Moules à la marinière 10 port

 

Vinkokta musslor med grädde                
Fr: Moules à la marinière (blåmusslor på skepparhustrusätt)


Ingredienser:

 

1875 g           Blåmusslor
5 st                Schalottenlökar, hackade
5 st                Vitlöksklyftor, hackade
5 dl                Vitt vin
5 dl                Grädde
125 g             Smör
5 kvistar        Persilja, hackad
Olivolja
Salt och peppar

 

 

Gör så här:

 

1.      Skölj och rensa musslorna genom att skrubba skalet och skrapa bort smuts och skräp.
Släng bort trasiga musslor. Musslor som inte stänger sig när man knackar dem i försiktigt i bänken ska kastas.

2.      Smält smöret i en stor kastrull, fräs löken och vitlöken någon minut på hög värme, salta och peppra.

3.      Häll i musslorna och vinet, sätt på lock och låt koka tills musslorna öppnat sig ca 5 minuter. Rör om i musslorna några gånger under tiden.

4.      Lyft ur musslorna med en hålslev och lägg i en djup serveringsskål under tiden.

5.      Häll i grädden och persiljan och låt buljongen få ett uppkok. Mixa buljongen med en stavmixer och smaka av med salt och peppar.

6.      Häll över buljongen över musslorna.

7.      Servera med gott bröd och gott vitt vin.

 

Av: Fredrik Norlén


Oj oj oj vilka dagar...

Ibland är det sååå kul att vara lärare. Missförstå mig rätt det är alltid kul men vissa dagar är bättre än andra. Denna måndag tisdag var det så. Vi har jobbat med Fransk mat och eleverna har lärt sig så mycket och jobbat så otroligt bra. Framförallt är det samarbetet som blivit bättre men även deras inställning och resultat. Här kommer lite bilder från dagarna.

 
 
Av: Fredrik N
 
 
.

RL 1a & 1b 2014-02-21

Förrätter på gång
Sherin gör pantollemos
Sherin o Nellie
Isak är noga med städningen
Hollandaisesås
Lovisa med ren disk
Taktiksnack
Gremoulata till fisken
Fisken är klar Ugn120gr+  60gr+ innertemp
Två glada kockar
 
Sara o Lina med förrätter
Sebastian vår servitör i RL 1b
 
 
 
 

Bilder från utbildnings och rekryteringsmässan på Nolia

 
Av: Fredrik N
 

Lite bilder från veckan

 
Av: Fredrik Norlén
 
 
 
 
 
Sök ord: RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET, FRIDHEMSGYMNASIET, GYMNASIEVALET 2014, RESTAURANGSKOLA, RESTAURANG, UMEÅS RESTAURANGSKOLA, BÄSTA SKOLAN I UMEÅ, KOCK, BLI KOCK, RESTAURANG OCH LIVSMEDEL, RESTAURANG OCH LIVSMEDELS SKOLA, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET UMEÅ, SERITÖR, BLI SERVITÖR, SERVITRIS, BLI SERVITRIS, BAGARE, BLI BAGARE, KONDITOR, BLI KONDITOR, BARTENDER, BLI BARTENDER, RESTAURANGSKOLA UMEÅ, RESTAURANGSKOLA I UMEÅ, RESTAURANG SKOLA, UMEÅ, SKOLA, GYMNASIE, GYMNASIET UMEÅ, HOTELL OCH RESTAURANGSKOLAN, HOTELL OCH RESTAURANG, RESTAURANG OCH HOTELLSKOLAN,  RESTAURANG ÖSTRA, restaurang- och livsmedelsprogrammet, Fridhemsgymnasiet, Restaurang Östra, Gymnasievalet 2014

Ny del av Mat 2 kursen (Europeisk mat)

Denna del av kursen lagar vi mat från Europa denna vecka har vi mat till oss själva och då gör vi nordisk mat.
 
