Landshövdingens residens umeå

Mycket lyckad kväll där vi serverade godsaker till Umeås landshövding, läs mera om henne under bilderna...
 
Vårens späda grönska

Nässelsoppa, crème fraiche, löjrom, Västerbottensoststicks

 

Det vilda Norrland

Mjukbakad renytterfilé, butternutpuré, kåldolme, svartrot, lokalproducerad getost, confiterad potatis, havtornsreduktion

 
Snö & guld

Messmörsglass, ljumna hjortron, flarn

 
Köket
Gruppbild med eleverna och landshövdingen
 
 
 

Västerbottens landshövding är Magdalena Andersson. Landshövdingen är länsstyrelsens chef och utses direkt av regeringen. Länsstyrelsens ledning består av landshövdingen tillsammans med länsrådet.

Landshövdingen

 

Landshövdingen är regeringens företrädare i länet och utses ofta i ett sexårigt förordnande. Det kan förlängas om personen inte har uppnått pensionsåldern. En viktig uppgift för landshövdingen är att samordna den statliga verksamheten i länet. Landshövdingen ska även följa länets tillstånd och informera regeringen om länets behov.

Landshövdingar infördes i Sverige redan 1634, då Axel Oxenstierna delade in landet i olika kungliga områden (län).

Magdalena Andersson

Magdalena Andersson tillträdde som landshövding 1 november 2012. Hon har tidigare arbetat i privata näringslivet och varit riksdagsledamot. Hennes tidigare bostadsort var Jönköping.

– Länsstyrelsen är en kunskapsorganisation. Här finns kompetens inom ett brett spektrum med ett 30-tal olika yrkeskategorier samlade, allt från arkitekter till veterinärer. Mitt mål är att vi som myndighet ska uppfattas som professionella och pålitliga, oberoende och trovärdiga samtidigt som vi ska vara en hjälpsam myndighet, säger Magdalena Andersson. Vi ska alltid utgå från dem vi är till för.

– Min roll är dubbel. Jag ska dels vara regeringens företrädare i länet, men jag ska också företräda länet gentemot regeringen. Därför är det viktigt att ha en bra dialog med länets olika aktörer från kommuner, organisationer och företag, avslutar Magdalena Andersson.

 

Av: Fredrik Norlén

 

 

 

Källa: http://www.lansstyrelsen.se/vasterbotten/Sv/om-lansstyrelsen/landshovding-och-lansledning/Pages/default.aspx

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0