Rapport från Exeter - England

Hej alla bloggläsare. Jag är just nu i England - närmare bestämt i staden Exeter i syd-västra delen av landet. Målet med resan är att försöka ordna praktikplatser för några av våra duktiga elever. Idag har jag haft några möten på olika hotell. Imorgon ska jag träffa rektorn för Hotell- och Restaurangprogrammet (eller vad det heter på engelska...) på Exeter College. Vi får se vart det hela leder till i framtiden.





Undertecknad på väg ut på sta´n








The Cathedral - stans stora attraktion








Bra väder och vackra hus.








Ett av de hotell som kanske kan bli en samarbetspartner för framtiden.




Av: Lars Filén

Bilder och resultat från RL1b

Eleverna gjorde fantastiska pajer och jobbar mycket bra. Tiden blev dock lite knapp med vi hann allt vi skulle.








quiche lorraine


Upplagd


Marielle steker biffar


Emma och malin gör äppelkaka


Äppelkaka


Upplagd


Svervingen(RL1a) jobbar för fullt


Fint dukat


Eleverna tyckte att det var sååå kul att städa så de fick göra det tre gånger. Eller var det läraren som var jobbig??


Av: Fredrik Norlén


Idag gör vi paj

Nu är vi tillbaka i köket igen och i dag skall det bli Quiche eller i alla fall förberedelse inför imorgon.











Av: Fredrik Norlén




Prov i kursen Restaurang B

I fredags skrev vi prov och alla var lite nervösa men det gick mycket bra för det allra flesta.





Av: Fredrik Norlén


Blandade bilder










Av: Fredrik Norlén


Sista dagen på besöksveckan.

Lite blider från dagen:









Av: Fredrik Norlén

Vilken avslutning

Igår hade gruppen hr32 sit sista gästtillfälle och vilken hit. Vi var kara i tid och väl förberedda när gästerna kom. Kvällen flöt på utan komplikationer och vi han till och med gå igenom lite inför provet idag samt fika.


Particia förberder blini


Christoffer fixar laxspetten


Laxspett


Daniel provsmakar


Kvällens köksmästare fick också jobba


Linda strimmlar grönsaker


Jenny förra årets elev var på besök


Gabrielle och Mia planerar inför kvällen


Joakim drömmer sig bort till en bar på Grand canaria


Camilla och ryggen på Amanda (som inte ville vara med på bild)


Blini med tillbehör


Viltfärsbiffar fylda med kantareller och västerbottensost


Vanilj- och stjärnanis pannacotta med päronkompott och pepparkaksströssel


Av: Fredrik Norlén

Besöksveckan fortsätter 29 elever kom

Idag kom det elever från Bjurholm, Vindeln och Nordmaling fortsätter vi att visa upp vårt program för blivande kockar, butikskockar, servitörer/triser och bagare/konditorer.















Av: Fredrik Norlén


Kurs Rest B (hr3) sista veckan

Igår förberedde vi inför kvällsserveringen. Eleverna var effektiva och snabba så förberedelserna gick bra idag börjar vi kl 13.00 och slutar förhoppningsvis innan kl 22.00. Jag hade fullt upp med saker så det blev inte så mycket bilder, här kommer de jag tog.


Christoffer filear lax


Köksmästaren Jennifer skriver upp menyn och "to do" listan


Hmm vill ingen vara med på bilder eller är fotografen dålig...


Av: Fredrik Norlén

Besöksveckan fortsätter 28 elever kom

Det var ett stort gäng med elever från grundskolan som kom på besök idag eleverna var från Haga, grubbe och bräntbergskolan.
















Av: Fredrik Norlén

Tårtor från Viva VUX

Vi delar lokaler och personal med Viva VUX som under tisdagen gjort fina tårtor som jag tänkte dela med mig av. Lektionen leddes av Olle L:


















Av: Fredrik Norlén



Bilder från RL1:s tisdag

Eleverna jobbar på tisdagen blev en liten utmaning för tiden blev knapp, dock fick alla mat och allt gick bra. Hoppas att tiden räcker längre nästa vecka. Det som kan vara en faktor i att tiden inte riktigt räckte till var att det vart mycket spännande när alla årskurs 9 kom på besök.


