Lärar´n på praktikbesök ute i verkligheten







Och igen... En gammal elev till. Säg hej till Jimmy.


RL 1b 2013-11-21





















15/11 Buffémat av RL 1b och första serveringstillfället för RL 1a















Service och bemötande



Elina och Linda fick stipendium för att åka till London


Elina Nilsson och Linda Åkerström som läser Restaurang- och livsmedelsprogrammet funderade under sommaren om de skulle kunna göra gymnasiearbetet utomlands, men det slutade upp med att de sökte pengar ur vår stipendiefond för att kunna göra sin APL (Arbetsplatsförlagt lärande) i London. De kommer vara i London i 4 veckor för att praktisera på ett bageri och lära sig språket bättre. Vi hoppas vi får följa dem i en blogg i vår!
Inlägget är knyckt från Fridhemsgymnasiets hemsida.
Av: Lars Filén
Malin fixar och fejjar

Årskurs 1 B start med kursen matlagning 1



Nu är det full rulle med Olle

Inga problem här int med Jennifer


Sofia vispar på
"Gammal" elev i VK

Äntligen fredag












Guld, Grattis till Thomas Sjögren och Svenska Juniorkocklandslaget

Från Fridhemsgymnasiet till kocklandslaget

Vindeln Som liten tittade han på matprogram och lagade middag åt föräldrarna.
Nu bor Granösonen Thomas Sjögren i Göteborg och är en del av svenska juniorkocklandslaget. I veckan åker gruppen till lyxiga Hamptons utanför New York och lagar mat åt kändisar.
Det hela tog fart för fyra år sedan. Thomas Sjögren var 18 år och lämnade Granö för den svenska västkusten. Han ville komma närmare Göteborgs levande restaurangkultur och bytte därför hotell- och restaurangutbildningen på Östra gymnaiset(nu mera Fridhemsgymnasiet) i Umeå till en sjöintendenturutbildning på Ester Mosessons.
- Göteborg har ett större utbud av restauranger och det var helt klart en viktig anledning till att jag flyttade, berättar Thomas Sjögren.
Under en tid praktiserade han på restaurangen Hos Pelle – och fick på så vis in en fot i stadens krogbransch.
Nu jobbar Thomas Sjögren på väl ansedda Swedish taste och sedan några månader tillbaka är han en del av det svenska kocklandslaget för juniorer.
- Att tävla är det roligaste som finns, särskilt i lagsporter. Jag skickade in en ansökan och fick komma till en uttagning i Skövde. Nu är jag en av åtta kockar som är med. Alla i gruppen har höga ambitioner och vi lär oss otroligt mycket av varandra, säger han.
Än har det inte hunnit bli några mästerskap med laget, däremot har Thomas ställt upp som individuell representant för Sverige i tävlingen Nordic chef of the year, där han kom tvåa.
- Varje tävlande fick en råvarukorg kvällen innan, av vilken vi skulle ta fram en trerättersmeny till tolv personer inom fem timmar. Det kändes lite surt att komma tvåa, men jag utvecklades väldigt mycket av att vara med.
Nästa år ställer juniorlandslaget upp i kock-VM i Luxemburg, men redan nu ska gänget resa till USA. Där ska det göra ett gästspel på Swedish culinary summer, ett tre månader långt event i den lyxiga semesterorten Hamptons. Under åtta dagar kommer gruppen bland annat hålla i kulinariska kurser för barn och ungdomar, men också bistå stjärnkocken Tommy Myllymäki när denne lagar mat åt kändisar på tillställningen Authors night.
- Det kommer bli fantastiskt kul. Förhoppningsvis hinner jag se lite av New York också. Det är ju inte varje dag jag är där, säger Thomas Sjögren.
Av: Fredrik Norlén
Källa: VK.SE
Att skapa en vegetarisk maträtt
Idag har vi jobbat med att skapa varsin vegetarisk maträtt som eventuell kommer att användas av måltidsservice. Lite bilder på dagen och resultaten.















Prasodax!

Niondeklassare har möjlighet att besöka våra skolor under en hel dag. Tillsammans med en ambassadör följer de en klass och får prova på hur det är att gå på programmet och får chans att ställa frågor.
I undersökningar säger elever att praso var en av de avgörande händelserna för hur de gjorde sitt gymnasieval.
Programansvarig rektor utser vem som är praso-ansvarig lärare på programmet.
Arbetslaget ansvarar för utformningen av prason och lämnar lämpliga prasodatum till informatören som lägger ut informationen på hemsidan.
Upplägg
- Anmälan av Praso görs via Fridhemsgymnasiets hemsida
- Ett mejl går till informatören som vidarebefordrar anmälan till respektive praso-ansvarige på programmen
- Praso-ansvarige läraren kontaktar eleven i åk 9 och bjuder in eleven till praso och bekräftar anmälan
- kl. 08.20 träffar åk 9-eleven i biblioteket sin ambassadör som han/hon följer under en skoldag
- Åk 9-eleven äter i matsalen med klassen, matbiljetter finns att hämta hos informatör innan prasobesöket