Öppettider i butiken

Butiken kommer vara öppen precis som förra året hälsar Bosse och eleverna på AHV!
Onsdag - fredag
11.00-12.00
Välkomna!
Lunch med HR-tvåorna
Här kommer en serie bilder.

Andreas staplar salladstallrikar i något som vi ibland kallar för julgranen.

Grekisk sallad.

Dagens nygräddade bröd.

Jimmy gör iordning lunchlådor för vidare befordran till Butiken.

Julia har full koll på sina bordsbeställningar.

Julius i full färd med att lägga upp en portion mat.

Lax med hummersås och pressad potatis.

Malin försöker få kökets uppmärksamhet.

Malin på väg ut till bord fem.

Olle och Jimmy

Panna cotta

Rebecka på väg mot bord åtta.

Sofia visar sann arbetsglädje i disken.

Svampsoppa

Tim serverar svampsoppa.

En koncentrerad Tim vid bongmaskinen.

Tobias och Caroline dekorerar chokladkaka.

Chokladkaka med vispgrädde, jordgubbe och persikoklyftor.

Två av Restaurang Östras stamgäster avnjuter lax.

Ulla visar hur man bär tallrikar.
Av: Lars Filén
Butiken!

Skulle vilja slå ett slag för vår trevliga butik. Nu är höstterminen äntligen igång och det innebär att det finns rykande färskt bröd, bullar, bakverk, efterrätter och mat i vår egen butik. Under sommaren har butiken dessutom fått ett ansiktslyft, så kom gärna förbi och titta!
Ettor, tvåorna och treorna på restaurang- och livsmedelsprogrammet samt VIVA måltidsservis har börjat producera så att det kan finnas lite av varje bla. Nybakt bröd, olika typer av bakelser och kakor, matlådor med färdig mat, desserter, olika charkprodukter så som korv, fläsk, skinka etc. samt mycket mer.
Öppettider
Välkomna till en smakrik mathöst på Östra!
Vid frågor, ring 090-16 29 43.
Av: Fredrik Norlén
Sök ord: RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET, ÖSTRA GYMNASIET, RESTAURANGSKOLA, RESTAURANG, UMEÅS RESTAURANGSKOLA, BÄSTA SKOLAN I UMEÅ, KOCK, BLI KOCK, RESTAURANG OCH LIVSMEDEL, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSKOLA, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET UMEÅ, SERITÖR, BLI SERVITÖR, SERVITRIS, BLI SERVITRIS, BAGARE, BLI BAGARE, KONDITOR, BLI KONDITOR, BARTENDER, BLI BARTENDER, RESTAURANGSKOLA UMEÅ, RESTAURANGSKOLA I UMEÅ, RESTAURANG SKOLA, UMEÅ, SKOLA, GYMNASIE, GYMNASIET UMEÅ, HOTELL OCH RESTAURANGSKOLAN, HOTELL OCH RESTAURANG, RESTAURANG OCH HOTELLSKOLAN, restaurang- och livsmedelsprogrammet
Ny chans till framgång!
Bild från SHR:s hemsida
Ta chansen att delta i SHR:s Gymnasie SM där du som går i årskurs 3 kan delta. Tävlingen omfattar tre grenar; hotell, kök och servering och är öppen för gymnasieskolans Hotell- och restaurangprogram, årskurs 3. Varje skola har möjlighet att bidra med ett tävlingsbidrag per gren. Sex lag i respektive gren utses bland tävlingsbidragen att delta i finalen. Jurygrupperna som utser finalisterna består av branschrepresentanter.
VID INTRESSE KONTAKTA Fredrik.
Information om tävlingen finns på SHR:s hemsida länk HÄR!
Av: Fredrik Norlén
SMART board och bilder från bakfickan

