Mat och dryck i kombination. 7-rätters lunch.

En bra dag med RL2:orna. Dagens uppgift var att laga och äta en sju-rätters meny för att alla skulle få en större förståelse för hur en stor modern meny kan se ut. Det är svårt att förklara detta teoretiskt. Därför är det bättre att prova - eller hur?
 
Vi försöker ha fokus på kontraster - både när det gäller smaker, konsistenser, färg och form.
Salt är gott tillsammans med fett och syra (Parmaskinka och tryffelmajjo).
Syra är gott tillsammans med fett och salt (Gräddig vitvinssås tillsammans med rimmad torsk).
Mjuk och krämigt är gott tillsammans med krispigt (Glass tillsammans med kaksmulor eller torsk med knaperstekt bacon).
Kantigt är snyggt tillsammans med runt (Kubformad potatis på rund tallrik).
 
Amuse bush. Liten aptitretare. Torkad parmaskinka, konfiterad rotselleri och tryffelmajonnäs.
 
 
Förrätt. Rökt sik och brieostcreme.
 
 
Varmrätt fisk. Lättrimmad torskrygg, vitvinssås, potatis-blomkål-broccolipuré och knaperstekt bacon.
 
 
 
Mellanrätt för att rensa smaklökarna. Citrusgranité.
 
 
Varmrätt kött. Kycklingballoutine, konfiterad potatis och skummig persiljesås.
 
 
 
 
 
Ojojojoj... Glömde ta bild på ostbrickan. Fyra-fem sorters ost med vår egna fikonmarmelad. Gott var det i alla fall.
 
 
 
 
 
Dessert. Blåbärsglass, jordgubbscoulis och kaksmulor.
 
 
Fantastiskt bra jobbat idag. Alla var på tårna och visade stort intresse.
På måndag har vi prov om sensorik och smakteorier.
 
Tack för idag.
 
 
Av: Lars Filén

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0