Camilla fixar smör
 
Ida fixar sallad
 
Jenny in action
 
Lingonsylt till kåldolmarna
 
Oliver bakar
 
Sofia fixar stuvad potatis
 
 
 
 
Av: Fredrik Norlén
 

RL 1a och 1b

Alice fixar pajen
 
Nellie Lika glad som vanligt
 
Quiche Lorraine med grönsallad
 
Amanda
 
Äppelpaj med mandelmassa och vispgrädde
 
Oj vad goood äppelpaj
 
Nellie o Alice fixar pajen.
 
Varmrätt i dag Pannbiff med lök, skysås och råstektpotatis
 
Mia och Sebastian
 
LCHF förrätt!
 
Våran trevliga servitris Mia
 
Tre glada kockar
 
Tre till !
 
Isak och Christopher fixar äppelpaj
 

PROV

Oj vilken dag det blev... Eleverna presterade på topp, men det blev en lång dag... Alla elever gjorde 20 port brunabönor med fläsk, 20 port Helstekt fläskkarré med klyftpotatis och bearnaisesås samt 20 port mockaruta. 
Lite bilder
 
Oliver fixar kakan
 
Selma förbereder potatis
 
Jesper lika så
 
Ida har full fokus på uppgiften
 
Jenny rör om i grytorna
 
Sofia sätter lite extra"piff" på de rostade potatisarna
 
Linn-Sofi gör glasyren till muckarutan
 
Så här kunde de se ut
 
 
 
Av: Fredrik N

Prov i kursen barteknik med Stefan

Närmast kameran Moa, Jennifer, Robin och Jon-Isak
 
Goda drinkar?!
 
Mera goda drikar
 
Och till sist lite mera goda drikar =)
 
 
Av: Fredrik N
 

Prakriskt och Teoretsikt prov

I morgon smäller det, praktiskt och teoretiskt prov i korsen matlagningskunskap 2. Eleverna är nervösa men på bra humör. Lite bilder från förberedelserna.
Ida och Camilla
 
Jesper
 
Jenny
 
Linn-Sofi och ryggen på Sofia
 
Oliver ryggen på Selma
 
Isidor
 
 
Av: Fredrik N
 

I dag är vi fokoserade på ägg

 
RL
Sherin lagar omelett
Sara o Isak
En pannomelett på väg
Dagens varmrätt fransk omelett, champinjoncrepes räkcrepes
Isak o Alice fixar förrätt Sallad Lyonnaise med förlorat ägg
Förrätten
Full koll på läget
Johanna på väg med 3 förrätter
Maja i disken
En som inte vill vara med på bild. Gissa vem?
Sherin i disken
Mer disk
Amanda o Christina fixar till Creme Brulee
Sanna o Jennifer tränar att ta 3 tallrikar 
Desserter på G
 
Isak o christopher
Alice fixar omelettsmeten
En glad kock
En till
O en till
Sara och Lovisa
Isak o Christopher
Genomgång före lunch
Linda o Alice
Genomgång i kök
Genomgång i köket före lunch
Halv pocherade ägg eller förlorade ägg
Amanda Alexander och Linda med sin omelett
 
 
 

Mörkt filmjöksbröd 2 st

Ingredienser:

 

7 dl                Vetemjöl

4 dl                Grahamsmjöl

2 dl                Grovt rågmjöl

1 tsk              Salt

1 dl                Solrosfrön

1 dl                Linfrön

1 dl                Hela torkade aprikoser

1 dl                Russin

1 dl                Hasselnötter

1 liter             Filmjölk

1½ tsk           Bikarbonat

2 dl                Mörk sirap

 

 

Gör så här:

 

1.      Sätt ugnen på 175grader

2.      Blanda ihop allt torrt i en bunke, nötterna kan grovhackas eller användas hela.

3.      Blanda ihop filmjölk med bikarbonat och sirap. Tillsätt mjölblandningen och rör mkt försiktigt till en jämn tjock smet.

4.      Smörj 2 st  1½liters formar väl, fyll på smeten och strö över mjöl.

5.      Grädda i nedre delen 1½ timme. Täck med folie om de blir för mörka.

6.      Stjälp upp bröden på galler o låt dem vila inlindade i kökshanddukar i minst 5 timmar.

 

Av: Fredrik Norlén


Jorååsåatteeä...


RSS 2.0