El Bulli stänger för gottTrestjärniga El Bulli tar inte bara en paus utan stänger för gott. Det meddelade ägaren och kökschefen Ferran Adrià i förra veckan. Skälet är delvis ekonomiskt.

El Bulli, som ligger i staden Roses norr om Barcelona, har flera gånger utsetts till världens bästa restaurang. En måltid på El Bulli är en av de mest eftertraktade i världen och väntelistan är enormt lång. I januari kom chockbeskedet för världens gastronomer att restaurangen tar en paus och stänger i två år, mellan 2012 och 2014.

Ägaren och den hyllade kocken Ferran Adriàs skäl till pausen var att få andrum, att utvecklas och tänka över vad nästa steg skulle bli för El Bulli. Han behövde inte tänka länge för i förra veckan meddelade han i en intervju i New York Times att El Bulli stänger för gott.

Beslutet har främst sin grund i ekonomiska överväganden. Ferran Adrià och hans kompanjon Juli Soler förlorar en halv miljon euro om året på restaurangverksamheten som finansieras med intäkter från annan affärsverksamhet som konsultuppdrag och utbildning.

– När det handlar om sådana summor ser vi hellre att pengarna investeras i större projekt som utvecklar varumärket och bättre sprider det som El Bulli står för, säger Ferran Adrià till New York Times.

Vad man kommit fram till är att el Bulli ska bli en gastronomisk akademi, ett slags utvecklingscentrum för kvalificerade kockar från hela världen. Första året kanske man kan ta emot 25 studenter, spekulerar Ferran Adrià.

Ferran Adrià kom till El Bulli 1983, när det var en fransk restaurang. Han tog snart över köket som på några år kom att bli känt som ett laboratorium för gastronomiskt nytänkande. Ferran Adrià är en förgrundsfigur för den molekylära gastronomin.

El Bulli har gjort stora avtryck på den gastronomiska kartan med sina banbrytande metoder för att tillaga råvaror och smaker i nya former. 1997 fick restaurangen tre stjärnor i Guide Michelin och har behållit dem sedan dess.

El Bulli stänger några månader varje vinter. Nästa år öppnar man således igen den 15 juni och sedan stängs dörrarna för gott i december 2011. De 3 000 personer som står på väntelista för att få bord får hoppas på att Ferran Adrià en dag öppnar en ny restaurang.

Källa: http://www.restauratoren.se/
Sök ord: ÖSTRA GYMNASIET, RESTAURANGSKOLA, RESTAURANG, UMEÅS RESTAURANGSKOLA, BÄSTA SKOLAN I UMEÅ, KOCK, BLI KOCK, SERITÖR, BLI SERVITÖR, SERVITRIS, BLI SERVITRIS, BAGARE, BLI BAGARE, KONDITOR, BLI KONDITOR, BARTENDER, BLI BARTENDER, RESTAURANGSKOLA UMEÅ, RESTAURANGSKOLA I UMEÅ


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0