Taada

Jimmies bilder på väggarna

Jimmies bilder

Jimmies bilder
Av: Fredrik Norlén
Sök ord: RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET, ÖSTRA GYMNASIET, RESTAURANGSKOLA, RESTAURANG, UMEÅS RESTAURANGSKOLA, BÄSTA SKOLAN I UMEÅ, KOCK, BLI KOCK, RESTAURANG OCH LIVSMEDEL, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSKOLA, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET UMEÅ, SERITÖR, BLI SERVITÖR, SERVITRIS, BLI SERVITRIS, BAGARE, BLI BAGARE, KONDITOR, BLI KONDITOR, BARTENDER, BLI BARTENDER, RESTAURANGSKOLA UMEÅ, RESTAURANGSKOLA I UMEÅ, RESTAURANG SKOLA, UMEÅ, SKOLA, GYMNASIE, GYMNASIET UMEÅ, HOTELL OCH RESTAURANGSKOLAN, HOTELL OCH RESTAURANG, RESTAURANG OCH HOTELLSKOLAN, restaurang- och livsmedelsprogrammet
Servering är en konst!
Att servera och se till att restaurangens gäster blir tillfredsställda är inte vem som helst kan göra! Det krävs en enorm kunskap och intresse för att kunna göra det på ett professionellt sätt. I Niklas mat i veckan får vi se när han är på Operakällaren och "försöker" servera, som ni kanske märker på mina citationstecken går det inte så bra för honom. Programmet är absolut sevärt, speciellt om ni funderar på en karriär som servitör/servitris.
Se programmet HÄR!
Av: Fredrik Norlén
Landet brunsås
Detta program går på SVT och är mycket bra och full med intressant fakta. Denna vecka handlar det om socker/godis som vi Svenskar konsumerar.
Se programet HÄR!
Av: Fredrik Norlén
Förändring
Just nu har vi varit inne i en positiv spiral och under sommaren fick restaurangköket och storhushållsköket 4 nya Electrolux av absolut toppklass. Vi hade även möjlighet att spara en av våra äldre ugnar så nu har vi 5 fullstora konvektionsugnar. Det känns otroligt roligt att det satsas på vårt program och i våra lokaler så att eleverna känner att det undervisas i ett modernt och fräscht kök. Vi har även på att få en SMART Board instalerad i vår så kallade ”bakficka” för att underlätta vår praktiska undervisning men även att lokalen skall kunna användas till mindre konferenser.
Blank och fin =)
Displayen
Killarna som monterar in SMART Boarden
Av: Fredrik Norlén
Sök ord: RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET, ÖSTRA GYMNASIET, RESTAURANGSKOLA, RESTAURANG, UMEÅS RESTAURANGSKOLA, BÄSTA SKOLAN I UMEÅ, KOCK, BLI KOCK, RESTAURANG OCH LIVSMEDEL, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSKOLA, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET UMEÅ, SERITÖR, BLI SERVITÖR, SERVITRIS, BLI SERVITRIS, BAGARE, BLI BAGARE, KONDITOR, BLI KONDITOR, BARTENDER, BLI BARTENDER, RESTAURANGSKOLA UMEÅ, RESTAURANGSKOLA I UMEÅ, RESTAURANG SKOLA, UMEÅ, SKOLA, GYMNASIE, GYMNASIET UMEÅ, HOTELL OCH RESTAURANGSKOLAN, HOTELL OCH RESTAURANG, RESTAURANG OCH HOTELLSKOLAN, restaurang- och livsmedelsprogrammet
Hans-Olof Edlund (Hasse)

Undervisar i: Bageri och konditori
Har jobbat på Fridhemsgymnasiet Umeåsedan:
Tog min lärarexamen år:
År inom branschen (+bransch)/jobbade tidigare som:
Mina intressen är:
Min favorit mat:
Min familj:
Kort om mig själv:
Nås lättast på: Mail: [email protected] tel: 090 16 55 24
Av: Fredrik Norlén
Sven-Erik Mannberg (Sverre)

