Moules à la marinière 10 port

Vinkokta musslor med grädde
Fr: Moules à la marinière (blåmusslor på skepparhustrusätt)
Ingredienser:
1875 g Blåmusslor
5 st Schalottenlökar, hackade
5 st Vitlöksklyftor, hackade
5 dl Vitt vin
5 dl Grädde
125 g Smör
5 kvistar Persilja, hackad
Olivolja
Salt och peppar
Gör så här:
1. Skölj och rensa musslorna genom att skrubba skalet och skrapa bort smuts och skräp.
Släng bort trasiga musslor. Musslor som inte stänger sig när man knackar dem i försiktigt i bänken ska kastas.
2. Smält smöret i en stor kastrull, fräs löken och vitlöken någon minut på hög värme, salta och peppra.
3. Häll i musslorna och vinet, sätt på lock och låt koka tills musslorna öppnat sig ca 5 minuter. Rör om i musslorna några gånger under tiden.
4. Lyft ur musslorna med en hålslev och lägg i en djup serveringsskål under tiden.
5. Häll i grädden och persiljan och låt buljongen få ett uppkok. Mixa buljongen med en stavmixer och smaka av med salt och peppar.
6. Häll över buljongen över musslorna.
7. Servera med gott bröd och gott vitt vin.
Av: Fredrik Norlén
Oj oj oj vilka dagar...
Ibland är det sååå kul att vara lärare. Missförstå mig rätt det är alltid kul men vissa dagar är bättre än andra. Denna måndag tisdag var det så. Vi har jobbat med Fransk mat och eleverna har lärt sig så mycket och jobbat så otroligt bra. Framförallt är det samarbetet som blivit bättre men även deras inställning och resultat. Här kommer lite bilder från dagarna.























RL 1a & 1b 2014-02-21












Bilder från utbildnings och rekryteringsmässan på Nolia




Lite bilder från veckan



















Ny del av Mat 2 kursen (Europeisk mat)






RL 1a och 1b














PROV










Prov i kursen barteknik med Stefan




Prakriskt och Teoretsikt prov






I dag är vi fokoserade på ägg




























Mörkt filmjöksbröd 2 st

Ingredienser:
7 dl Vetemjöl
4 dl Grahamsmjöl
2 dl Grovt rågmjöl
1 tsk Salt
1 dl Solrosfrön
1 dl Linfrön
1 dl Hela torkade aprikoser
1 dl Russin
1 dl Hasselnötter
1 liter Filmjölk
1½ tsk Bikarbonat
2 dl Mörk sirap
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175grader
2. Blanda ihop allt torrt i en bunke, nötterna kan grovhackas eller användas hela.
3. Blanda ihop filmjölk med bikarbonat och sirap. Tillsätt mjölblandningen och rör mkt försiktigt till en jämn tjock smet.
4. Smörj 2 st 1½liters formar väl, fyll på smeten och strö över mjöl.
5. Grädda i nedre delen 1½ timme. Täck med folie om de blir för mörka.
6. Stjälp upp bröden på galler o låt dem vila inlindade i kökshanddukar i minst 5 timmar.
Av: Fredrik Norlén
Jorååsåatteeä...
