Noma världens bästa restaurangVärldens bästa restaurang

ligger inte längre på Costa Brava i Spanien utan i hamnområdet i Köpenhamn. Restaurang Nomas nordiska mat slog El Bullis molekylärkök och Noma bär nu titeln Världens bästa restaurang.

På måndagen tillkännagavs resultatet av den största barometern för världens bästa restauranger. Det var i anrika festsalen i Guild Hall i London som den internatioenlla kockeliten samlats för att höra resultatet i omröstningen The World´s 50 Best Restaurants 2010.

I år blev det brakseger för det nordiska köket då den till synes oslagbara spanska restaurangen El Bulli fick se sig besegrad av Köpenhamnrestaurangen Noma. Engelska The Fat Duck kom på tredje plats och på en god 23:e plats kom finska Chez Dominique tätt följd av svenskarna Mathias Dahlgren på 25:e och Oaxen Krog på 42:a plats.

Spanska kocken Ferran Adria , som i fyra år burit titeln som världens bästa restaurang, har blivit känd för den så kallade molekylära gastronomin. Nu blev det ett skifte både i geografi, kockgeneration och matstil då enkla nordiska råvaror vann över avancerat tillredd spansk mat. Enda franska placeringen bland top tio var i år parisbistrot Le Chateaubriand som drivs av den unga självlärda baskiska kocken Inaki Aizpitarte . Överlag fick de stora kocknamnen som Alain Ducasse och Joel Robuchon nöja sig med sämre placeringar och berömdheter som Gordon Ramsay och Paul Bocuse blev helt utan placering.

Ängsyra och myskoxe

För Nomas köksmästare Rene Redzepi var segern ingen överraskning, utan följden av flera års målmedvetet arbete och jämnt klättrande på 50 Best-listan. Nomas matlagning grundar sig på det Nya Nordiska köket, med nordiska ingredienser som t.ex. myskoxe, skaldjur, skogsörter och rotfrukter. Den lilla restaurangen ligger i ett gammalt saltmagasin i Köpenhamn. Några planer på att utvidga verksamheten hade Rene Redzepi inte efter segern, utan såg fram emot att fortsätta arbetet på Noma och försöka lösa problemet med strömmen av bokningar som blockerat restaurangens bokningssystem.

50 Best-listan är resultatet av rösterna från 800 kockar, krögare och matskribenter.

KÄLLA: http://www.hbl.fi/text/mat/2010/4/29/d46349.php


Sök ord: ÖSTRA GYMNASIET, RESTAURANGSKOLA, RESTAURANG, UMEÅS RESTAURANGSKOLA, BÄSTA SKOLAN I UMEÅ, KOCK, BLI KOCK, SERITÖR, BLI SERVITÖR, SERVITRIS, BLI SERVITRIS, BAGARE, BLI BAGARE, KONDITOR, BLI KONDITOR, BARTENDER, BLI BARTENDER, RESTAURANGSKOLA UMEÅ, RESTAURANGSKOLA I UMEÅ


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0