Vinprovning med tillbehör 2

 
Vi provade vinerna tillsammans med olika stillbehör som ska representera grundsmakerna:
 
Sött - råsocker
Salt - flingsalt
Syrligt - citron
Beskt - endivesallat
Umami - tomat
Fett - brieost
Hetta - färsk chili
 
Fett och hetta är givetvis inga grundsmaker i ordets rätta bemärkelse, men de påverkar upplevelsen av drycken på ett viktigt sätt och det är detta vi försöker experimentera med.
 
Gör gärna liknande försök hemma. Till exempel:
 
Ta ett torrt och syrligt vitt vin - gärna av druvan Sauvignon Blanc. Smaka först och notera hur det smakar. Bit i en citronklyfta och smaka på vinet igen och upplev hur syrligheten i vinet minskar markant. Tänk på hur du gärna pressar lite citron när du äter fisk och dricker ett syrligt vin till. Kombinationen blir mycket bättre.
 
Ta ett fylligt och strävt rött vin - gärna av druvan Cabernet Sauvignon. Smaka först och notera hur det smakar. Bit i ett blad besk endivesallat och upplev hur strävheten i vinet ökar samtidigt som beskan i sallaten ökar. Därför passar inte sträva röda viner till mat med, till exempel, mycket grönsaker. Rött strävt vin och Ratatouille brukar vara en dålig komination.
 
Ta samma röda sträva vin och prova det tillsammans med den feta osten. Du kommer att uppleva att det sträva i vinet mildras och blir mycket mjukare, samtidigt som osten upplevs som mindre fet. Alltså är det en bra kombination med strävt rött vin och feta tillbehör - till exempel kött med fet och gräddig sås. 
 
Det är tillagningsmetoderna och tillbehören som är viktigast när man ska kombinera mat och dryck. Själva köttet smakar sällan särskilt mycket. Tänk på kyckling. Den kan vara kokt och serveras med mild gräddsås, eller kan den vara grillad och serveras tillsammans med en het asiatisk sås med kokosmjölk och jordnötter. Därför kan man inte säga att ett vin passar till kyckling.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fredrik smakar på det vita vinet, och funderar på om det smakar krusbär, gröna äpplen, honung eller kattkiss.
 
 
 
 
Jani tittar djupt i glaset för att bestämma om vinet är klart i färgen, hur djup färgen är och om det är ljusgult, gyllene eller har grönstick.
 
 
 
 
Linnea tuggar på en citron, för att ögonblicket senare smaka på en skvätt Sauvignon Blanc. 
 
 
 
Prova på.
 
 
 
 
 
Av:
Lars Filén
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0