Undervisar i / jobbar som/med: Bageri och konditori
Har jobbat på Fridhemsgymnasiet Umeå sedan:
Tog min lärarexamen år:
År inom branschen (+bransch)/jobbade tidigare som:
Mina intressen är:
Min favorit mat:
Min familj:
Kort om mig själv:
Nås lättast på: Mail: [email protected] tel: 090 16 55 24
Av: Fredrik Norlén
Sven-Erik Nyström (Svenne)

Jobbar som/med: Min huvudsakliga vaktmästare.
Jobbade tidigare som: Från små jobb på bl.a grillbar, bageri och div. andra småskubb återgick jag till skolans värld i slutet av sjuttotalet, men nu som anställd. Efter en hel del olika jobb på ett flertal skolor är jag nu på detta trevliga ställe!
Min favorit mat: Svårt, då det finns så mycket. Men för att göra det enkelt: Ta en nybakad Ciabatta. Fyll den med Mozzarella, Parmaskinka, tomater och en skvätt olivolja. Svårslaget!
Min familj /kort om mig själv/ mina intressen är: Privat har jag, i skrivandets stund tillsammans med min fru Mari, ett par tonårsgrabbar i huset, lika många chihuahuor, en tolvåring samt en ansenlig och brokig mängd grunkor, mojänger, fordon, prylar och kolijox som det så lätt blir ansamlingar av i den här åldern, men som samtidigt representerar mina intressen och fritidssysselsättningar.
Nås lättast på: Mail: Vill Ni boka bord på vår restaurang, har frågor om denna eller butiken, kan Ni maila på följande adress: [email protected] .
Sen återfinns jag ju alltid "live" i vår butik under öppethållandet.
[email protected] tel: 16 29 11
Av: Fredrik Norlén
Klar med grundläggande hygienen

Delikatess och butik köket

Delikatess och butik köket

Bageri lokalen

Dans i bageri lokalen
Av: Fredrik Norlén
Sök ord: RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET, ÖSTRA GYMNASIET, RESTAURANGSKOLA, RESTAURANG, UMEÅS RESTAURANGSKOLA, BÄSTA SKOLAN I UMEÅ, KOCK, BLI KOCK, RESTAURANG OCH LIVSMEDEL, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSKOLA, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET UMEÅ, SERITÖR, BLI SERVITÖR, SERVITRIS, BLI SERVITRIS, BAGARE, BLI BAGARE, KONDITOR, BLI KONDITOR, BARTENDER, BLI BARTENDER, RESTAURANGSKOLA UMEÅ, RESTAURANGSKOLA I UMEÅ, RESTAURANG SKOLA, UMEÅ, SKOLA, GYMNASIE, GYMNASIET UMEÅ, HOTELL OCH RESTAURANGSKOLAN, HOTELL OCH RESTAURANG, RESTAURANG OCH HOTELLSKOLAN, restaurang- och livsmedelsprogrammet
Olle Lundberg

