Då var vi igång igen

Kevin fyller schnitzel.

Daniel och Patricia förbereder bacon till salladen.

Ju fler kockar...? Gabriella, Maria, Mia och Jennifer gör rösti

Julia steker rösti (i bakgrunden Mia)

Grabbarna panerar schnitzel (i bild John, Christoffer, Carl J)

Viktor lägger upp bröd

Amanda B hämtar maten från luckan (i bakgrunden Joakim)

Som gäster hade vi inbjudna lärare och personal

HR2a står i luckan och tittar in men längtande blickar till köket (tror att de saknar köket redan?)
Av: Fredrik NorlénKaffe
Supertack till er som gjort denna dag möjlig.
Här kommer några bilder.
/ Lars Filén
















Hr 1 b
Idag hade jag förmånen att jobba tillsammans med hr1b när Jimmie var på universitetet för att fördjupa sina akademiska kunskaper. Det var mycket roligt och eleverna var jätte duktiga och ambitiösa. Vi gjorde pajer och sallad samt pannacotta. Tyvärr han jag inte lära mig alla namn...
Samarbete
Koncentration
Skära grönsaker
samma
4 x paj med Rhode Islandsås och blandsallad
Vaniljpannacotta med hjortron och krossade bondkakor
Av: Fredrik Norlén
"Vanlig" Kladdkaka
Ingredienser:
1 dl smält smör eller margarin
2 st ägg
2,5 dl strösocker eller rårörsocker
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 krm bakpulver
Gör så här:
1. Vispa samman smält smör eller margarin, socker och ägg.
2. Rör ner torrvarorna och slå smeten i en smord form med löstagbar kant.
3. Grädda i 180 grader i cirka 15-18 minuter tills kakan är genombakad i kanten men kladdig i mitten.
4. Låt svalna något och pudra över florsocker.
Av: Fredrik Norlén
Gästtillfälle 4
Då var det slut med matlagning för denna termin för HR2a =(. I dag var en helt underbar lunchservering allt flöt på jätte bra och alla gäster fick god mat och behövde inte vänta. Jag är super nöjd med mina elever idag =).
Sofia & Emmelie gör pocherat ägg
Josefin skalar kiwi
Jonas (kökets muskelman) hjälper Emmelie med att hälla upp soppan
Sofia "klär granen"
Rökt lax med pocherat ägg och örtvinegrette
I bland är det trångt i "luckan" (ibild: Julia och Christoffer)
"vanlig" kladdkaka med mascarponesås och passionsfrukt
Citonsorbé med citrusmarinerade frukter
Köket!
Av: Fredrik Norlén
Gästtillfälle 3
Idag blev ett litet steg tillbaka från fredagens lyckade servering. Alla var väldigt lugna, kanske för lugna, eftersom allt inte var klart och genomgånget innan vi slog upp portarna till restaurangen. Det blev en intensiv öppning och alla jobbade tillsammans och det gick ganska bra tillslut.
Kantarelltoast
John serverar de förväntansfulla gästerna
Pannacotta på vit choklad med passionsfrukt och grädde
Tosca äpple med mascarponecreme
Carl J, har inga problem att bära tallrikar
Tips från Ulla: om blommorna börjar vissna klipp av dem just innan blomman och sätt dem i ett cocktailglas, blir både snyggt och du sparar en slant.
Sista veckan i köket
Nu har hr2a bara denna vecka kvar i köket innan de går ut för att servera. Imorgon kommer gästerna och eleverna jobbar febrilt för att hinna färdigt allt inför öppnandet i morgon.
Emma och Robin fixar såsen
Amanda B skalar och kärnar ur äpplen till Tosca äpplena
Zhe skär julienne
Joakim diskar skärbrädor, det gäller att redskapen och allt i köket är rent och snyggt
Av: Fredrik Norlén
Gästtillfälle 2

Jonas är fokuserad på sin uppgift

Amanda, Camilla och Megan fixar varmrätterna

Basilikadoftande tomatsoppa med brieost och ny baktbröd

Grillad pilgrimsmussla och skampi på rosmarinspett med lime- och chilivinegrette

Samarbete... (ibild: John, Megan, Amande och Josefin)

Ulla (i sin nya uniform) instruerar John om konsten att bära tallrikar
Linda håller tungan rätt i munnen när hon serverar ut soppan
Mangoparfait med likörmarinerad citrusfrukt
Smördegsinbakad västerbottensost med hjortronmylta
En fullsatt restaurang med nöjda gäster
Av: Fredrik Norlén
Gästtillfälle 1

Emma är glad och laddad

Agnes och Josefin som också var lunchens köksmästare och gjorde ett riktigt bra jobb

Fullt fart både i köket och i..

