Konditor Jessica Sandberg, Nya konditoriet i Umeå, kom på tredje plats när Årets konditor korades i Stockholm på fredagen.

Årets konditor kallas för SM för professionella konditorer. Under Chokladfestivalen på Nordiska Museet i Stockholm hölls en finaltävling mellan landets främsta konditortalanger. Inför flera tusen besökare blev Cecilia Andersson, Tössebageriet i Stockholm, korad till segrare. På tredje plats kom Jessica Sandberg, tidigare Ragnarsson, med rötter i Bjurholm och verksam som chefskonditor på Nya Konditoriet i Umeå.

- Det känns rätt okej ändå, självklart vill man alltid vinna men det är en hård och tuff tävling. Tredje bäst i Sverige känns helt okej nu när dammet har lagt sig, säger Jessica Sandberg till vk.se

Att hon på fredagen var lite besviken medger hon.

- Så är det alltid, så klart. Jag har ju varit med förut och också kommit trea. Man vill ju bli Årets konditor! Men i dag känner jag mig jättenöjd, jag hade inte kunnat göra något annorlunda. Jag gjorde mitt bästa, säger hon.

Temat för hela tävlingen var höst.

- Jag vill tolka hösten på mitt sätt. För mig är höst väldigt mycket Norrland. Det är framför allt jakten som jag fått inspiration ifrån, säger Jessica Sandberg.

Hon valde att låta tårtorna som hon gjorde stå på en ställning i form av renhorn, med belysning kring.

- Sedan var det lite mer färgerna, höstens färger och norrländska smaker. Framför allt åkerbär hade jag i, och i tårtan hade jag Jägermeister! Det kändes som det var lite Norrland där, säger hon.

Efter några pressande dagar pustar Jessica nu ut i Stockholm innan hon åker hem till Umeå. Att tävla är ett sätt att utvecklas och bli bättre, menar hon.

- Man går in i det och benar ur yrket, som hon säger.

 

Av: Fredrik Norlén

Källa: VK.SE