Undervisar i : Praktiska undervisning i kök och Restaurang
Har jobbat på Fridhemsgymnasiet Umeå sedan: 2011
Tog min lärarexamen år: Min lärarexamen tog jag 2006 på Umeå Universitet.
År inom branschen (+bransch)/jobbade tidigare som: Som 17 åring gick jag ut restaurangskolan i Malmö, detta var 1970 och sedan dess har jag arbetat där mat och människor möts m.a.o. på Restauranger runt om i vårat avlånga land, men även utanför dess gränser.
Mina intressen är: Mitt största intresse är flugfiske med 2 hands spö m.a.o. lite större fiskar, och det är ju nära ner till älven, eller till Lögdeälven som är en av Sveriges vackraste älvar.
Min favorit mat: Favoritmat, jag är nog lite av en allätare, jag är nyfiken på all slags mat har nog provat på det mesta i Sverige men även utomlands (mat som jag inte vågar skriva om) men fisk i alla former och smaker är nog min favorit.
Min familj: Jag är gift med Ewa och vi har en dotter Helena som numera bor i Stockholm. Själv bor jag och Ewa i Sundsvall, så det blir lite veckopendling för mig. Men vem vet vad framtiden säger, det blir kanske snart Umeå för oss båda.
Kort om mig själv:
Nås lättast på: (telefon/mail annat): Mail: [email protected]tel: 16 55 11
Av: Fredrik Norlén
Styckningskurs hr3
Var förbi "charkavdelningen" och träffade på ett gäng glada hr3:or som lärde sig stycka gris. Alla tycker kursen är intressant och rolig. Lite bilder.
Leif visar hur det skall gå till. I bild (Daniel, Leif, Linda bakom Linda Patricia)
Josefine och Amanda glada som vanligt
Linda och Patricia gillar inte knivar så de styckar med händerna (eller?)
Av: Fredrik Norlén
Presentation av vi som arbetar på RL-programmet
Ulla Lindqvist
Undervisar i : Serverings ämnen såsom : Servering, Ansvarsfull Alkoholhantering, Arbetsmiljö, Barteknik, mm.
Har jobbat på Östra gymnasiet sedan: Hösten 1999, dessförinnan så vikarierade jag lite när det behövdes.
Tog min lärarexamen år:1990
År inom branschen (+bransch)/jobbade tidigare som: Restaurangbranschen 38 år varav de två första åren som extra jobb. Har jobbat med allt från frukostbiträde till restaurangchef, samt drivit egen cateringfirma ett par år tillsammans med en kompis.
Mina intressen är: Naturen, svampplockning, trädgård, matlagning, drejning, sudoku, hundar.
Min favorit mat: Sushi, fisk, italiensk och spansk mat(svårt att välja det finns så mycket gott)
Min familj: Gift sedan 1984 två barn 22 och 18 år, två hundar 12 och 7 år (Flatcoated retriever)
Kort om mig själv: Tycker att jag har världens bästa jobb, är morgontrött, gillar ordning och reda, tycker om att träna, och tycker det är skönt att bara få ”vara”.
Nås lättast på: Mail: [email protected] tel: 16 55 20
Av: Fredrik Norlén
Malin Linderstedt

Undervisar i / jobbar som/med: Vaktmästare
Har jobbat på Fridhemsgymnasiet Umeå sedan: 2000
jobbade tidigare som: Min egentliga utbildning är som barnskötare på förskola/fritids men den kan komma
Mina intressen är: Fritiden spenderas gärna i stugan med bad fiske & båtliv.
Min favorit mat: Gillar allt grillat där allt med fisk är godast!
Min familj: Bor på västerslätt med min sambo Mats och våra två tonårskillar Fredrik 18år & Markus 16år samt katten Heaton 9år
Kort om mig själv:
Nås lättast på: Mail: [email protected] tel: 16 29 11, Vill man nå mig så fungerar mailen alldeles utmärkt, här på Östra återfinns jag oftast i F-husets källare,där tvätten, elever & butiken fyller mycket av min dag. Jag finns här alla dagar mellan 07.00-15.30
Av: Fredrik Norlén
Lars Filén

Undervisar i: köksämnen - i första hand med storköksinriktning, näringslära, livsmedelskunskap, livsmedelshygien, kostkunskap med vård- och omsorgsprogrammet. Andra år kan det även vara projektarbete, drycker och gastronomi.
Har jobbat på Fridhemsgymnasiet Umeå: 2003
Tog min lärarexamen år: 2004
År inom branschen (+bransch)/jobbade tidigare som: Cirka 15 år som yrkesverksam kock innan universitetsstudier och jobb på Fridhemsgymnasiet Umeå.
Mina intressen är:
Min favorit mat:
Min familj:
Kort om mig själv:
Nås lättast på: Mail: [email protected]tel: 16 55 11
Av: Fredrik Norlén
Fredrik Norlén

