Mat och vin i kombination

Här kommer en liten rapport från förra veckans vinprovning med RL2:orna i kursen "Mat och vin i kombination". Vi gjorde i ordning en liten tallrik med tillbehör som representerade våra grundsmaker. Sedan provade vi fem olika viner tillsammans med dessa smaker och försökte känna hur vinernas karaktär förändrades. Särskilt spännande var det att se om våra upplevelser stämde överens med de teorier vi läst om innan, vilket de (för det mesta) gjorde.
 
 
 
 
 
 
Vinerna valdes med utgångspunkt från så druvrena smaker som möjligt. Dessutom eftersträvades stora skillnader i smak och doft mellan de olika vinerna. De röda vinerna var Beajulais Royal, som är ljust, lätt och nästan saknar strävhet, och en amerikansk Cabernet Sauvignon, som var fyllig och rätt rejält sträv. De vita vinerna var en fruktig och syrlig Sauvignon Blanc, en fyllig och smörig Chardonnay från Australien (som hade tydlig smak och doft av ek) och en tysk Riesling med tydlig sötma.
 
 
 
 
 
En tallrik med grundsmakerna. Endivesallat gav beska. Flingsalt för sälta, råsocker för sötma och citronklyfta för syra. Grundsmaken umami struntade vi i denna gång. Den hade kunnat representeras av en lagrad hårdost - typ Västerbotten, eller en rå tomat. Fett och pepparhetta är egentligen inga grundsmaker, men är ändå viktiga för hur mat och vin fungerar tillsammans. Färsk röd chilipeppar gav oss hetta och Brie-ost gav oss en fet konsistens.
 
 
 
 
 
Här är sammanställningen av alla olika kombinationer och de förändringar i smaker som vi upplevde. Rörigt? Jo, kanske det. Men ruskigt lärorikt när man förstått principen.
Några exempel:
- Smaka på ett torrt och syrligt vitt vin (i detta fall av druvan Sauvignon Blanc). Lägg märke till hur syrligt det är. Bit i en citronklyfta (eller smaka på några saltkorn) och smaka på vinet en gång till. Du kommer att uppleva att vinet smakar mycket mindre syrligt och något mer sött.
- Smaka på samma syrliga vin och notera graden av syrlighet. Ät lite socker. Smaka på vinet. Du kommer att uppleva att vinet smakar mycket surare och  något mindre sött.
- Smaka på ett rött och strävt vin (i detta fall av druvan Cabernet Sauvignon). Lägg märke till hur strävt det är. Ät lite salt (eller en bit fet ost, eller ett ta ett bett på citronen). Smaka på vinet en gång till. Du kommer att uppleva vinets strävhet som mycket mildare och behagligare.
 
Fenomenet som orsakar dessa smakupplevelser kallas adaption. Kanske jag skriver mer om det någon annan gång...
 
 
 
Fler bilder på ystra och intresserade elever;
 
 
 

 
 
 
 
 
Av: Lars Filén
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0