Sveriges bästa restauranger - här är alla vinnarna 2012


Sveriges bästa krögare 2012: Björn Frantzén (t.v.) och Daniel Lindeberg. (Foto: Scanpix)


Närmare 1.000 personer jublade när White Guide 2012 presenterades på en stor gala i Vinterträdgården på måndagskvällen. Här är alla vinnarna!

Mat&Vin På galan korades årets bästa restauranger i olika kategorier och de största restaurangupplevelserna i landet hyllades. I år har White Guide bedömt närmare 800 restauranger och 90 barer – av dessa presenterar vi 472 restauranger och 37 barer i årets upplaga. 

"Svensk gastronomi och våra fantastiska restauranger fortsätter att skörda framgångar, också internationellt, jag vågar påstå att Sverige är en av världens tio främsta gastroscener idag", säger Lars Peder Hedberg, publicistisk chef på White Guide, tillika ordförande i den nordiska panelen i World’s 50 Best Restaurants.

Årets krogar 2012, "internationell mästarklass":
1. Frantzén/Lindeberg, Stockholm (39/94)
2. Mathias Dahlgren Matsalen, Stockholm (38/93)
3. Esperanto, Stockholm; Fäviken Magasinet, Järpen; Kock & Vin, Göteborg (38/91)
6. Lux Stockholm, Stockholm (37/89)
7. Mistral, Stockholm (37/83)
8. Operakällaren, Stockholm (36/92)
9. F12 Restaurant, Stockholm (36/90)
10. PM & Vänner, Växjö (36/88)
11. Restaurang Jonas , Stockholm (36/87)

Årets krogar 2012, "mästarklass":
15. Mathias Dahlgren Matbaren, Stockholm – 35/87
16. Ekstedt, Stockholm – 35/85
17. 28+, Göteborg – 35/83
18. Bloom in the Park, Malmö – 35/81
19. Gastro, Helsingborg – 34/85
20. Gastrologik, Stockholm – 34/83
21. Restaurang Vollmers, Malmö – 34/77
22. GQ, Stockholm; Krakas Krog, Kräklingbo – 33/83
24. Fiskekrogen, Göteborg; Swedish Taste, Göteborg – 33/82
26. Bastard Mat & Vin, Malmö; Divino/D.O.C, Stockholm; Råkultur, Stockholm; Skebo Herrgård, Skebobruk (33/80)
30. 50 Kvadrat, Visby (33/79)
31. Dala-Husby Hotell & Restaurang, Dala-Husby (33/76)
32. Restaurang Volt, Stockholm (33/75)
33. Sjömagasinet, Göteborg (32/82)
34. Linnéa Art Restaurant, Göteborg (32/81)
35. Wasa Allé, Göteborg (32/78)

Vinnarna i White Guide 2012
Årets Bästa Restaurang:
Frantzén/Lindeberg, Stockholm.
"För en gastronomi i yppersta världsklass som tänjer på gränserna uppåt och framåt i såväl kök som matsal – och där passionen för de perfekta råvarorna i säsong bara överträffas av ambitionen att avlocka dem sina innersta hemligheter inför gästerna i ett sprakande fyrverkeri av smaker och texturer."

Årets Matupplevelse: Ekstedt, Stockholm.
"För att ha både återskapat och innoverat ett rikt, spännande och underhållande lowtechkök, som bygger på känsla och hantverk och återför gastronomin till sitt egentliga ursprung – den öppna elden."

Vinnare Årets Stjärnskott : Restaurang Jonas, Stockholm.
"För en örtgrönskande svensk debut med en show av matupplevelser från lekfulla aptitretarparader till sprudlande dessert-tallrikar där vin och service går hand i hand med ombonad akustik."

Årets Serviceupplevelse:
Mathias Dahlgren Matsalen, Stockholm.
"För att ha knäppt upp en knapp i det formella matsalsupplägget som levereras med en allt säkrare och mer avspänd attityd och kryddas med stämningshöjande serviceinnovationer."

Årets Miljö & Stämningsupplevelse: Puta Madre, Göteborg.
"För den skickligt genomförda sammetsdraperade miljön som får gästernas hjärtan att slå lite snabbare och tillsammans med servisens klädsel skapar en oemotståndlig tidsresa till sorglöshetens land."

Årets Värt en Resa: Skebo Herrgård, Skebobruk.
"För att ha skapat en gastronomisk destination i fin herrgårdsmiljö på lagom avstånd från storstaden med spännande smakupplevelser som lokalhämtas från djupa Roslagsskogar."

Vinnare Årets Hjärtekrog: Belle Epoque, Malmö.
"För att vara den opretentiösa kvarterskrogen som alla söker, avslappnat tillgänglig både i attityd och pris men samtidigt med höga ambitioner i form av kreativ svensk mat."

Årets Vinupplevelse: Grand Hôtel i Lund, Lund.
"För att ha utvecklat en av Sveriges främsta klassiker-källare till en rik källa för upplevelser av både historiskt djup och framåtblick där tradition förenas med de senaste hantverksvinerna."

Årets Ölupplevelse: Pubologi, Stockholm.
"För att presentera en ständigt föränderlig öllista av mikrobryggda specialöl och vardagsbärs från när och fjärran samt berätta om dryckernas karaktär med både allvar och klackspark."

Årets Kaffeupplevelse: Lux Stockholm, Stockholm.
"För att värna om måltidens avslut på alla sätt och främst genom en varierad meny av estatekaffen med tydliga karaktärer som matchar ambitionsnivån i kök och vinkällare."

Årets Fyrfota Gastronomi: 50 Kvadrat, Visby.
"För sitt engagemang med lokalt uppfödda djur i en kreativ gastronomi som tar vara på djurens alla ädla och mindre ädla delar och lyfter fram deras bästa egenskaper."

Årets Bar: Marie Laveau/Little Quarter, Stockholm.
"För att med stor övertygelse servera drinkar av klassiskt amerikanskt snitt och samtidigt utveckla tekniken, förfina hantverket och spetsa kompetensen."

Årets Naturnära Gastronomi: Fäviken Magasinet, Åre/Järpen.
"För en kontinuerlig utforskning av sitt närområde efter råvaror och smaksättare – och för att omsätta det gamla självhushållets principer i en nyskapande gastronomi."


(Källa: http://www.dagensps.se/)



Av: Fredrik Norlén



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0