Kreativ matlagning

Av Lars Filén, HR-lärare på Östra Gymnasiet.


Under helgen har vi genomfört en kurs i samarbete med Gastronomiprogrammet på Umeå Universitet. Det är egentligen en distanskurs, som under vår-vintern även genomförs på en rad andra ställen i norra Sverige - bland annat i Kiruna, Vilhelmina och Skellefteå.
Bland annat på grund av att kursdeltagarna, tillsammans med handledarna, själva har kunnat bestämma schema, har det varit möjligt för tredjeårs-elever på Hotell- och Restaurangprogrammet på Östra Gymnasiet att gå kursen utan krockar med övrig undervisning. Två av kursmomenten är ännu inte slutförda. Jag lovar att återkomma om detta i senare inlägg.
När allt är slutfört kommer kursdeltagarna att kunna kassera in 7,5 nya högskolepoäng.
Troligtvis kommer denna kurs att återkomma även nästa år.


Här kommer några bilder:Kajsa styckar en fjällripa.

Alexander skär morötter i små fina fyrkanter - brunoise.


Hanna "muckade" från Östra för två år sedan. Här skummar hon rödvinssåsen till rödingen.


Johan lägger bönsalladen där sedan rödingen ska placeras.

Nu är rödingrätten klar. De skinnfria fiskfiléerna gravades lätt med salt och socker, torkades av omsorgsfullt med papper för att sedan läggas ihop med skinnsidorna mot varandra. Därefter rullades fiskarna in i plastfilm - hårt, som en smällkaramell. Efter försiktig tillagning med ånga i ugnen kunde rullarna kylas och skäras i höga bitar för att, till sist, stekas lätt i stekpanna. De två fiskfiléerna som lades ihop och rullades in i plast fastnade i varandra under tillagningen. Rena trolleriet...
En snyggt uppbunden kalventrecöte.

Om det bara finns EN kalventrecôte - men flera personer som vill öva på att binda upp stekar - vad gör man då? Då får man binda upp något annat. En ihoprullad kockrock till exempel...


Kalventrecôte med selleripuré och sötsyrlig dillsås. Smakerna i såsen var precis desamma som i den klassiska husmansrätten dillkött.

Rosastekt ripbröst, svampragu och "hemkörd" pasta. Plus massor av riven parmesanost.

Ripbröst i stekpannan.
Pastatillverkning.

Vi hann även prata om vin - både själva provningsmetodiken och konsten att kombinera mat och vin. Här doftar Ida på en god shiraz.

Fullsatt och folk på kö - Italiensk mat verkar gå hem bland gästerna

Tack till våra duktiga elever. De gjorde ett mycket bra jobb med att laga och servera den italienska buffén på fredagslunchen.

Den stora tillströmningen av gäster gjorde dock att vissa av rätterna tog slut och fick tillverkas på nytt. Hoppas att de gäster som drabbades hade överseende med detta.

Nästa fredag är temat Norden.
Då har vi laddat med tillräcklig mängd råvaror...

Boka bord i tid.

Tel. 090-16 29 78


Här kommer några bilder från fredagens buffé;Lars, lärar´n själv, fixar med en kycklingrulle fylld med soltorkade tomater, parmaskinka, färsk basilika och mozarella.


Små spenatomeletter
Blåmusslor


Lukas sjuder ägg- kräm som sedan ska blandas i citronfromagen - som sedan i sin tur ska läggas på förgräddade pajskal. Resultatet blev mycket bra.


Dessert med persika.

Snyggt bord - eller hur?


Emma steker bröd till bruchetta.

Bruchetta. En klassiker!Rullar av parmaskinka, fyllda med mozarella och rosmarin.En fräsch sallad är ett måste på varje buffé.

Tack för idag!Av: Lars Filén

Àla carte på Östra Gymnasiet i Umeå

En lyckad restaurangkväll med våra otroligt duktiga Kock och serveringselever här på Östra Gymnasiet i Umeå.
Dem genomförde servicen med bravur :o)

Av: Jimmie Lannér
HR-Lärare

Känsla av lyx

BLÅBÄRSSUFFLÉ
Ett enkel och lyxit dessert tips inför helgen.  BLÅBÄRS SUFFLÉ  Formar: 0,5 dl 	  smör 2 dl 	  strösocker   Sufflé: 0,3 kg 	  blåbär 3 msk	  maizena majsstärkelse 1,25 dl   strösocker 10 st	  äggvitor 1,25 dl	  strösocker   GARNERING: florsocker  1.Smöra och sockra suffleformarna ordentligt, ända upp till kanten  2.Koka ihop blåbär, majsstärkelse och 1,25 dl socker till en kräm, låt svalna  3.Vispa äggvitor till fast skum, tillsätt 1.25 dl socker , lite i taget. Vänd ner lite av äggvitan i blåbärskrämen tills den är slät. Vänd sedan ner resten av äggvitan med slickepott.  4.Fyll upp formarna strax över kanten och ställ i kyl tills de ska gräddas.  5.Sätt ugnen på 200’. Grädda suffléerna ca 14 min i nedre delen av ugnen precis före servering. Pudra med florsocker och servera med vaniljglass.