Fokuserade tjejer Emma, Elin och Linn


Elin och Linn samarbetar


Idag gick det bättre med kniven...(i bild: Emil)


Elin gjorde fantastiska crepes


Crepes gräddning med Elin, Linn och Emma


Crème brûlée(ogräddad)


Crème brûlée(gräddad med caramell på)


Sallad Lyonnaise med förlorade ägg


Klass RL1a! Visst är de snygga =)

Av: Fredrik Norlén


Besöksveckan fortsätter

Idag kom det ett stort gäng potentiella RL-elever frånHörnefors centralskola,hammarskolan Vännäs och Holmsundskolan & Obbola som fick se och smaka på vårat program.
























Hoppas ni fick en inblick på hur det kan vara att gå RL-programmet


Av: Fredrik Norlén

Ny tyff vecka för RL1

Kökseleverna rivstartade veckan med ett skriftligt läxförhör och sedan startades matlagningen upp, i veckan arbetar vi med mjöl, gryn och ägg. Eleverna fick grädda crepes och förbereda inför vår lunch idag. Det gick som en dans för alla och senare idag får vi smaka på resultatet.


Alexandra och Marielle läser recepten


Lars, Sebastian och Fredrik förbereder crème brûlée


Emil, Elin, Victiroa och Ebba gör crepes smet


Victoria, Emma och Elin gräddar crepes


Av: Fredrik Norlén


Besöksvecka

Denna vecka kommer en massa nior på besök från olika skolor. Då gäller det att på tio minuter väcka deras intresse.

Idag fick elever från bland annat Mariaskolan och Ersängssolan skala äpple, sautera i smör och socker, och därefter flambera i mörk rom.

Effektfullt.













Så kul har vi på RL-programmet på Östra Gymnasiet - varje dag.





Av: Lars Filén

Till alla åk 2 elever



Nu finns en tävling för alla i åk 2 som är sugen kom till mig och anmäler. Läs mera här!

Av: Fredrik Norlén

Eleverna har fotat(från Fredagen)











Av: Fredrik Norlén

Fler sköna bilder från fredagen


Sparris


ceviche


Emilie dubbel panerar camembert till fritering


friterad camembert


Servieringen in action


Carpaccio


Fläskfilémedaljoner med potatiskaka och tranbärssmörsås


Av: Fredrik Norlén

Några snabba bilder

Här kommer lite bilder från dagen, det blir fler i morgon.


Hjortronsylt


Jennifer hackar äpple


Patricia styckar fläskfilé


Köksmästaren för denna lunch Carl G


Av: Fredrik Norlén

Hr 3:ornas förberedelse

Idag skriver alla åk 3:or nationellt prov i svenska vilket innebär att vår lektion utgår =(. Men igår förberedde eleverna inför gäst tillfället på fredag lunch. Här kommer lite sköna bilder:


Lime(känd från TV)


Carl G, filéar lax


Josefine mixar fetaostcremé


Linda parerar hjortfilé till carpaccio


Patricia fixar potatiskakan

Av: Fredrik Norlén


Äntligen börjar vi laga mat

Igår lagade vi mat, och åt tillsammans i matsalen. Köket(RL1b) lagade maten och serveringen(RL1a) serverade. Det gick mycket bra för alla inblandade, maten blev god och serveringen var toppen. Lite bilder:


Lars hackar sallad


Elin och Linn steker bacon


Marielle och Ebba skär kyckling


En olycka händer så lätt när man arbetar med knivar =) (i bild Emil)


Fransk grönsaksröra med tomat (Ratatouille)


Här är Angelika i full fart med att duka bord.


Linda och Elina putsar bestick.


Sofia,Nelia och Frida gör detsamma.


Eleverna är lite ovana vid denna ständiga paparazzifotograf.

Av: Fredrik Norlén och Ulla Lindqvist

Så har kan det se ut...

