Svenskt silver i Bocuse d'Or EuropeAdam Dahlberg plockade hem silver i Bocuse d'Or Europe ikväll, onsdag. Norges Örjan Johannessen tog guld och Danmarks Jeppe Foldager brons.
- Fantastiskt roligt vi siktade på pallen och lyckades, säger Adam Dahlberg.
Ytterligare fokus på Sverige som matland blev det när det under prisutdelningen tillkännagavs att Bocuse d'Or Europe kommer att hållas i Sverige 2014.

 

Bocuse d’Or Europe är uttagningstävling till Bocuse d’Or, Lyon. Adam Dahlberg är genom sin andraplats  i EM direktkvalificerad till VM som hålls i januari 2013. 
Sverige har stolta traditioner i Bocuse d’Or, vi har ett guld (Mathias Dahlgren) och fyra silver sedan 1987 då tävlingen startade. Mathias Dahlgren är president i Svenska Bocuse d’Or Akademien och satt i juryn under tävlingen i Bryssel. 
-  När Adams fiskfat bars fram stannade tiden upp lite grand, det kändes att folk reagerade på den både i publiken och bland domarna, sa han efter tävlingen.

Dagens skräll var kanske att Frankrike blev utan medalj, deras enda utmärkelse blev för bästa commis.

RS intervjuade coach Peter Jelksäter under dagen, innan prisutdelningen:
– Både Adam och jag är på plats idag, han ska vara med på lite sponsoraktiviteter och jag ska följa tävlingen noga och försöka fånga upp praktiska lösningar, exempelvis hur andra utnyttjar ytan i köket. Det är några starka lag som tävlar idag, till exempel Schweiz och Norge, så man vill ju försöka få en liten glutt på deras presentationer.

Hur gick det för Adam igår?
– Det gick bra. Allt flöt enligt plan och resultatet blev som vi hade tänkt oss. Vi fick mycket beröm för presentationen. Vi är nöjda och stolta, nu får vi se vad domarna tycker.

Har det varit några missöden på vägen?
– Dagen innan tävlingen ändrades förutsättningarna lite för hur rätterna skulle presenteras. Adam fick inte gå fram och lägga sås som planerat, så vi fick ta beslut om att ändra den delen på plats.

De som följde webbutsändningen från tävlingen kunde märka en viss oro när Sveriges kötträtt skulle läggas.
Vad hände?
– Det var en av domarna som sa att servitörerna inte fick hälla upp buljong, men det hade jag kollat innan att det var enligt regelverket och godkänt. Efter att vi hade hämtat en huvuddomare så löste det sig. Vi hoppas inte att den lilla fördröjningen har påverkat resultatet.

Vad tror du om chanserna?
– Adam lagade naturlig mat med en naturlig presentation. Det var andra som exempelvis hade levande räkor i ett akvarium på fatet... Det beror helt på vad domarna föredrar.

 

Källa: foodnet.se

Av: Fredrik Norlén


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0