Vinprovning och smakbryggor

Onsdag med RL2:orna bjöd på vinprovning och diverse experiment. Först gjorde vi experiment i köket (som tyvärr inte dokumenterades på bild) där vi provocerade fram smakkombinationer som INTE blir goda. Sedan försökte vi se om det gick att förbättra och förändra så att det hela smakade bättre. Drycken som vi provade mot var ett strävt rödvin av druvan Cabernet Sauvignon. Det är oftast vinets strävhet som krockar med smaker i maten.
Några exempel:
  • Omelett. Ägg över huvud taget är en klassiker när det handlar om att passa dåligt ihop med rött vin. Det blir en kraftig bismak. Metallisk och sträv. Vi tillsatte gräddig champinjonstuvning, riven VB-ost och salt. Vips blev bismakerna mycket lättare att hantera.
  • Sparris. En annan klasisk vin-ovän. Tillsammans med brynt smör, salt och ost blir det väldigt mycket godare tillsammans med det röda och sträva vinet.
  • Kronärtskocka. Vi hade skockor från konservburk - vilket troligt gör krocken ännu värre än vad den skulle ha varit med färska diton. Det smakade rikgtigt illa tillsammans med vinet. Vi tillsatte pressad citron, salt, olivolja och/eller brynt smör. Vips blev det mycket bättre.
De råvaror som tillsätt för att kombinationen ska bli bättre kallas för smakbryggor. Genom att tillsätta en smakbrygga kan man få dåliga kombinationer att bli bättre.
 
Exempel på smakbryggor är salt, citronsaft, ost, smör och grädde.
Ett annat sätt att undvika krockar mellan mat och dryck är att undvika de råvaror som är att betrakta som vinovänliga. Byt ut majonnäsen mot crème fraiche. Byt ut kronärtskockan mot någon annan god grönsak. Tillaga tomaten istället för att ha den rå på tallriken.
 
Exempel på vinets vänner är svamp, ost och feta ingredienser som ost och grädde.
Exempel på vinets ovänner är råa tomater, ägg, kraftig sälta och kraftig syra, intensiva kryddor som curry och kryddpeppar, bittra och beska grönsaker samt bitter choklad.
 
Här kommer några bilder från provningen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tack för idag
 
 
 
 
 
Av: Lars Filén
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0