Dillkött på kalv eller lamm 4 port
Tid: 2 timmar
Ingredienser:
0,5 kg benfri kalvbog (eller annat grovtrådigt kött) och lamm
0,5 liter vatten
0,5 st purjolök
1 st gula lökar
1 st medelstor morot
5 st vitpepparkorn
1/2 tsk dillfrön (kan uteslutas)
3 st stjälkar från dill
3 msk ljus kalvfond (koncentrat)
1 msk salt
SÅS:
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
5-6 dl av kokspadet
3 dl grädde
1 tsk ättiksprit (12-procentig)
1 tsk strösocker
1 dl finhackad dillen
salt efter smak
vitpeppar ur kvarn
Gör så här:
Köttet:
- Skär köttet i 2 centimeter tjocka bitar. Lägg bitarna i en kastrull och koka upp cirka 0,5 liter vatten i en annan kastrull.
- Häll det kokande vattnet över köttbitarna och låt koka upp igen (på så vis minimerar man de partiklar som lossnar från köttet).
- Skumma noga bort det grums som stiger till ytan.
- Lägg i moroten och purjolökshalvan samt kryddor och salt. Låt sjuda försiktigt under lock i 1 timme och 15 minuter, eller tills köttet är riktigt mört.
- Lägg över köttet i ett serveringskärl (gärna uppvärmt).
Såsen: - Gör sedan i ordning såsen. Fräs smör och mjöl och häll på 5-6 dl av kokspadet under vispning och sjud tills såsen tjocknar. Låt sjuda i 5 minuter.
- Tillsätt ättika, socker och dill.
- Smaka av med lite salt.
- Häll såsen över köttet och servera med kokt potatis
Av: Fredrik Norlén
Ren och skär magi! Tack i kubik!