Grattis Gustav Trägårdh till årets kock
Av: Fredrik Norlén
Klassisk a´la carte del III
Ikväll smäller det, 48 gäster kommer att avnjuta klassiska a´la carte(från matsedeln) rätter. Igår var det förberedelsepass och alla jobbade febrilt för att skapa en så bra mise en place(allt på sin plats) som möjligt inför ikväll.
Marcus gör paj bottnar, i bakgrunden skapar Lukas brödsticks
Linda passerar hallonen till sås Melba
Kvällens meny (med reservation för ev. ändringar)
Förrätter
Hummersoppa
Quiche Lorraine
Varmrätter
Hälleflundra med skirat smör och pepparrot
Tournedos Rossini
Champinjon fylld paprika med pilaffris
Dessert
Peach Melba
Inkokta päron med kolasås och grädde
Av: Fredrik Norlén
Öppet hus
I måndags var det som sagt öppet hus på skolan. Det var många besökare och en rolig och spännande kväll som förhoppningsvis ledde till att några eller någon kommer att börja på HR.
Genomgång inför kvällen med lärarna Lars och Fredrik (Hr 3)
Yvonne instruerar i andra köket tillsammans med Jimmie (ej i bild) hr2
Ulla styr med fast hand i serveringen (hr3)
Hotell eleverna blir infromerade om hur kvällen skall läggas upp av lärarinnan Ann-Christin
Anders visar hur man "bråkar" med vatten (en del är mer intresserad av att vara med på bild)
Så här kul har vi på HR
Fullt ös i "butiken"
Foto av: Mats Strömberg
Av: Fredrik Norlén
klassisk a´la carte har vi jobbat lite med garnityr


Smörkula

Svan av äpple

Ciselerade champinjon

Blommor av rättika som legat i rödbetsspad

Kapten Daniel och hans "svan"
Av: Fredrik Norlén
Öppet hus i kväll kl: 18.00 - 20.30
Av: Fredrik Norlén
Smörrosor med Yvonne

Börja med att forma mitten, gröp ur en bladformad smörbit och rulla ihop som en liten tub

Fortsätt med att gröpa ur bladformade smörbitar. Lägg bladet så att mitten av bladet kommer i "skarven" av den ihoprullade mittenbiten.

Jobba sedan på samma vis runt tills ni skapat en ros i önskvärd storlek, fäst bladen i botten av rosen med hjälp av händerna.


Forma förstiktikt med händerna (doppa händerna i kallt vatten om ni börjar bli för varm om dem)

Övning ger färdighet

Bladen. Gör små vågliknade rörelser 3-5 gånger

Avsluta sedan med en lång gröpande rörelse för att få upp lövet

Lycka till.
Av: Fredrik Norlén
I morgon blir det smörrosor med Yvonne
Det kommer att bli en snabbkurs i hur man gör smörrosor med Yvonne Eriksson ("smörros kunsult").
Av: Fredrik Norlén
Klassisk a´la carte del II (gäster)
I torsdagskväll kom gästerna för första gången på kursen. Alla var på helspänn och arbetet i köket och serveringen fungerade som en klocka. Kvällen var lyckad med många nöjda gäster och 2 nöjda lärare. Håll till godo med lite bilder från kvällen.
Fint uppdukad restaurang
Med blommor och ljus
Linda fixar hummer´n i köket till...
Sjötunga Walewska
Färska fikon till...
Ostbrickan som..
Jenny serverar i restaurangen
Äggulan till..
Biff Rydberg
Desserterna för kvällen var Crème brûlé och..
Glace au four severad från fat
Av: Fredrik Norlén
Klassisk a´la carte del II

Emelie (gömd) och Sofia viker servetter

Franska liljan

Helene skriver "todo"-listan

Pontus står vid spisen och tempererar socker till Italiensk maräng och håller ett öga på skaldjursfonden

Härliga vegetariska biffar

Lukas har gjort crème brûlé
Av: Fredrik Norlén
Tillbakablick på Nobel middagen den 10/12-09

Restaurangen

Dekoration

Förrätten

Varmrätten

Desserten

"Teamwork" (Linda, Frida, Daniel, Emma)

Fokuserad (Emelie)

Gabriella, fd eleven Thomas Sjögren och Christoffer diskuterar kvällen
Av: Fredrik Norlén
Nu är det slut =(
Här kommer de sista bilderna från hr1s kökslektioner. Nu får de vänta ända till årskurs 2 innan de kommer tillbaka till köket. Jag hoppas att alla kommer att praktisera hemma, laga mat och servera sina föräldrar, syskon, släkt och vänner, för att behålla sin kunskapsnivå. Här kommer bilder håll till godo.
Caesarsallad
Räkcocktail
Vaniljglass med chokladsås
Frukttartelett med bärsås och grädde
Vaniljglass
Fanny och Linn fixar räkcocktail
Linda och Emma fixar tarteletter
Kevin är "cool"
Kevin "jobbar"
Det kan hända att jag lägger in lite nostalgibilder eller bilder från provtillfället framöver. Den som tittar in på bloggen får se.
Av: Fredrik Norlén
Sista veckan i köket för denna termin

