Fridhemsgymnasiets bagerielever på lokal nyheterna
Lite bilder från Uppbaket av våra bagerielever
















Eleverna visar framfötterna
De elever som denna vecka varit i köket är enormt duktiga och arbetssamma. Igår hade vi gästtillfälle med ett fyrtiotal gäster. Allt gick hur bra som helst, så jag ser med stor entusiasm fram emot nästa tillfälle.









Få men arbetssamma elever
Det har blivit så att våra åk 2 kökselever är få(endast 7 st) när alla är närvarande, vilket kommer att få lite effekter på våra serveringstillfällen, dock hoppas jag att det inte kommer att märkas för våra gäster. De elever som går köksinriktningen är mycket duktiga och har en fokus och målmedvetenhet som behövs för att bli duktiga kockar. I går kväll lagade vi mat till våra rektorer med inbjudna gäster. Vi var 6 st i köket och alla gjorde en fantastisk insats. Serverings eleverna var också mycket duktiga och fixade serveringen lätt som en plätt.









Eleverna fortsätter att imponera







RL 1 a rockar vidare..








Lite bilder från förra veckan RL2









I Dag kom det ett gäng maskerade damer och gjorde egenkontroll

Julienne och brunoise












RL 1 a tillbaka i köket







Provet





Igår var det teoretiskt prov....





Grattis
Toast Skagen 4 port

Ingredienser:
0,5 kg Räkor (med skal)
1,5 dl Majonnäs
1 knippa Dill
1 msk Pressad saft av citron
3 msk Finhackad rödlök
1 krm kajennpeppar
4 skivor skivad formfranska
2 msk smör eller margarin
Garnering:
1 st Citron
50 g Sikrom/löjrom
Gör så här:
1. Skala räkorna, låt dem gärna rinna av på papper.
2. Hacka ca hälften av dillen.
3. Blanda ner de väl avrunna räkor, dillen, den hackade rödlöken i majonnäsen och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
4. Med fördel kan man blanda ut smeten med lite creme fraiche eller philadelfiaost för att få den mindre fet och hållbar.
5. Ta ut rundlar ur brödskivorna eller skär i bitar. och stek dem gyllenbruna i matfettet i en stekpanna/stekbort.
6. Lägg bröden på tallrikar och fördela räkröran ovanpå.
7. Garnera med dillkvistar, citronklyftor, ev. lite rosésallad och/eller frissésallad och en rejäl klick löjrom.
8. Gör färdiga tallrikar innan och ställ dem på tallriksstället och sedan in i kylen.
Av: Fredrik Norlén
En hård vecka










Här är Sveriges bästa kock
Årets kock är korad. Vinnarens recept var en "Hällristad fjällröding med kallrökta slag".
Stockholmaren Daniel Räms, Räms Mat & Gastronomi, vann tävlingen Årets Kock som avgjordes på fredagen i Stockholm.
Finalisterna hade fem timmar på sig och vinnaren lagade ”Hällristad fjällröding med kallrökta slag serveras med helstekt blomkål, vintergrönsaker, dillsås samt Himmelsraften med ansjovis. Den andra vinnande rätten var Pepparstekt dovhjortssadel med rostad jordärtskocka, jordärtskockskräm, svamp samt löksky och riven svecia.”
Det var fjärde gången Daniel Räms var i final i tävlingen, men första gången han fick ta emot guldmedaljen.
Silvret gick till Johan Backeus, Restaurang Lux, Stockholm och bronset till Jesper Bogren, Norda Bar & Grill, Göteborg.
Av: Fredrik Norlén
Källa: di.se
RL 1 a, bilder från igår...





Vi är tillbaka i köket





Kurs Gastronomi. Vinprovning med olika tilltugg och smakbryggor.



Våra elevers mat serveras i Umeå kommuns skolor!

- Med tanke på deras ringa ålder och erfarenhet har de tillagat fantastisk mat, sa bland annat juryns ordförande Leif Mannerström.
På tisdag den 12/2 kommer våra elevers mat som de tävlade med att serveras i kommunens alla skolor. Så passa på att äta deras hyllade tryffeldoftande laxsoppa på tisdag! Sandra, Sofia och Tim kommer samtidigt vara ute i någon av skolrestaurangerna i Umeå och prata samt presentera maten de serverar.
Ett filmklipp från tävlingen Norrlands bästa skolmat i Skellefteå:
Erik Måneld



FRIDHEMSGYMNASIET, GYMNASIEVALET 2013, RESTAURANGSKOLA, RESTAURANG, UMEÅS
RESTAURANGSKOLA, BÄSTA SKOLAN I UMEÅ, KOCK, BLI KOCK, RESTAURANG OCH LIVSMEDEL,
RESTAURANG OCH LIVSMEDELS SKOLA, RESTAURANG OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET, RESTAURANG
OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET UMEÅ, SERITÖR, BLI SERVITÖR, SERVITRIS, BLI SERVITRIS,
BAGARE, BLI BAGARE, KONDITOR, BLI KONDITOR, BARTENDER, BLI BARTENDER,
RESTAURANGSKOLA UMEÅ, RESTAURANGSKOLA I UMEÅ, RESTAURANG SKOLA, UMEÅ, SKOLA,
GYMNASIE, GYMNASIET UMEÅ, HOTELL OCH RESTAURANGSKOLAN, HOTELL OCH RESTAURANG,
RESTAURANG OCH HOTELLSKOLAN, RESTAURANG ÖSTRA, restaurang- och
livsmedelsprogrammet, Fridhemsgymnasiet, Restaurang Östra, Gymnasievalet
2013
Otroligt bra jobbat
















Fredag i butiken


Lite bilder