En rolig jämförelse...



Bilden är från Orcar Nyman.

Av: Fredrik Norlén

Restaurang- och livsmedelsprogrammet i Umeå, RL 1 b

Igår började årets RL 1 med sin första kökslektion och jag måste säga att detta lovar gott. Eleverna lyssnade och tog till information på ett mycket föredömligt sätt. Eleverna arbetade bra och vi han med att(förutom teori) göra lite majonnäs och Rhode Islandsås, städa och har en superkort reflektion. Jag ser fram emot att jobba med dessa elever i några veckor framöver. Lite bilder


På bild: Malin,  Marielle och Alexandra


I bild: Håkan och Sebastian


I bild: Elin, Linn A och Ebba


I bild: Mr Äggula


I bild: Victoria och Ebba

Av: Fredrik Norlén


Fler kockar i butik

2011-11-10 08:59

Konsum Gävleborg har redan anställt kockar i flera butiker. Nu sprids konceptet till ytterligare butiker.

I Konsumhallen och Konsum 9:an i Gävle arbetar idag kockar i butiken, och inom kort börjar en kock även i Valbo. Kockarna lagar mat på plats, och kunderna kan välja mellan att köpa med sig maten hem eller äta den direkt.

Nu anställer Konsum Gävleborg ytterligare en kock, till Coop Extra i Bollnäs, rapporterar Helahälsingland.se:

– Det här ska ses som ett led i vår färskvarusatsning, säger Anders Stake, vd för Konsum Gävleborg till tidningen.

– Eftersom utfallet i Gävle varit så positivt vill vi testa även lite mer norrut.

Förhoppningen är plocka marknadsandelar genom satsningen på färskt färdiglagat.


Källa: http://www.dagenshandel.se/dh/dagensh.nsf/0/DBFC1967D05980BBC1257944002BF43C?open

Av: Fredrik Norlén

Fredagens lunch

Under fredagen hade vi fullt. Det blev en utmaning bland annat pga. att det endast kom en serveringelev, samt att andra halvan av restaurangen blev mer än fullsatt av dropin gäster till Lars lunch. Som tur var fick vi en frivillig kökselev(Kevin) som klev in och hjälpte till i serveringen. Detta gjorde att alla gäster blev nöjda och mätta. Köket gjorde ett fantastiskt jobb och alla hjälpes åt på ett föredömligt sätt. Lite bilder:


Christoffer gör karamell äpplen


Närbild


Linda gör paj


Även Emilie lika så


Teamet


Siksallad


Ädelostpaj


Havskatt


Kycklingfilé


Emelie, kevin & Ulla kvällen serverins teamet


Ulla var också tvungen att hjälpa till lite


Dessert

Av: Fredrik Norlén


Sök ord: RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET, ÖSTRA GYMNASIET, RESTAURANGSKOLA, RESTAURANG, UMEÅS RESTAURANGSKOLA, BÄSTA SKOLAN I UMEÅ, KOCK, BLI KOCK, RESTAURANG OCH LIVSMEDEL, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSKOLA, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET UMEÅ, SERITÖR, BLI SERVITÖR, SERVITRIS, BLI SERVITRIS, BAGARE, BLI BAGARE, KONDITOR, BLI KONDITOR, BARTENDER, BLI BARTENDER, RESTAURANGSKOLA UMEÅ, RESTAURANGSKOLA I UMEÅ, RESTAURANG SKOLA, UMEÅ, SKOLA, GYMNASIE, GYMNASIET UMEÅ, HOTELL OCH RESTAURANGSKOLAN, HOTELL OCH RESTAURANG, RESTAURANG OCH HOTELLSKOLAN, restaurang- och livsmedelsprogrammet


Lite bilder från gårdagen


Baka baka liten kaka...