Undervisar i: köksämnen - praktiska och teoretiska restaurangkurser, gymnasiearbete och APL
Har jobbat på Fridhemsgymnasiet Umeå sedan: 2006
Tog min lärarexamen år: 2010
År inom branschen (+bransch)/jobbade tidigare som: 15 år som yrkesverksam kock innan jobb på Fridhemsgymnasiet och universitetsstudier.
Mina intressen är: Kost och motion
Min favorit mat: Palt
Min familj: Sambo 2+1 barn (pojkar) radhus på Böleäng
Kort om mig själv: Gillar att umgås med min familj och vänner. Fixa med huset, träna och laga mat.
Nås lättast på: Mail: [email protected] tel: 16 55 20
Av: Fredrik Norlén
Sök ord: RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET, FRIDHEMSGYMNASIET, RESTAURANGSKOLA, RESTAURANG, UMEÅS RESTAURANGSKOLA, BÄSTA SKOLAN I UMEÅ, KOCK, BLI KOCK, RESTAURANG OCH LIVSMEDEL, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSKOLA, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET UMEÅ, SERITÖR, BLI SERVITÖR, SERVITRIS, BLI SERVITRIS, BAGARE, BLI BAGARE, KONDITOR, BLI KONDITOR, BARTENDER, BLI BARTENDER, RESTAURANGSKOLA UMEÅ, RESTAURANGSKOLA I UMEÅ, RESTAURANG SKOLA, UMEÅ, SKOLA, GYMNASIE, GYMNASIET UMEÅ, HOTELL OCH RESTAURANGSKOLAN, HOTELL OCH RESTAURANG, RESTAURANG OCH HOTELLSKOLAN, RESTAURANG ÖSTRA, ÖSTRA GYMNASIET, restaurang- och livsmedelsprogrammet, Fridhemsgymnasiet, Restaurang Östra
Hr 2 Restaurang/servering
Jag hoppas alltid att fler än jag skall blogga för att det är alltid roligt om det kommer tankar och inlägg från fler personer än mig. Hur som helst jag har gått förbi köket och restaurangen och fotat lite från dagen aktivitet. Idag serverar eleverna mat till dem själva en slags övningsomgång innan betalande gäster kommer på de resterande serveringstillfällena. Det är våran nya restaurang lärare Olle som undervisar kökseleverna och vår serveringslärare Ulla som övervakar restaurangen.
Jimmy steker schnitzel
Caroline och Saire vill inte vara med på bild
Mette är fokuserad på sin arbetsuppgift
Olle instruerar Sandra, Sofia och Simon
Serverings eleverna har full koll på uppdukningen inför lunchen
Av: Fredrik Norlén
Sök ord: RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET, ÖSTRA GYMNASIET, RESTAURANGSKOLA, RESTAURANG, UMEÅS RESTAURANGSKOLA, BÄSTA SKOLAN I UMEÅ, KOCK, BLI KOCK, RESTAURANG OCH LIVSMEDEL, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSKOLA, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET UMEÅ, SERITÖR, BLI SERVITÖR, SERVITRIS, BLI SERVITRIS, BAGARE, BLI BAGARE, KONDITOR, BLI KONDITOR, BARTENDER, BLI BARTENDER, RESTAURANGSKOLA UMEÅ, RESTAURANGSKOLA I UMEÅ, RESTAURANG SKOLA, UMEÅ, SKOLA, GYMNASIE, GYMNASIET UMEÅ, HOTELL OCH RESTAURANGSKOLAN, HOTELL OCH RESTAURANG, RESTAURANG OCH HOTELLSKOLAN, restaurang- och livsmedelsprogrammet
RL 1. Nya tider!
Hej alla läsare! Nytt läsår nya möjligheter. I höst börjar vi med Restaurang- och livsmedelsprogrammet det har mycket gemensamt med det tidigare Hotell och livsmedelsprogrammet men med några skillnader. Hotell delen, är som namnet antyder, borttaget och i stället har livsmedelsprogrammet tillkommit. Vilket medför att alla elever under första året lär sig att: Laga mat, servera, baka och mat i butik. Under andra året får eleverna välja en inriktning mot: Kock, servitör/servitris, Bagage/konditor och ev.(mat i butik).
Vi har även fått en ny rektor (Maria Uhlander) på vårt program, som jag kommer att presentera lite närmare vid ett senare tillfälle.
Här kommer lite bilder på de nya eleverna och verksamheten:
Tårtor
Tårtkalas
Var det goda tårtor?
Hygienkursen tar lite pause och lagar mat
Kan allt! vet allt! vad gör jag här? =)
Att knivarna är rena är viktigt och riligt =)
Alla jobbar och sliter i köket
Lärare Lars rättar till bunkarna!
Av: Fredrik Norlén
Noma - världens bästa restaurang

