Lyckad vecka

Veckorna är tuffa och intensiva men denna vecka tycker jag gott bra och vi har gjort allt som var tänk + lite till.

 
 
 
 
 
 
Av: Fredrik Norlén

Pannacotta 4 port


(Pannacotta är en italiensk pudding och betyder "kokt grädde" på italienska.)

 

 

Ingredienser:

 

1 st                Gelatinblad
2.5 dl             Kaffegrädde
1.5 msk         Strösocker
0.3 st             Vaniljstång, delad på längden

 

Till garnering:

100 g             Färska/frysta bär

 

 

Gör så här:

 

1.      Blötlägg gelatinblad i kallt vatten i 5 minuter.

2.      Koka upp kaffegrädden och vaniljstången i en kastrull.

3.      Låt kaffegrädden svalna med vaniljstången (ca 10 min)

4.      Skrapa ur vaniljstången och lägg tillbaka det urskrapade innehållet i kastrullen. Kasta det tomma vaniljskalet.

5.      Ta upp gelatinbladen, krama ur dem en aning, och låt dem rinna av.

6.      Lägg gelatinet i grädd- och vaniljblandningen.

7.      Fyll 4 små portionsformar med pannacotta-blandningen.

8.      Låt stelna i kylskåp i ca 3 timmar.

 

Av: Fredrik Norlén


Semifreddo di mascarpone e miele con mele in vaniglia

Ingredienser:


250g             Mascarpone
3 st                Ägg
3 msk            Strösocker
3 msk            Flytande honung
Äppelringar i vaniljlag:
4 st                Äpplen
0.5 st             Vaniljstång, alt. 1–2 tsk mald kanel
50 g               Smör
4 msk            Strösocker

 

Gör så här:

1.      Dela äggen i gulor och vitor. Häll vitorna i en absolut ren bunke och vispa till hårt skum. Rör försiktigt ner sockret.

2.      Vispa i en annan bunke äggulorna pösiga tillsammans med hälften av honungen.

3.      Blanda ner mascarponen, lite i taget, i äggule blandningen, och tillsätt resten av honungen. Rör om till en slät smet. Vänd försiktigt ner äggviteskummet i blandningen.

4.      Fördela smeten i en avlång, ca 1 ½ liters plastfolieklädd brödform.

5.      Ställ in i frysen och låt stå i minst 6 timmar. Ta fram semifreddon i rumstemperatur ca 15 minuter före serveringen.

6.      Skölj, skala (valfritt) och kärna ur äpplena, och skär dem i ½ cm tjocka skivor.

7.      Dela vaniljstången på längden. Smält smöret i en stekpanna, tillsätt socker, skrapa ner vaniljfröna och lägg i vaniljstången (alt. kanel) och äppelskivor.

8.      Stek skivorna försiktigt i smöret tills de känns mjuka, ca 10 minuter.

9.      Skär semifreddon i skivor och servera med de varma äppelskivorna. Skeda lite vaniljlag över semifreddon.

 

 

Av: Fredrik Norlén


Gnocchi/pestosallad 4 port

 

Ingredienser:

600 g             Gnocchi(kokt)
50g                Pinjenötter
50g                Parmesanost
1dl                 Basilika
0,6dl              Olivolja
100g              Sallad
salt, peppar

 

Gör så här:

  1. Rosta      nötterna i torr panna till gyllenbrun färg.
  2. Mixa      ihop nötter, basilika, ost olivolja.
  3. Blanda      ihop allt med sallad.
 
Av: Fredrik Norlén

Cannelloni 4 port

Ingredienser:

4 st                Lasagneplattor
6 msk            Färskost
100 g             Champinjoner
1/3 st             Chili
Ägg

 

Gör så här:

  1. Fräs      svampen med finhackad chili i lite olja, låt rinna av på papper, finhacka      och blanda med färskosten och salta.
  2. Lägg      ut lasagneplattorna och skär remsor på bredden i 10 centimeter.
  3. Fyll      upp med färskostblandningen och rulla ihop.
  4. Pensla      med äggula på toppen och gratinera av i salamander.
 
 
Av: Fredrik Norlén

Insalata di pomodoro con mozzarella 4 port

Ingredienser:

4 st                Fasta tomater
1 st                Liten röd lök
2 stjälkar       Blekselleri
80 g               Mozzarella

Dressing:
2 msk            Olivolja
1.5 msk         Balsamvinäger av god kvalitet
1 tsk              Torkad oregano
0.5 tsk           Salt

 

 

Gör så här:

1.      Skär tomaterna i tunna, men hela, klyftor. Strimla rödlöken tunt och skär sellerin i 0.5 cm tjocka skivor.

2.      Blanda olivolja, balsamvinäger, oregano och salt i en salladsskål. Tillsätt tomater, selleri och lök, och blanda väl men försiktigt.

3.      Servera tomatsalladen på assietter eller i små skålar med mozzarella i skivor eller tärningar och avsluta med att skeda över lite extra dressing.

 

Av: Fredrik Norlén


Insalata di funghi (marinerade champinjoner)


Ingredienser:

1 dl                Olivolja
1 dl                Vatten
0,6 dl             Vitvinsvinäger
2 msk            Italiensksalladskrydda
½ st               Finhackad solovitlök
15 st              Normalstora champinjoner delade i kvartar
S/P
Strösocker

 

Gör så här:

  1. Koka      upp alla ingredienserna och slå över champinjonerna, rör om och låt svalna      och marineras minst tre timmar.
  2. Servera      med färsk ruccola.

