Vinprovning med smakbryggor

I kursen Gastronomi har vi idag provat råvaror som inte smakar bra tillsammans med vin. Varför vill man göra det, kan man då fråga sig... Jo, en dålig kombination av mat och vin går att reparera med hjälp av s.k. smakbryggor. Krockarna uppstår oftast tillsammans med rött vin med strävhet.

Några exempel:

Rött vin och sparris är ingen höjdare. Inte heller rött vin till kronärtskocka. Dessa grönsaker innehåller bland annat oxalsyra (samma som i rabarber) som tillsammans med strävt rött vin ger en obehaglig metallisk bismak. Dessutom ökar vinets strävhet. Genom att tillsätta citronsaft, brynt smör, flingsalt och/eller riven parmesanost blir krocken med vinet genast mycket mindre. Ibland kan resultatet till och med bli riktig gott.

Ägg är en riktig rysare tillsammans med rött vin. Ägg innehåller oxalsyra, men även svavel. Detta krockar rejält med vinets strävhet. Dessutom ökar oxalsyra och svavel umamis (den femte grundsmaken) dåliga inflytande på vin. Vi lagade en god och krämig champinjostuvning och när vi provade omelett tillsammans med strävt rött vin och champinjonstuvning blev det hela klart mycket bättre. Detsamma gäller om man tillsätter rejält med god riven ost på omeletten.

Med hjälp av smakbryggor kan man alltså "fixa till" en kombination som var mindre lyckad.
Bra exempel på smakbryggor är:
- Citronsaft
- Fet och god sås
- Smör - gärna brynt
- Salt
- Ost - gärna smakrik som Parmesan eller Västerbotten
Några droppar citron kan göra susen för att kronärtskockan ska passa bättre till det röda sträva vinetOmelett går inte ihop med rött vin, med med en god och krämig chmapinjonstuving fungerar det bättre. Erik visar hur det går till.Filip tar en tugga på en sparris - en av vinets ovänner.Robin smakar på dagens Cabernet Sauvignon / Merlot från ChileSofia tycker att vinet doftar friskt och fruktigt med inslag av svarta vinbär


Av: Lars Filén

Kommentarer
Postat av: Marja

Man blir ju lite avundsjuk när ni håller på med så här roliga övningar.

Jag har fått ett svenskt ord för Umami Välsmakande, prova på det du:) Hälsningar A

2011-02-10 @ 19:04:43
URL: http://mariasbilder.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0