Gymnasieval 2013



God mat och gott bröd

När vi äter ute på en restaurang, beställer hem mat eller köper bröd i bageriet vill vi att det vi beställer ska var gjort på bra råvaror, se tilltalande ut och vara gott och nyttigt. Dessutom vill vi mötas av trevlig personal och inte bli smittade av någon sjukdom beroende på dåliga råvaror eller slarv med hygienen.

Du får grundläggande kunskaper om vikten av en god personlig hygien och ska också känna till de bestämmelser som finns beträffande livsmedelshygien.

Du får kunskap om olika råvaror, deras näringsinnehåll och hur man använder och förvarar dem på bästa sätt.

Du lär dig hela tillverkningen, från råvaror till färdig mat eller bakverk. När du dekorerar ett bakverk eller lägger upp maten får du utlopp för din fantasi och skaparglädje.

Arbete i grupp

Att arbeta i ett restaurangkök eller i ett bageri är ett lagarbete. Alla måste göra sin del av arbetet och det gäller att vara färdig i tid.

Service är viktigt

Vi vill alla bli trevligt bemötta som kunder och få det som vi beställt. Du får utveckla din känsla för service, vilket innebär att kunna känna av andra människors önskemål och behov. De flesta skolor har restauranger eller butiker. Dit kommer kunder som betalar för maten eller brödet.

Olika yrken och företag


Du får en bred orientering om olika typer av företag och yrken inom området. Undervisningen ger dig insikt om måltiden som helhetsupplevelse och alla dess delar som mat, dryck, bröd, servering och service.

Internationell bransch

Du utbildar dig inom en internationell bransch som hela tiden påverkas av andra kulturer och mattraditioner. Det finns också många möjligheter att arbeta och studera utomlands.

Arbetsplatsförlagt lärande

Minst 15 veckor av utbildningstiden är arbetsplatsförlagt lärande, APL.

 

Inriktningar

Kök eller servering


Du förbereds för arbete i kök eller med servering.

Du får sammanställa matsedlar, se till att råvaror finns på plats och laga stora mängder mat som sedan serveras till gäster. Skolan har vanligtvis en restaurang där eleverna tillverkar och serverar maten för betalande gäster.

I varmköket lagas maten. Du kommer att få lära dig grunderna för att laga näringsriktig och välsmakande mat. Du ska komponera matsedlar, välja råvaror och planera arbetet samt lära dig att kunna arbeta i ett högt tempo.

I kallköket lär du dig att tillreda smörgåsar och snittar, sallader, kalla såser och desserter. Du bör vara något av konstnär för att kunna göra det där lilla extra som får maten att se aptitlig ut.

Allergier, sjukdomar, överkänslighet och övertygelse har drivit på en utveckling mot anpassad kost. Du kan välja att lära dig laga näringsriktiga, smakliga och tilltalande specialkoster. Mat som uppskattas av veganer eller vegetarianer, men även mat som man måste ha om man till exempel är diabetiker eller glutenintolerant.

Du läser även en kurs i servering. Du lär dig arbeta som servitör/servitris, att ta hand om hela miljön i matsalen, duka, kunna ge råd om mat och dryck och se till att gästerna får vad de beställt.

Exempel på yrken: Kock, servitör och servitris.

Skolor: Fridhemsgymnasiet Umeå


Bageri och konditori

 


Du får lära dig hur mjöl och andra råvaror framställs och hur man bakar olika sorters bröd och andra bakverk.

Du lär dig att yrkesmässigt tillverka bröd, bakverk och konditoriprodukter. Här ingår att kunna följa recept, välja och hantera råvaror. Det gäller att producera bröd och konditorivaror som är både tilltalande och smakrika.

Många skolor har egna butiker med försäljning av bröd- och konditorivaror. Du lär dig kundservice och redovisning. Du får även lära dig hur man förpackar, förvarar och fraktar livsmedel.

Exempel på yrken: Bagare, konditor.

Skolor: Fridhemsgymnasiet Umeå


 


Efter gymnasieskolan

Du kan välja att arbeta antingen med att producera livsmedel eller med livsmedelshandel. Du kan söka arbete på restauranger, storkök, bagerier, livsmedelsbutiker med mera. Du kommer att arbeta med service på ganska små arbetsplatser och i direkt kontakt med dina kunder.

I livsmedelsbranschen finns både små och stora företag. Utvecklingen går mot större företag med ett mer industriellt arbetssätt. Ett exempel är den ökade efterfrågan på färdiga rätter och halvfabrikat som säljs till både privatkunder och storkök.

Inom de flesta yrken får du räkna med att dina personliga egenskaper och din yrkesskicklighet spelar stor roll vid anställning. Om du arbetar på ett litet företag får du vanligtvis hjälpa till med allt som ska göras. Därför är det bra med en bred yrkesutbildning.

Försäljning är en stor näringsgren. Livsmedelsföretag, matvarumarknader och småbutiker behöver alla arbetskraft med säljvana och produktkännedom.
I bageribranschen måste du räkna med att börja mycket tidigt på morgonen. Om du arbetar inom handeln gäller affärstider, vilket kan innebära kvälls- och helgarbete.

Inom några av yrkena i branschen kan du avlägga gesällprov när du fått mer erfarenhet och kunskaper.

 

Fortsatta studier


Du blir behörig till yrkeshögskolan. Där hittar du utbildningar där du kan kombinera teori och praktik.

Om du vill få grundläggande behörighet till högskolan måste du läsa de tre kurserna svenska/svenska som andraspråk 2 och 3 och engelska 6. Kursen engelska 6
kan skolan erbjuda dig att läsa inom programfördjupningarna och kurserna 2 och 3 i svenska/svenska som andraspråk kan du läsa inom individuellt val eller som utökat program.

Det finns också många utbildningar utomlands, främst i Frankrike och Schweiz, om du vill vidareutbilda dig inom restaurangbranschen.

Sök ord: Gymnasieval 2013, Östra gymnasiet, Restaurang och livsmedelsprogrammet, Umeås restaurang och livsmedelsprogrammet, restaurang och livsmedelsprogrammet Umeå, RL Umeå, Umeå RL, Gymnasium 2013 Umeå, Umeå gymnasium, Bli kock, Kock i umeå, Bli kock i Umeå, Bli servitör, Bli servitris, Laga mat i Umeå, Matlagning, Matlagning i Umeå, Östra gymnasiet Umeå, Östra gymnasiet, Umeås bästa gymnasium, Restaurang Östra, Restaurang Östra Umeå, Umeå Restaurang Östra, Umeås bästa elev Restaurang, Mat, Kock, Kocken, Gourmet, Gourmeti Umeå, Vin, Öl, Sprit, Gourmand, Gourmand i Umeå, Fridhemsgymnasiet.

Information från: http://www.gymnasiumskaraborg.se/index.php?option=com_content&view=article&id=141:restaurang-och-livsmedelsprogrammet-rl&catid=34:gymnasieprogram&Itemid=3

 

Av: Fredrik Norlén

Trackback
RSS 2.0