Klyfta mandelpotatis


Panering


Rödvinsås


Soppa


Förberedelser


VB-Filé med rödvinssås och rosmarinsrostad mandelpotatis


Lunche var snyggt uppdukad


Lunch i restaurangen


Några uppmuntrande ord?? =)

Vi som gått/går HR/RL i Umeå



Hej

Vi försöker att vara morderna och tänka framåt. I detta led har vi startat en Facebook grupp som heter "
Vi som gått/går HR/RL i Umeå" som vi tänkte att alla som har gått eller går Hotell- och restaurangprogrammet samt går Restaurang- och livsmedelsprogrammet skulle kunna prata och diskutera med varandra men också kommer det många förfrågningar från restauranger och liknade om folk som kan jobba och vill jobba så vi tänkte oss att det kan bli en liten jobbförmedling också. Det plus att det är intressanta och roligt att veta vart alla tar vägen och vad de gör nu för tiden.

Av: Fredrik Norlén

Ny dans ny chans

Igår började samma kurser med nya deltagare. Just nu är det kurserna Restaurang A och Restaurang B som vi fyller de två köken med. Vi startade med att gå igenom kursupplägget och göra grupper och lite annat praktiskt och teoretiskt sedan satte vi i gång med förberedelserna för våran "test meny", "egen meny" som vi gör till oss själva och lite gäster från skolan. Efter att vi gjort färdig våran "test meny" sätter vi genast igång att förbereda inför vårat första gäst tillfälle som vi har nu på fredag. Vi har bara tillgång till halva restaurangen vilket medför att våra 52 gäster = fullsatt!. Lite bilder från förberedelserna:


Patricia gör glass


Daniel fokuserar på receptet


Jennifer och...


Linda parerar och styckar den benfria kottletten


Emilie mäter upp ingredienser till bröd


Robin bankar kött


Av: Fredrik Norlén


Lunchbuffé (Fredag den 11/11-11) med Hr3:s restaurang A kurs

I ena halvan av restaurangen samt bakfickan serverar Lars och hans Rest A kurs buffé och alla som vill är välkomna det är bara att doppa in mellan kl:11.30-13.00 buffén kostar som vanligt 65kr och innehåller 3 olika rätter samt kaffe och "dessert". Det brukar även finnas möjlighet att köpa Lars och hans elevers fantastiska bröd efter att ni avnjutit den vällagade lunchbuffén.


Exempel på "dessert"


Exempel på Lars och hans elevers fantastiska bröd



Av: Fredrik Norlén

Klargöra

Att lägga ut recept och säga att man SKALL göra på det ena eller andra sättet är i princip omöjligt. Detta beror på att det finns enormt många varianter av olika recept. De recept som vi lägger ut här har vi testat att laga, antigen eleverna eller lärarna, så att vi vet att de fungerar sedan om de är det "rätta" receptet låter vi vara osagt. Dock tar vi gärna emot åsikter och förslag till förbättringar.

Av: Fredrik Norlén


Bearnaisesås – Sauce Béarnaise (grundsås emulgeringssås) 6-8 port



Ingredienser:

 

250 g             Smör
3 st                Äggulor
2 msk            Reduktionsvätska
Estragon eller färsk dragon
Körvel
Persilja
Salt, cayennepeppar

För reduktion:

2 msk            Vinäger (röd)
4 msk            Vatten
1 st                Estragonstjälkar
1 st                Persiljestjälkar
1 tsk              Krossade vitpepparkorn
1st                 Hackad schalottenlök
Eventuellt körvel och en bit lagerblad

 

 

Gör så här:

1.      Koka en reduktion. Lägg alla komponenter till reduktionen i en kastrull och koka detta tills ungefär en fjärdedel återstår. Sila upp denna vätska. Detta smakkoncentrat kan med fördel ingå i en daglig mise en place.

2.      Finhacka örtkryddorna.

3.      Smält smöret och skumma bort det som flyter på fettet. Häll det skirade smöret i en tillbringare utan att bottensatsen(vita vätskan i botten), som innehåller salt och vatten, kommer med.

