Sveriges Mästerkock

Linn

Daniel

Felix
Missa inte det
Av: Fredrik Norlén
God jul och gott nytt år!

Bilder från våran populära butik

Bilder från våran populära butik
Av: Fredrik Norlén
Prov
Idag har vi skrivit prov med varierande resultat. Alla var dock nöjda efter att de gjort det. Vi passade på att städa köket och ta en fin gruppbild innan vi gick skilda vägar för denna gång.
Hr1 a + b = BÄST
Nervöst inför provresultaten
Städa städa varje fredag också varje jul det tycker vi är kul.
Knäck Mmmm
Rocky road MMMMmmmm
Nu var det slut i rutan MVH Fredrik Norlén
Mera "julkul"
Idag gör vi lite julgodis och förbereder det sista inför det lilla "julbordet" som vi dukar upp till oss själva. Alla är på ett strålande humör och skratten haglar tätt i köket. Men i morgon blir det andra bullar för då är det PROV, så vi får se om alla skrattar imorgon =).
Malin, Simon och Andreas gör knäck
Hanna, Julius, Jimmy gör rocky roads (i bakgrunden Mette)
Emma, Vunchai och Malin steker köttbullar
Jimmie och Lars funderar hur det skall lägga upp jullovet?=)
Av: Fredrik Norlén
Sista veckan i köket för hr1
Idag har v förberedelse inför "julkul" imorgon. Vi gör rödkål, revbensspjäll, rödbetssallad, knäck mm. Alla är på topp och vi har ett jobbsuget, glatt gäng i köket idag.
Malin talar sitt tydliga språk
Sandra bakom "smakskeden"
Emma och Malin kokar gröt
Sissela och viktoria funderar på livet
Av: Fredrik Norlén
Bildbomb från kvällens servering med HR3
Av: Felix Wedman
Förberedelsepass för HR 3







Av: Jimmie Lannér
Bra dag med varmkök
Idag har det varit en riktigt bra dag med kursen varmkök, vi har jobbat med helt kött och såser och har bl.a. gjort slottsstek och helstekt karré samt tränat på olika stektemperaturer på kött. Eleverna har jobbat mycket bra och jag tror och hoppas att de har tyckt att det lärt sig nya och spännande saker.
Jimmy och Tim Binder upp kött
Slottsstek Mmmm
Saira, Emma och Julia steker biff
Isabelle liknar hackspetten på julafton
Julius helsteker fransyskan till slottssteken
Av: Fredrik Norlén
Varmkök
I dag fortsätter vi att jobba med fisk, vi dubbel & enkel panerar fisk samt pocherar fisk. Vi repeterar lite såser samt gör en emulgering sås (hollandaise). Alla som är här idag är fokuserade på att jobba så att det skall hinna med att göra allt som vi har planerat.Idag bestod lunchen av panerad rödspätta med remouladsås och koktpotatis, mycket gott!Eleverna fortsätter att imponera på mig och Jimmie, det är verkligen kul. Over and out!
Tobias ville vara med på bild
Det är trångt vid spisen ibland
Malin och Rebecka vet att det är viktigt med samarbete
Andreas, Sissela och Emma Skirar smör
Överblick över restaurangköket
Av: Fredrik Norlén
Filea fisk 1.0
Idag jobbar vi med att filea fisk, rundfisk och plattfisk. Först en genomgång och instruktioner och sedan praktisera. Alla försökte så gott de kunde och resultaten vart varierande men alla blev bättre.
Rödspätta
Jimmies flinka fingara visar hur det skall gå till
Jimmie instruerar hur en forell fileas
Alla är inte lika förtjust Per-Mikael och Rebecka
Sofia tycket att det var utmanande, och spännande och gjorde ett bra jobb
Av: Fredrik Norlén
Förslag till Söndagsmiddagen
Varför inte servera en klassiker till söndags middag ikväll?
Av: Fredrik Norlén
Dillkött på kalv eller lamm 4 port
Tid: 2 timmar
Ingredienser:
0,5 kg benfri kalvbog (eller annat grovtrådigt kött) och lamm
0,5 liter vatten
0,5 st purjolök
1 st gula lökar
1 st medelstor morot
5 st vitpepparkorn
1/2 tsk dillfrön (kan uteslutas)
3 st stjälkar från dill
3 msk ljus kalvfond (koncentrat)
1 msk salt
SÅS:
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
5-6 dl av kokspadet
3 dl grädde
1 tsk ättiksprit (12-procentig)
1 tsk strösocker
1 dl finhackad dillen
salt efter smak
vitpeppar ur kvarn
Gör så här:
Köttet:
- Skär köttet i 2 centimeter tjocka bitar. Lägg bitarna i en kastrull och koka upp cirka 0,5 liter vatten i en annan kastrull.
- Häll det kokande vattnet över köttbitarna och låt koka upp igen (på så vis minimerar man de partiklar som lossnar från köttet).
- Skumma noga bort det grums som stiger till ytan.
- Lägg i moroten och purjolökshalvan samt kryddor och salt. Låt sjuda försiktigt under lock i 1 timme och 15 minuter, eller tills köttet är riktigt mört.
- Lägg över köttet i ett serveringskärl (gärna uppvärmt).
Såsen: - Gör sedan i ordning såsen. Fräs smör och mjöl och häll på 5-6 dl av kokspadet under vispning och sjud tills såsen tjocknar. Låt sjuda i 5 minuter.
- Tillsätt ättika, socker och dill.
- Smaka av med lite salt.
- Häll såsen över köttet och servera med kokt potatis
Av: Fredrik Norlén
Första kvällen för Hr3a
Vi tog in lite färsk hummer som daniel styckar upp
Men alla gillade inte hummern
En av jordärtskocks bakelserna med enbärs gravad hjort
Smördegsinbakad choklad
Alexander fick stå i restaurangen och flambera
Av: Felix Wedman
Varför inte göra crêpes till middag i kväll?
Litet middags eller förrätts tips till helgen?! Ni kan fylla crêpesen med vad ni önskar, kanske lite champinjons- eller räkstuvning? Lycka till.
Av. Fredrik Norlén
Crêpes 8 port
Ingredienser:
3 |
dl |
Mjölk |
2 |
dl |
Vetemjöl |
2 |
st |
Ägg |
20 |
g |
Smält smör |
|
|
Salt |
Gör så här:
1. |
Vispa äggen med mjölet och späd med mjölken, |
2. |
Grädda crêpen tunna i crêpelagg på svag värme |
3. |
Lägg crêpen att svalna sida vid sida på smörpapper |
Gör ni rätt så skall ni inte behöva smör i crêpeslaggen.
Av: Fredrik Norlén
Varmkök genomgång igen

Fredrik går igenom recept inför dagen

Malin och Rebecka gör currysås

Viktoria, Hanna och Sissela kokar pilaffris

Ibland (sällan sällan) händer det att Fredrik jobbar.......
Av: Fredrik Norlén
Varmkök med hr1
Vi började måndagen som vanligt med genomgång och gick sedan in i köken för att lära oss att stycka kyckling som vi kommer att tillreda på onsdag. Vi har även jobbar vi med malet kött, fonder och buljonger. Vi har bland annat gjort köttbullar, pannbiff, köttfärslimpa samt 4 olika såser. Alla jobbar på bra och det är en trevlig stämning i köket. Lite bilder från styckningen.
Jimmie instruerar och visar
Alla lyssnar och lär sig =)
Grundstyckning
Lite extra information om styckning
Klart.
Av: Fredrik Norlén