Tips inför helgen. Bjud dina vänner på en god och lättlagad dessert som känns lyxig och avancerad.BLÅBÄRSSUFFLÉ                                     10 pers


Formar:
0,5 dl             smör

2 dl                strösocker


Sufflé:

0,3 kg            blåbär

3 msk             maizena majsstärkelse

1,25 dl           strösocker

10 st              äggvitor

1,25 dl           strösockerGarnering:
florsocker


Gör så här:

1.Smöra och sockra suffléformarna ordentligt, ända upp till kanten


2.Koka ihop blåbär, majsstärkelse och 1,25 dl socker till en kräm, låt svalna


3.Vispa äggvitor till fast skum, tillsätt 1.25 dl socker , lite i taget. Vänd ner lite av äggvitan i blåbärskrämen tills den är slät. Vänd sedan ner resten av äggvitan med slickepott.

4.Fyll upp formarna strax över kanten och ställ i kyl tills de ska gräddas.

5.Sätt ugnen på 200'. Grädda suffléerna ca 14 min i nedre delen av ugnen precis före servering. Pudra med florsocker och servera med vaniljglass.

Av: Fredrik Norlén
HR- Lärare


Bilder från kursen EU-mat vårterminen 2008
BaklavaDrottningpaj med vispgräddeParmaskinka

Matjessill

EU-mat på fredagar - boka en trevlig lunchbuffé

Våra duktiga elever i årskurs två påbörjar nu en kurs som heter EU-mat. Det är en kurs som ska ge ökad kunskap om olika europeiska länders matkulturer.

Eleverna får själva skriva menyer och leta recept i böcker och på internet. Därefter måste recepten, som ofta är skrivna för hemmabruk, arbetas om för att fungera i restaurangmiljö.

Inte nog med det; eleverna ordnar själva med att beställa varor,  dekorera matsalen och fixa passande musik, och ibland även speciella kläder.

Tidigare år när vi kört denna kurs har resultatet blivit bra och väldigt uppskattat av våra gäster.

Just gästerna är viktiga. Utan gäster kan vi inte öva på ett trovärdigt sätt. Genom att ha betalande gäster i restaurangen måste vi skärpa oss extra mycket. Gäster som kommer till vår restaurang har förväntningar, och det är vår uppgift att uppfylla dessa förväntningar - och gärna lite till.

Hoppas att just du är en av gästerna någon av de kommande fredagarna.


Välkommen till Restaurang Östra
önskar
Lars Filén, lärare


Nedan kan ni se ett klipp ur ett reklamblad som satts upp lite här och var. 

EU-MAT

  

PÅ RESTAURANG ÖSTRABUFFÉ MED FÖRRÄTTER, VARMRÄTTER OCH DESSERTER

FREDAGAR 11.30 - 13.00


PRIS: 95,-


Fredag 30:e januari        ITALIEN

Fredag 6:e februari        NORDEN

Fredag 13:e februari      STORBRITANNIEN

Fredag 20:e februari      TYSKLAND / TJECKIEN

Fredag 13:e mars          RYSSLAND

Fredag 20:e mars          SPANIEN / PORTUGAL

Fredag 27:e mars          FRANKRIKE

Fredag 3:e april             GREKLAND / TURKIET

BOKA BORD HOS MATS


TEL. 16 29 78


Välkommen till vår blogg!

Här kommer vi att blogga om verksamheten på våra lektioner samt dela med oss av lite recept och tips

RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET, FRIDHEMSGYMNASIET, GYMNASIEVALET, RESTAURANGSKOLA, RESTAURANG, UMEÅS RESTAURANGSKOLA, BÄSTA SKOLAN I UMEÅ, KOCK, BLI KOCK, RESTAURANG OCH LIVSMEDEL, RESTAURANG OCH LIVSMEDELS SKOLA, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET UMEÅ, SERITÖR, BLI SERVITÖR, SERVITRIS, BLI SERVITRIS, BAGARE, BLI BAGARE, KONDITOR, BLI KONDITOR, BARTENDER, BLI BARTENDER, RESTAURANGSKOLA UMEÅ, RESTAURANGSKOLA I UMEÅ, RESTAURANG SKOLA, UMEÅ, SKOLA, GYMNASIE, GYMNASIET UMEÅ, HOTELL OCH RESTAURANGSKOLAN, HOTELL OCH RESTAURANG, RESTAURANG OCH HOTELLSKOLAN,  RESTAURANG ÖSTRA, restaurang- och livsmedelsprogrammet, Fridhemsgymnasiet, Restaurang Östra, Gymnasievalet

RSS 2.0