4.      Häll upp äggulorna och uppmätt reduktionsvätska i sauteuse eller annat lämpligt vispkärl.

5.      Vispa äggulorna över svag värme (el. vattenbad) med en ballongvisp. Vispa kraftigt.

6.      Då äggmassan är krämigt tjock och luftig samt har nått en temperatur av ca +60°C är äggmassan färdig.

7.      Ställ vispkärlet på en fuktig duk börja ivispningen av det smälta, skirade smöret.

8.      Häll en fin stråle av det varma smöret i äggmassan under ständig kraftig vispning.

9.      Försök att hela tiden kontrollera att fettet blir fördelat i hela äggmassan.

10.  Fortsätt vispa kraftigt och när såsen tjocknar, späd försiktigt med lite vatten.

11.  Tillsätt resten av matfettet under ständig vispning.

12.  Smaksätt såsen med lite salt, cayennepeppar och örterna.

Av: Fredrik Norlén


Sauce Bechamelsås (vit grundsås) 8 port



Ingredienser:

 

8 dl                      Mjölk

45 g                     Smör

55 g                     Vetemjöl

Salt och peppar

 

 

Gör så här:

 

1.       Smält smöret, utan att ta färg, i en panna och bland i mjölet (bottenredning).

2.       Tillsätt mjölken i omgångar under vispning.

3.       Låt såsen sjuda under omrörning i 15 min, smaksätt med salt och peppar, sila.

 

Detta är en grundsås som användes för sig eller kombineras till andra såser. Såsen används ofta till lasagne, stuvningar mm.

Om man skall göra stuvning så använder man mer mjöl (70 g) och margarin (60 g) till samma mängd mjölk.


Av: Fredrik Norlén


Matlagningens grunder

Tänkte börja med en serie om matlagningens grunder och lägga ut bra grundrecept och beskrivningar på hur man gör dessa. Denna serie kommer att ge kunskaper i grunderna inom matlagning. Hoppas det kan vara till hjälp och inspiration.

MVH Fredrik Norlén


Gymnasievalet 2012



God mat och gott bröd

När vi äter ute på en restaurang, beställer hem mat eller köper bröd i bageriet vill vi att det vi beställer ska var gjort på bra råvaror, se tilltalande ut och vara gott och nyttigt. Dessutom vill vi mötas av trevlig personal och inte bli smittade av någon sjukdom beroende på dåliga råvaror eller slarv med hygienen.

Du får grundläggande kunskaper om vikten av en god personlig hygien och ska också känna till de bestämmelser som finns beträffande livsmedelshygien.

Du får kunskap om olika råvaror, deras näringsinnehåll och hur man använder och förvarar dem på bästa sätt.

Du lär dig hela tillverkningen, från råvaror till färdig mat eller bakverk. När du dekorerar ett bakverk eller lägger upp maten får du utlopp för din fantasi och skaparglädje.

Arbete i grupp

Att arbeta i ett restaurangkök eller i ett bageri är ett lagarbete. Alla måste göra sin del av arbetet och det gäller att vara färdig i tid.

Service är viktigt

Vi vill alla bli trevligt bemötta som kunder och få det som vi beställt. Du får utveckla din känsla för service, vilket innebär att kunna känna av andra människors önskemål och behov. De flesta skolor har restauranger eller butiker. Dit kommer kunder som betalar för maten eller brödet.

Olika yrken och företag


Du får en bred orientering om olika typer av företag och yrken inom området. Undervisningen ger dig insikt om måltiden som helhetsupplevelse och alla dess delar som mat, dryck, bröd, servering och service.

Internationell bransch

Du utbildar dig inom en internationell bransch som hela tiden påverkas av andra kulturer och mattraditioner. Det finns också många möjligheter att arbeta och studera utomlands.

Arbetsplatsförlagt lärande

Minst 15 veckor av utbildningstiden är arbetsplatsförlagt lärande, APL.

 

Inriktningar

Kök eller servering

Du förbereds för arbete i kök eller med servering.

Du får sammanställa matsedlar, se till att råvaror finns på plats och laga stora mängder mat som sedan serveras till gäster. Skolan har vanligtvis en restaurang där eleverna tillverkar och serverar maten för betalande gäster.

