar men efteråt flyter lektion på bra. Idag hade vi som vanligt en liten genomgång och alla lyssnade och antecknade flitigt. Efter det gick alla laddade till tusen för att tillreda den kyckling som vi styckade i måndags.


Fredrik går igenom recept inför dagen


Malin och Rebecka gör currysås


Viktoria, Hanna och Sissela kokar pilaffris


Ibland (sällan sällan) händer det att Fredrik jobbar.......

Av: Fredrik Norlén

Varmkök med hr1

Vi började måndagen som vanligt med genomgång och gick sedan in i köken för att lära oss att stycka kyckling som vi kommer att tillreda på onsdag. Vi har även jobbar vi med malet kött, fonder och buljonger. Vi har bland annat gjort köttbullar, pannbiff, köttfärslimpa samt 4 olika såser. Alla jobbar på bra och det är en trevlig stämning i köket. Lite bilder från styckningen.


Jimmie instruerar och visar


Alla lyssnar och lär sig =)


Grundstyckning


Lite extra information om styckning


Klart.

Av: Fredrik Norlén


RSS 2.0