Choklad och dryck

Idag hade vi chokladprovning i kursen Gastronomi, och passade samtidigt på att prova vilka drycker som kan tänkas passa till - och även vad som INTE passar...
Robin smakar på mörk choklad.Vår gamle vän och kollega Stefan, som numera jobbar på Viva-vux, kom förbi och passade på att testa en god mörk rom från Cuba.Dessa chokladsorter provades. Alla sorter och mycket god kvalitet - utom kanske Marabou Premium... Den hade vi med som referens. Provar men den för sig själv är den helt OK, men jämfört med de andra sorterna är den faktiskt riktigt dålig.


Några tankar från dagens provning:

Carnegie Porter och gräddig tryffel - fullträff. Detta mörka lite söta öl passar även bra till kladdkaka.
Vitt sött vin med ädelröta - inte helt bra. Det upplevdes för sött och hade för lite "kraft" för att möta chokladen.
Halvtorr tysk Riesling - bättre söthetsgrad men alldeles för vekt och "mesigt". Ingen bra kombo.
Halvsöt sherry - mycket bra till alla chokladsorterna. Inte alltför söt och tillräckligt med kraft. Eldigheten som kommer av hög alkoholhalt passar även den bra till den kraftiga och lite feta chokladen.
Rött sött portvin - helt OK. Rött portvin är strävt och detta kan krocka med mörk choklad, som kan upplevas som bitter. Strävhet och bitterhet/beska har en tendens att förstärka varandra och det blir inte alltid bra. Godast var portvinet till den mjuka och krämiga tryffeln.
Mörk lagrad rom - mycket bra. Spritens eldighet passar bra till alla typer av choklad. Om man först låter chokladen smälta på tungan och "kladdar runt" den i munnen, och därefter tar en liten sipp med rom upplever man spriten som något mindre stark. Romen smakar fruktigt och har en liten doft av arrak/punch. Romens eldighet gör också att chokladen upplevs som mindre fet och kladdig.
Madeira - Vi hade tyvärr ingen madeira på provningen idag. Likt sherry är madiera inte strävt och passar därför mycket bra till choklad, bara den inte är för söt.

Mina personliga favoriter idag blev rom och sherry i kombination med choklad.

Tack till Frukthörnan för goda tips och god choklad.

Av: Lars Filén

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0