Fredag med RL1a

Temat för dagen var kött och svamp. Vi helstekte kotlettrad i ugnen på två olika sätt för att försöka känna om det spelar någon roll vilken temperatur man har i ugnen. Den hela kotlettraden (som felaktigt alltid kallas för fläskytterfilé i butikerna) delades i två likadana bitar. Den ena biten fick gå i 120 graders ugnsvärme och den andra halvan i 200 grader. Köttets innertemperatur var i båda fallen 72 grader. Skillnaden var ganska stor. Lägre värme och längre tid i ugnen gör att köttet blir saftigare och mörare.
Vi provade även olika svampar. Den största chocken fick vi när vi provade frysta kantareller. De var beska och riktigt äckliga. Kantarellerna från konservburk var något bättre. Tyvärr hade vi inga färska kantareller att jämföra med.
Dagens godaste var kalvbiff stekt i skivor. Medium givetvis. Mört och riktigt gott. Till detta serverades rödvinssky.
Klassen städade med en frenesi som sällan skådats förr. Med dödsförakt kastde de sig ner i alla golvbrunnar och skrubbade tills fingrarna blödde. Ni är bäst.
Men det värsta väntade. När allt var städat och diskat var det dags för ett teoripass. Det var många ögon som ville vara stängda... När alla på hela skolan gått hem för helgen satt vi kvar och pratade om spannmålsprodukter och kostrekommendationer.
Fantastiskt att ni står ut.
Respekt  
 
 
 
Bilder...
 
 
 
Tack för idag
 
 
Av: Lars Filén

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0