 

 

Av: Fredrik Norlén


Insalata di peperonata (marinerad paprika)

Ingredienser:

1st                 Grön paprika
1st                 Rödpaprika
½ st               Finhackad solovitök
1dl                 Olivolja
2msk             Balsamicovinäger
1msk             Italiensk salladskrydda.
½ st               Liten finhackad rödlök
Saften av 1st pressad citron
S/ Sv peppar

 


Gör så här:

  1. Rosta      paprikan i ugnen 250oc tills de blir mörka på skalet, lägg upp      dem i en skål täck med plast och låt svalna.
  2. Dra      av skalet och ta bort kärnorna.
  3. Dra      dem i strimlor blanda med löken och resten av ingredienserna.
 
 
 
 
 

Av: Fredrik Norlén


Bruchetta 4 port

Ingredienser:

4 skivor         Vitt ljust bröd
2 klyftor        Vitlök
2 msk            Olivolja
4 st                Tomat
1 st                Rödlök
0,5 msk         Äppelcidervinäger
0,5 dl             Basilika

 

Gör så här:

  1. Gnid      i brödet med vitlöken, olivolja och grilla.
  2. Grovhacka      och blanda övriga ingredienser.
  3. Läggbrödet      på ett fat eller tallrik och lägg på tomatblandningen.
 

Av: Fredrik Norlén


Frittata di spinaci 4 port

Ingredienser:

5 st                Ägg
300 g             Spenat
1 st                Vitlök
50 g               Parmesan

Olja
Salt
Peppar

 

 

Gör så här:

1.      Koka och sila spenaten

2.      Vispa ägg och tillsätt spenaten och vitlöken samt parmesan

3.      Stek smeten i stekpanna i ca 5-7 cm stora plättar

 

 

Av: Fredrik Norlén


Lite bilder från kursen matlagning 3

Jag har varit dålig på att uppdatera bloggen, det var varit lite för mycket at göra och tyvärr har bloggen fått lida. Här kommer i allafall lite bilder från den gångna tiden.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
När dagen är slut kan det se ut så här...
 
och så här...
 
MVH Fredrik Norlén
 
 
 
 

Vad skall du bli när du blir stor?

Titta på filmen och testa du med!!
 
 
 
Av: Fredrik Norlén

Blogg från APU på Lanzarote

Sandra och Sofia gör sin praktik på en restaurang på Lanzarote. Länken nedan går till deras blogg.
 
 
http://thetrainees.blogspot.com.es/
 
 
Av: Lars Filén

– att vara tjej och kock

Varför är det så få kvinnliga kockar i branschen? Detta har varit ett hett ämne de senaste åren. Kan det vara arbetstiderna, stressen, den hårda framtoningen i köket eller är det en kombination av alla dessa faktorer? Att vara kvinna inom kockbranschen kan vara hårt. Det är ju trots allt nästan militäriskt, mycket sexskämt, övervägande killar, tungt och stressigt. Jag själv kan känna att jag under åren har blivit motarbetad av högre chefer när jag bl a sagt att jag vill in på varmspis.
- Du är ju tjej! Kommer du fixa det här? Ska det vara så?
Jag tror att många inte vill släppa fram tjejer riktigt då majoriteten verkar tro att man kanske vill prioritera familjelivet och att det kan vara ett för tungt arbete i köket. Släpp fram tjejerna som har viljan och passionen. Det är klart att det är lite tungt men det är inte så stor skillnad på varm- och kallspis. Jag har alltid haft ett mål för mig själv att jag banne mig ska klara det här, hur tufft och jobbigt det än blir! Detta är något jag brinner för. Jargongen i köken är ju inte speciellt ”feminin” men man vänjer sig rätt snabbt och blir likvärdig. Kan det vara därför många tjejer inte stannar kvar? Vill man bara höra prat om sex och supande när man jobbar? Jag som kökschef strävar efter att vi ska ha en trivsam och bra arbetsmiljö. Det ska vara roligt att gå till jobbet! Jag önskar att fler tjejer vågar tro på sig själva och bara kör på. Har du bara drivkraften inom dig finns det inga hinder. Så tjejer kliv fram och ta plats! Och till alla tjejer som har kämpat sig framåt, en klapp på axeln! - Ge aldrig upp om du blir motarbetad, försök istället hitta en annan väg att gå. - Det gäller att hitta en balans som funkar i sin vardag. - Det går att kombinera kockyrket med familjelivet. Så tona ner jargongen och släpp fram tjejer inom arbetslivet, oavsett bransch! Försök skapa en mer jämställd och bättre arbetsmiljö så tror jag att alla trivs bättre, både killar och tjejer. Nu kör vi! Kämpa tjejer!
 
Med vänliga hälsningar Alexandra Grönros Alexandra Grönros, kökschef Restaurang V Stockholm
Twitter: @Alex_Greenrose
 
 
Källa: http://nordefors.com/2013/03/13/kockens-tips-att-vara-tjej-och-kock/
 
Av: Fredrik Norlén

RSS 2.0