I varmköket lagas maten. Du kommer att få lära dig grunderna för att laga näringsriktig och välsmakande mat. Du ska komponera matsedlar, välja råvaror och planera arbetet samt lära dig att kunna arbeta i ett högt tempo.

I kallköket lär du dig att tillreda smörgåsar och snittar, sallader, kalla såser och desserter. Du bör vara något av konstnär för att kunna göra det där lilla extra som får maten att se aptitlig ut.

Allergier, sjukdomar, överkänslighet och övertygelse har drivit på en utveckling mot anpassad kost. Du kan välja att lära dig laga näringsriktiga, smakliga och tilltalande specialkoster. Mat som uppskattas av veganer eller vegetarianer, men även mat som man måste ha om man till exempel är diabetiker eller glutenintolerant.

Du läser även en kurs i servering. Du lär dig arbeta som servitör/servitris, att ta hand om hela miljön i matsalen, duka, kunna ge råd om mat och dryck och se till att gästerna får vad de beställt.

Exempel på yrken: Kock, servitör och servitris.

Skolor: Östra Gymnasiet Umeå

 

Bageri och konditori

Du får lära dig hur mjöl och andra råvaror framställs och hur man bakar olika sorters bröd och andra bakverk.

Du lär dig att yrkesmässigt tillverka bröd, bakverk och konditoriprodukter. Här ingår att kunna följa recept, välja och hantera råvaror. Det gäller att producera bröd och konditorivaror som är både tilltalande och smakrika.

Många skolor har egna butiker med försäljning av bröd- och konditorivaror. Du lär dig kundservice och redovisning. Du får även lära dig hur man förpackar, förvarar och fraktar livsmedel.

Exempel på yrken: Bagare, konditor.

Skolor: Östra Gymnasiet Umeå


OBS!! denna kurs kommer eventuellt inte att starta på Östra gymnasiet.
Färskvaror, delikatess och catering

Du lär dig försäljning i butik men också att som representant för ett företag sälja till butiker och stormarknader.

Du lär dig marknadsföring, att exponera och visa upp varor och att ge dina kunder service och råd. Det gäller inte bara att sälja varan utan också att kunna bistå med recept eller menyförslag. Du ska kunna ge råd om vilken mat som passar ihop med en viss dryck och tvärtom,

Catering är ett område som växer allt mer. Det kan vara allt från att köpa färdig mat i butiken till att beställa hem mat och dryck till exempelvis fester. Du ska kunna kombinera mat och dryck på ett smakfullt sätt.

Du får ännu mer kunskaper om olika livsmedel och hur dessa skall hanteras så att näringsvärde och kvalitet bevaras.

Du lär dig försäljning. Det gäller att vara positiv och kreativ i servicesituationer, ha kunskap om säljteknik och kunna känna av kundens behov och önskemål.

Exempel på yrken: Butikssäljare inom färskvaror och delikatess.

Skolor: Östra Gymnasiet Umeå

 

Efter gymnasieskolan

Du kan välja att arbeta antingen med att producera livsmedel eller med livsmedelshandel. Du kan söka arbete på restauranger, storkök, bagerier, livsmedelsbutiker med mera. Du kommer att arbeta med service på ganska små arbetsplatser och i direkt kontakt med dina kunder.

I livsmedelsbranschen finns både små och stora företag. Utvecklingen går mot större företag med ett mer industriellt arbetssätt. Ett exempel är den ökade efterfrågan på färdiga rätter och halvfabrikat som säljs till både privatkunder och storkök.

Inom de flesta yrken får du räkna med att dina personliga egenskaper och din yrkesskicklighet spelar stor roll vid anställning. Om du arbetar på ett litet företag får du vanligtvis hjälpa till med allt som ska göras. Därför är det bra med en bred yrkesutbildning.

Försäljning är en stor näringsgren. Livsmedelsföretag, matvarumarknader och småbutiker behöver alla arbetskraft med säljvana och produktkännedom.
I bageribranschen måste du räkna med att börja mycket tidigt på morgonen. Om du arbetar inom handeln gäller affärstider, vilket kan innebära kvälls- och helgarbete.

