Räksoppa på räkskal ca 8 port

Ingredienser:
1,5 kg Räkskal
50 g Gullök
50 g Purjolök
50 g Morot
1 msk Tomatpuré
1 msk Paprikapulver
4 msk Vetemjöl
5 dl Grädde
2 cl konjak
1 dl Vitt vin
2 msk Olja
1-1.5 l Vatten
Persiljestjälkar
Salt/peppar
Gör så här:
- Fräs räkskalen i olja.
- Tillsätt de finskurna grönsakerna.
- Blanda väl och tillsätt tomatpurén och paprikapulvret.
- Fyll på med vitvinet och vatten eller helst fiskbuljong så att det precis täcker ingredienserna.
- Koka i ca 20 minunter och sila.
- Gör en roux på smöret och mjölet.
- Fyll på med räkfonden.
- Låt koka i ca 10 minuter och sila genom en chinoise.
- Tillsätt grädden och konjaken, smaksätt med alt och lite cayennepeppar, avrunda med lite kallt smör.
- Servera soppan rykande het i terrine eller djup tallrik, gärna med vispad creme fraiche och några räkstjärtar.
Av: Fredrik Norlén
Kommentarer
Trackback