Servisen
Av: Fredrik Norlén
Idag smäller det
Igår var det genomgång och förberedelse inför dagen äventyr. I dag har vi full restaurang med betalande gäster som förväntar sig god mat och bra servis. Vi har gjort vårt bästa för att vara förberedd men i stridens hetta vet man aldrig vad som händer och hur det går. Man måste vara flexibel och kunna anpassa sig till situationen vad den än må vara. Nog on det här kommer några bilder från igår.

Här skalas det räkor till Toast Skagen (ibild Björn, Joakim, Camilla och ryggen på Amanda B)

Robin och...

Emmelie fileéar och styckar lax.

Zhe förbereder inför desserten genom att hämta svängare.

Här bubblar grunden till Crème Vichyssoise.
Av: Fredrik Norlén
Fadder dag på HR
Igår var det fadder dag på östra och våra elever hr2b bakade kanelbullar tillsammans med hr1b. Det var en trevlig och rolig eftermiddag. Lägger ut lite bilder från dagen, tyvärr kan jag inte allas man så ni får ha överseende med detta.

Ju fler kockar =)

Början till bullar

Hårt slit...

Jimmie i höstens trendiga "outfit"

Det är inte alltid lika lätt som det ser ut

Till slut! Nybakta kanelbullar och mjök, Mmmm
Av: Fredrik Norlén
Mandelflarn ca: 28 st
Ingredienser:
100 g smör
2 msk sirap
1,5 dl strösocker
0,5 dl vetemjöl
2 msk mjölk
100 g mandel
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°C
- Blanda margarin, socker, sirap, mjöl och mjölk i en kastrull och låt smälta ihop. Se till så att det inte storm kokar
- Drag av från värmen och tillsätt den flagade mandeln
- Lägg bakplåtspapper på tre plåtar som mjölas
- Klicka ut 3 klickar på varje plåt, de kommer att rinna ut på plåtarna
- Grädda 5-6 minuter i ugnen, låt svalna något
- Lossa med en stekspade och forma
Av: Fredrik Norlén
Ceasar dressing 10 pers
Ingredienser:
3 st äggulor
3 dl matolja
1/2 msk Dijonsenap
1 1/2 dl lätt-crème fraiche
3 st vitlöksklyftor
20 g sardeller
1/2 dl riven parmesan eller annan stark ost
salt, peppar och lite citronsaft
Gör så här:
- Vispa äggulorna och senapen med en elvisp. Häll i matoljan lite i taget precis som till majonnäs.
- Blanda i crème fraichen.
- Stek vitlöksklyftorna i lite olja tills de är gyllenbruna.
- Finhacka/mixa sardellerna och de brynta vitlöksklyftorna.
- Blanda ner sardellerna, vitlöken och parmesanen i majonnäsen.
- Smaksätt med salt, peppar och lite citronsaft.
Av: Fredrik Norlén
Test tillfälle nr:2 avklarad

Gazpacho i stora lass

Gazpacho redo att servera med lite nybakt bröd

Jonas och Zhe fixar grillen. ELLER?

Alla elever fick smaka på snigel, vissa gillade det och andra inte... (i bild Emmelie).

Till varmrätt fanns band annat ett mjukstekt kycklingbröst med ris, smörslungade champinjoner och en dijonsenapsås.

Blåbärsglass med mandelflarn

Kokosmaräng med mintchokladsås och jordgubbar

Serveringsklassen (hr2b) hade fullt upp i bild Julia, Carl G, och Linda
Av: Fredrik Norlén
Test tillfälle nr:1 avklarad

Agnes och Josefin penslar gifflar

Agnes med det färdiga gifflarna

Joakim langra Caesersallader till Carl J.

Emmelie och Sofia lägger upp varmrätten på fat

Björn blir serverad av Viktor

Björn, Jonas och Zhe sitter i restaurangen och myser

Caesarsalladen väntar på att få komma ut till sina gäster...

Som avslutning serverades en äppelpaj med sauce anglaise (vaniljsås)
Av: Fredrik Norlén
Sommaren är över

Emma, Robin och Zhe panerar schweizerschnitzel

Flitiga fingara..

Slut resulat

Knaperstekt bacon till Ceasarsallad

Lärare Ulla har genomgång för serveringseleverna i hr2b
Av: Fredrik Norlén