Fullt upp i hr1 b
Hej igen!
Som ni säkert märkt så är kontinuiteten på denna blogg väldigt varierande och det beror främst på att vi ägnar så mycket tid som möjligt för att eleverna skall lära sig allt som det bara går under lektionerna, så det finns inte alltid tid till att skriva och fota! Men i alla fall så gjorde vi bland annat Fransk löksoppa med ostgratinerat lantbröd förra veckan som jag lyckades ta en bild av. Eleverna har nu kommit så långt att de lägger upp mat åt varandra och serverar varandra. Vi lär oss lite vett och etikett om hur man beter sig i en restaurang och sedan äter vi av den goda maten. Det brukar bli minst en förrätt, en varmrätt och någon eller några olika typer av desserter. Denna vecka fick eleverna laga som tidigare nämnts en Fransk löksoppa, slottsstek och porterstek(varmkök) samt vaniljparfait.
Av: Fredrik Norlén
Toblerone mousse 4-6 port
150 g Toblerone
1 msk florsocker
3 msk kaffe, starkt bryggt
1 st äggulor
2 dl vispgrädde
Gör så här:
1. Bryt chokladen i bitar.
2. Lägg dem i en vid skål.
3. Låt den stå över en kastrull med hett vatten tills chokladen blivit mjuk.
4. Lyft skålen från värmen.
5. Tillsätt socker, kaffe och äggula och rör kraftigt. Låt krämen svalna.
6. Vispa grädden och blanda den med chokladkrämen
7. Häll upp moussen i små koppar eller portionsglas.
8. Låt dem stå kallt minst 1 timme.
Av: Fredrik Norlén
Hur vet man att ett äpple är gott?
Landgångar
Idag och igår har hr1b arbetat med att göra landgångar. Deras arbete i köket börjar bli allt mer organiserat och resultaten av deras arbete blir allt finare. Här kommer lite roliga och fina bilder från dessa två dagar håll tillgodo.
John och Emmelie H Läger landgångar
Patricia skivar tunna fina skivor från den gravade laxen och Emelie tittar på
Snart är de klara för försäljning i butiken
Så här kul har vi i köket (Robin på bild)
Till slut var landgångarna klara och Kevin visar hur de skall förpackas
Det var allt för denna gång ses snart
MVH Fredrik N