Vinprovning med olika smaktillbehör

Kurs; Gastronomi. Tema för dagen var vinprovning kombinerat med olika smaktillbehör. Genom att slicka på en citron eller ta en bit äpple eller några korn flingsalt och därefter smaka på ett vin kan man få vinet att helt ändra karaktär.
 
Vinerna för dagen var en torr och fruktig Sauvignon Blanc från Nya Zeeland, en ekfatslagrad Chardonnay från USA, en halvtorr Riesling från Tyskland, en lätt, mjuk och bärig Beaujolais och en fyllig, stram och sträv Cabernet Sauvignon (+ lite Merlot och Petit Verdot) från Sydafrika.
 
Som smaktillbehör hade vi citron, grönt syrligt äpple, rött sött äpple, avocado, endivesallat, balsamvinäger, flingsalt och råsocker.
 
Gör gärna experiment hemma. Smaka på vinet. Ta en tugga av något. Smaka på vinet igen. Vad hände med smaken? Varför?
 
Det tydligaste exemplet är endivebladet och det sträva röda vinet. Beskan i endiven och strävheten i vinet krockar och gör att vinet känns ännu strävare och endiven känns ännu beskare. Kombinationen är en katastrof. Men om vi tar vinäger och några saltflingor på endiven och smakar en gång till med vinet så händer något. Kombinationen blir mycket bättre. Detta beror på att salt och syrlighet minskar upplevelsen av beska och strävhet. Därför känns vinet inte lika strävt och endiven känns inte lika besk. Jämför med en vanlig grönsallad. Den är ganska trist om den serveras helt "naturell", men om man blandar i en god dressing med olja och vinäger blir det mycket godare.
 
Om man övar mycket och lär sig teorierna om hur olika smaker påverkar varandra kan man i förväg räkna ut om mat och vin kommer att passa ihop - även utan att smaka.
 
 
Här är hela gänget, med fem olika viner, var sitt vattenglas, en spottkopp och en assiett med tillbehör.
 
 
 
Simon smakar på en Beaujolais-Villages.
 
 
 
Tack för idag.
 
 
 
 
Av: Lars Filén

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0