Restaurang- och livsmedels- programmet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet vänder sig till elever som vill arbeta praktiskt i yrken kring måltiden nära kunder och gäster på t.ex. restaurng, bageri eller i butik.

En elev som gått restaurang- och livsmedelsprogrammet kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. En annan möjlighet är att välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskolan.

Programmet är tänkt att spänna från arbetsmarknaden inom restaurangbranschen till den hantverksmässiga delen av livsmedelsbranschen. Precis som för de andra yrkesprogrammen är syftet att ge en yrkesutbildning som leder till anställning.

Näringslära och kunskaper i tillagning av specialkost är exempel på viktiga kompetenser i utbildningen.

Service och bemötande

Den hantverksmässiga hantering som kännetecknar programmet är på ett eller annat sätt kundnära. Vare sig det är en direkt kundkontakt i matsal eller butik eller indirekt i kök eller bageri. Ämnet service och bemötande är av den anledningen programgemensamt på restaurang- och livsmedelsprogrammet. Ämnesinnehåll som arbetsmiljö, information och kommunikation finns integrerat i karaktärsämnena och förekommer därför inte som egna ämnen.

 

Vissa avgränsningar klarare än andra

Det finns flera gymnasieprogram som kan leda till jobb
inom livsmedelsindustrin, men avgränsningen mellan programmen är ändå inte särskilt problematisk. Nu finns bagarutbildningen på restaurang- och livsmedelsprogrammet. Detta är med tanke på att det handlar om hantverksmässig hantering av livsmedel.

Källa:http://www.skolverket.se/forskola-och-skola/gymnasieutbildning/program/nationella-program/restaurang-och-livsmedelsprogrammet

Av: Fredrik Norlén

Trackback
RSS 2.0