Vad kommer efter Amarone?

Här kommer en intresant fråga från tidningen di.se

Om Amarone är ute, vad är då nästa trend?


Oskar smakar vin


Efter filmen ”Sideways” var Merlot stendött och alla skulle dricka Pinot Noir – oavsett smak eller kvalitet. Den senaste tiden har Amarone varit vinet på allas läppar, men det intresset verkar nu falna. I London dricker finanseliten bara Malbec, har jag hört. Kan det vara nästa trend?
Hälsningar Robert

Hej Robert! Att förutse trender är svårt; amaronetrenden har nog en bit kvar innan den ger sig, inte minst för mer ambitiösa och komplexa viner. Riesling har varit på länge och visar inga tecken på avmattning. Ekoviner, biodynamiskt och så kallade naturliga viner har en hängiven skara förespråkare – och Malbec, främst från Argentina men även från ursprungsområdet i franska Cahors drar till sig intresse.

Får jag själv önska mig en trend blir det att fler ska upptäcka den underbara druvan Chenin Blanc. De flesta känner den från enkla men friska sydafrikanska viner som Foot of Africa, men den är också druvan för dagen bland eliten av Sydafrikas vinmakare.

Några viner jag provat, från till exempel Ken Forrester och Teddy Hall, håller absolut världsklass. Chenin kan ge alla stilar från syradrivna lätta till fatjästa och riktigt maffiga exemplar, och tack vare druvans höra naturliga syra fungerar den utmärkt även i varma klimat. Ingen grön druva är så mångsidig och fungerar från torrt till ädelsött, med fat och utan fat – och som råvara i gott mousserande.

Hemorten i franska Loire bjuder också på mycket spännande, och förhoppningsvis för den sydafrikanska utvecklingen med sig att de stora franska vinerna också kommer fram i ljuset.

Håkan Larsson

Källa: Di.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0