Mia skriver av recepten

Linda och Caroline passerar vanilglassen

Vaniljglassen med de karakteristiska vaniljfröna

Frukttartletten måste också förberedas

Och klä formarna som Viktor fixar lätt.
Imorgon kommer bilder och några rader om hur sista serveringen och kökslektioen gick.
Av: Fredrik Norlén
Klassisk a´la carte
Nu börjar en ny kurs för årskurs 3. Under denna kurs kommer vi att prata, laga och servera klassiska a´la carte maträtter. Här kommer några härliga bilder från uppstarten där vi tillrett tre rätter med klassiskt ursprung. Vi kommer att servera gäster i fyra torsdagskvällar framöver med start den 21/1 -10. Det finns några platser kvar för första tillfället pass på att boka här.
En Amuse-bouche bestående av röktrenstek och västerbottens ost på en liten toast
Fylld laxpaté med kallröktlax serverad med örtsås
Wienerschnitzel med klassiska tillbehör
Gratinerad pommes duchesse
Crepes suzette
Christoffer flamberar crepesen och Frida vänrat på sin tur
Vi hade en trevlig och lärorik första träff och kommer att laga mycket och god mat de kommande veckorna.
Av: Fredrik Norlén
Fler bilder från denna vecka med hr1

Crème brulé

Här bränner Carl och Carl Crème brulén

Serverings klassen innan "gästerna" kommer

Serverings klassen (hr1b) redo för "gäster"

Kallköket hade gjort en Fransk löksoppa med brödkrutonger och VB-ost

Samt vaniljparfait med chokladsås, crème brulé

Lärarna Peter (till vänster) och Jimmie (till höger) var "gäster" på onsdagen
Av: Fredrik Norlén
Räksoppa på räkskal ca 8 port

Ingredienser:
1,5 kg Räkskal
50 g Gullök
50 g Purjolök
50 g Morot
1 msk Tomatpuré
1 msk Paprikapulver
4 msk Vetemjöl
5 dl Grädde
2 cl konjak
1 dl Vitt vin
2 msk Olja
1-1.5 l Vatten
Persiljestjälkar
Salt/peppar
Gör så här:
- Fräs räkskalen i olja.
- Tillsätt de finskurna grönsakerna.
- Blanda väl och tillsätt tomatpurén och paprikapulvret.
- Fyll på med vitvinet och vatten eller helst fiskbuljong så att det precis täcker ingredienserna.
- Koka i ca 20 minunter och sila.
- Gör en roux på smöret och mjölet.
- Fyll på med räkfonden.
- Låt koka i ca 10 minuter och sila genom en chinoise.
- Tillsätt grädden och konjaken, smaksätt med alt och lite cayennepeppar, avrunda med lite kallt smör.
- Servera soppan rykande het i terrine eller djup tallrik, gärna med vispad creme fraiche och några räkstjärtar.
Av: Fredrik Norlén
Lite trevliga bilder från hr1:s näst sista kökstillfälle

Skötsamma elver, lärare och endel inbjudna gäster väntar på sin mat

Kallkökselever samt serveringselever ser till att "gästerna" får sina förrätter

Här visar John vad de lärt sig i serveringen, han bär tre sopptallrikar utan problem
Av: Fredrik Norlén
hallonsorbé
Hallonsorbé 4-6 port
Ingredienser:
400 g hallon
0,5 dl vatten
1 st kanelstång
250 g socker
1 st vispade äggvitor
Gör så här:
- Blanda hallonen, kanelstång, vattnet och sockret.
- Låt det koka upp i en kastrull tillsammans med vattnet och sockret. Låt det sjuda några minuter och sedan kallna.
- Sila de kokta hallonen genom en Chinois eller annan finmaskig sil.
- Frys hallonlagen i en glassmaskin. Om man inte har en glassmaskin, kan man frysa hallonlagen i en skål. Använd då en elvisp till att vispa om i sorbeten då och då för att undvika isklumpar.
- Tillsätt den uppvispade äggvitan strax innan sorbeten fryst till önskad konsistens.
Av: Fredrik Norlén
Äppelmarinerad kyckling 10 port
Ingredienser:
10 st kycklingfiléer
5 st lagerblad
Marinad:
1 dl konc. äppeljuice
1,5 dl japansk soja
1 dl honung
1 dl majsolja
1 msk salt
2-3 st äpplen
Gör så här:
- Skala och finhacka äpplena, blanda ihop de övriga ingredienserna och blanda tillsammans med äpplena
- Lägg kycklingen och marinaden i en plastpåse tillsammans med lagerbladen och låt vila i kylskåp över natten (ca 8-10 tim).
- Lägg upp kycklingen i en ugnsfastform och tillaga kycklingen på 190c till den är färdig.
Av: Fredrik Norlén