Kocken och ägaren Rene Redzepi
Idag började en programserie på svt som heter Niklas mat. Jag kanske inte är en stor fan av just Niklas men när han skulle besöka Noma finns det inget annat val än att titta. Som jag misstänkte var det ett intresant och spännade program och Niklas växte lite i mina ögon. Jag skulle därför vilja rekomendera er att se detta avsnitt.
För att se programmet klicka HÄR!
Håll till godo
Av: Fredrik Norlén
Sök ord: RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET, ÖSTRA GYMNASIET, RESTAURANGSKOLA, RESTAURANG, UMEÅS RESTAURANGSKOLA, BÄSTA SKOLAN I UMEÅ, KOCK, BLI KOCK, RESTAURANG OCH LIVSMEDEL, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSKOLA, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET UMEÅ, SERITÖR, BLI SERVITÖR, SERVITRIS, BLI SERVITRIS, BAGARE, BLI BAGARE, KONDITOR, BLI KONDITOR, BARTENDER, BLI BARTENDER, RESTAURANGSKOLA UMEÅ, RESTAURANGSKOLA I UMEÅ, RESTAURANG SKOLA, UMEÅ, SKOLA, GYMNASIE, GYMNASIET UMEÅ, HOTELL OCH RESTAURANGSKOLAN, HOTELL OCH RESTAURANG, RESTAURANG OCH HOTELLSKOLAN, restaurang- och livsmedelsprogrammet
Sveriges mästerkock söker nya deltagare!

Louise Johansson och Jennie Benjaminsson. Foto: Linus Hallsénius/TV4 (montage)
Är mat din stora passion? Har du kockdrömmar? Eller tycker du bara väldigt mycket om matlagning? Då ska du söka till den andra säsongen av Sveriges mästerkock.
Audition - städer och tider
Stockholm
Tid: Söndag 4/9
Plats: Clarion Hotel Sign, Östra Järnvägsgatan 35.
Umeå
Tid: Lördag 10/9
Plats: Dragonskolan.
Helsingborg
Tid: Lördag 17/9
Plats: Idrottens hus, Mellersta Stenbocksgatan 10
Göteborg
Tid: Fredag 23/9
Plats: Brewhouse, Åvägen 24
Nu genomsöker vi hela Sverige efter matpassionerade amatörkockar. I programmet Sveriges Mästerkock tävlar ett antal matglada deltagare om att vinna juryns gillande när det gäller smak, uppläggning och passion i köket. Till slut står en segrare kvar som utses till Sveriges mästerkock 2012.
Är det din dröm att göra din hobby till en helt ny karriär? Vill du vara med i Sveriges mästerkock eller känner du någon som du tycker borde vara det?
OBS!
- Du får inte jobba eller ha jobbat som kock för att få söka
- Du måste vara över 18 år
Har du inte möjlighet att maila in din ansökan? Det går även bra att ringa in sin ansökan på nummer 08-665 38 81.