Inom några av yrkena i branschen kan du avlägga gesällprov när du fått mer erfarenhet och kunskaper.

 

Fortsatta studier


Du blir behörig till yrkeshögskolan. Där hittar du utbildningar där du kan kombinera teori och praktik.

Om du vill få grundläggande behörighet till högskolan måste du läsa de tre kurserna svenska/svenska som andraspråk 2 och 3 och engelska 6. Kursen engelska 6
kan skolan erbjuda dig att läsa inom programfördjupningarna och kurserna 2 och 3 i svenska/svenska som andraspråk kan du läsa inom individuellt val eller som utökat program.

Det finns också många utbildningar utomlands, främst i Frankrike och Schweiz, om du vill vidareutbilda dig inom restaurangbranschen.

 

Stulet från: http://www.gymnasiumskaraborg.se/index.php?option=com_content&view=article&id=141:restaurang-och-livsmedelsprogrammet-rl&catid=34:gymnasieprogram&Itemid=3

 

Av: Fredrik Norlén


Smoothisar!!

Nu har våra duktiga elever Amanda och Patricia gjort en ny video om hur man gör smoothies denna video är stulen från deras egen blogg: namnam.bloggo.nu Titta och njut/lär.



Av: Fredrik Norlén

Vad gör egentligen personalen när eleverna har lov?



Fildelning...





He he he...


Av: Lars Filén



Vecka 44 = lov

Under vecka 44 har alla elever lov och vi lärare sitter med föreläsningar, seminarium planeringar och utbildningar samt lite annat smått och gott. Detta medför att bloggen inte blir like väl uppdaterad. Jag kommer trots det försöka att lägga ut lite roliga eller intressanta saker som jag hittar i media. Hoppas detta kommer till pass.


En trevlig italiensk inspirerad delikatess tallrik som såldes förra veckan i butiken.


Av: Fredrik Norlén


Här är världens högst belägna restaurang



Restaurangen i Burj Khalifa i Dubai har blivit erkänd av Guinness World Records som världens högst belägna restaurang.

Burj Khalifa i centrala Dubai är med sina 828 meter världens högsta byggnad. Naturligtvis har byggnaden också världens högst belägna restaurang, med namnet At.mosphere. Där kan man på våning 122, 442 meter upp i luften, äta med utsikt över hela staden.

Burj Khalifa är så högt att invånarna har fått egna tider att hålla sig till under fastan under Ramadan.

Muslimer som fastar under Ramadan får äta när solen gått ner. Men eftersom invånarna i huset kommer se solen även efter att den gått ner över staden, har de religiösa auktoriteterna bestämt att de boende i tornet ska bryta sin fasta vid tre olika tidpunkter.

De på våningarna 150 och uppåt ska vänta tre minuter efter solnedgången innan fastan bryts, våning 80-149 behöver bara vänta två minuter. Befinner du dig på våningarna upp till 79 så följer du samma regler som resten av Dubai.

Från: Di.se

Sök ord: RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET, ÖSTRA GYMNASIET, RESTAURANGSKOLA, RESTAURANG, UMEÅS RESTAURANGSKOLA, BÄSTA SKOLAN I UMEÅ, KOCK, BLI KOCK, RESTAURANG OCH LIVSMEDEL, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSKOLA, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET UMEÅ, SERITÖR, BLI SERVITÖR, SERVITRIS, BLI SERVITRIS, BAGARE, BLI BAGARE, KONDITOR, BLI KONDITOR, BARTENDER, BLI BARTENDER, RESTAURANGSKOLA UMEÅ, RESTAURANGSKOLA I UMEÅ, RESTAURANG SKOLA, UMEÅ, SKOLA, GYMNASIE, GYMNASIET UMEÅ, HOTELL OCH RESTAURANGSKOLAN, HOTELL OCH RESTAURANG, RESTAURANG OCH HOTELLSKOLAN, restaurang- och livsmedelsprogrammet


RSS 2.0