Fullt upp i hr1 b

Hej igen!

Som ni säkert märkt så är kontinuiteten på denna blogg väldigt varierande och det beror främst på att vi ägnar så mycket tid som möjligt för att eleverna skall lära sig allt som det bara går under lektionerna, så det finns inte alltid tid till att skriva och fota! Men i alla fall så gjorde vi bland annat Fransk löksoppa med ostgratinerat lantbröd förra veckan som jag lyckades ta en bild av. Eleverna har nu kommit så långt att de lägger upp mat åt varandra och serverar varandra. Vi lär oss lite vett och etikett om hur man beter sig i en restaurang och sedan äter vi av den goda maten. Det brukar bli minst en förrätt, en varmrätt och någon eller några olika typer av desserter. Denna vecka fick eleverna laga som tidigare nämnts en Fransk löksoppa, slottsstek och porterstek(varmkök) samt vaniljparfait.






                               

Av: Fredrik Norlén


Toblerone mousse 4-6 port

Ingredienser:

150 g Toblerone
1 msk florsocker
3 msk kaffe, starkt bryggt
1 st äggulor
2 dl vispgrädde


Gör så här:

1. Bryt chokladen i bitar.
2. Lägg dem i en vid skål.
3. Låt den stå över en kastrull med hett vatten tills chokladen blivit mjuk.
4. Lyft skålen från värmen.
5. Tillsätt socker, kaffe och äggula och rör kraftigt. Låt krämen svalna.
6. Vispa grädden och blanda den med chokladkrämen
7. Häll upp moussen i små koppar eller portionsglas.
8. Låt dem stå kallt minst 1 timme.

Av: Fredrik Norlén

Hur vet man att ett äpple är gott?

Tänk dig att du aldrig sett eller smakat ett äpple – eller ens hört talas om äpplen. En dag är det någon som ger dig ett och ber dig smaka på det. Denne någon frågar: -”Nå, vad tycker du? Var det gott?” Vad svarar du på det? Är det ens möjligt att svara? Tänk om det smakar mogna och söta jordgubbar. Det är ju gott. Men det är inte rätt, eller hur? Äpplen ska inte smaka jordgubbar. Men eftersom du inte vet det kan du inte svara. Svaret på frågan ”Hur vet man att ett äpple är gott?” är att man först behöver kunskap om äpplen, hur det ska se ut och hur de ska smaka. Det finns olika äpplen som ska smaka på olika sätt. Detta måste man också veta. Och för att få veta måste man lära sig, antingen genom att själv prova sig fram, genom att läsa sig till det eller att man blir undervisad av någon. Äpplen kan vara röda, gröna eller gula – eller blandat. De kan vara mogna eller kartiga, söta eller syrliga – eller rent av sura. Detta måste man också veta. Ett äpple som ska vara väldigt syrligt ska givetvis smaka syrligt när man tar en tugga. Även om man inte tycker om syrliga äpplen måste man veta att äpplet smakar som det ska smaka. Äpplen kan vara fasta i köttet, eller mjöliga. Biter du en bit av ett Granny Smith och smaken är söt och konsistensen är mjölig så är det väldigt fel, trots att du kan tycka att det smakar gott. Detta resonemang gäller inte bara äpplen. Det gäller allt. Tänk bara på viner. Hur många olika sorters viner finns det i världen? Hur vet man om ett vin är bra eller inte? Det räcker inte bara att smaka och känna om det är gott eller inte. Man måste veta vilket vin det är och vilken stil det kan förväntas ha – sedan kan man bedöma om det är bra eller inte. Ett rött vin från Chile gjort på druvan Cabernet Sauvignon är fylligt och strävt medan ett annat rött vin, från Beaujolais är mjukt och lätt. Båda kan vara riktigt goda. Men om ett vin från Beaujolais är fylligt och strävt är det fel – trots att det är gott. Är du med? Samma typ av resonemang går att koppla till många olika områden - särskilt till mat och dryck. Kunskap gör upplevelsen så mycket roligare. Eller hur...? Av: Lars Filén

Landgångar

Idag och igår har hr1b arbetat med att göra landgångar. Deras arbete i köket börjar bli allt mer organiserat och resultaten av deras arbete blir allt finare. Här kommer lite roliga och fina bilder från dessa två dagar håll tillgodo.


John och Emmelie H Läger landgångar




Patricia skivar tunna fina skivor från den gravade laxen och Emelie tittar på



Snart är de klara för försäljning i butiken



Så här kul har vi i köket (Robin på bild)



Till slut var landgångarna klara och Kevin visar hur de skall förpackas




Det var allt för denna gång ses snart
MVH Fredrik N


RSS 2.0