Tredjedelen - recept på ett surdegsbröd

Det är svårt att hitta på namn till ett bröd. Detta är bakat med sammanlagt 1½ liter vatten. Vattnet är fördelat på 1/3 skållning, 1/3 surdeg och 1/3 ljummet vatten. Namnet "Tredjedelen" var det bästa jag kunde komma på...
Har du ett bättre förslag? Skriv det som kommentar i så fall.

Kom ihåg att ett brödrecept aldrig är exakt.
Du måste känna dig fram på slutet.
Kläm på degen och bedöm om den går att jobba med och forma till limpor.
Våga ha degen lös...



TREDJEDELEN

Ger tre limpor


Dag 1

Skållning:
5 dl kokande vatten
2 dl vetekross
3 dl (180 gram) grahamsmjöl

Häll kross och mjöl i en bunke.
Häll på vattnet.
Rör om ordentligt.
Täck med plast.

Surdeg:
En klick surdeg (kom ihåg hur mycket till dag 2)
5 dl ljummet vatten
5 dl (300 gram) grovt rågmjöl

Blanda i en bunke.
Täck med plast.

Ställ båda bunkarna på en varm plats. (Se bloggen om var och hur man kan jäsa sin surdeg.)
Låt stå till nästa dag.


Dag 2

5 dl ljummet vatten
5 dl (300 gram) grahamsmjöl
13 dl (800 gram) vetemjöl special
40 gram salt

Glöm inte att spara samma mängd surdeg som du började med dag 1. Du behöver den till nästa bak.
Häll surdegen och skållningen i din degblandare. (Har du ingen - köp en.)
Fyll på med vatten, mjöl och salt.
Kör maskinen i ungefär en kvart.
Täck med lock eller handduk.
Låt jäsa i två-tre timmar.
Dela degen i tre delar.
Forma till snygga limpor.
Rulla gärna i mjöl.
Lägg i smorda limpformar.
Låt jäsa i en eller två timmar.
Eller tre...
Värm ugnen till 250 grader.
Ta en blomspruta och spraya bröden med vatten.
Sätt in bröden i ugnen.
Sänk värmen till 200 grader.
Grädda i cirka 45 minuter.
Ta ut bröden och stjälp upp dem på ett galler.
Om bröden känns "svampiga" på undersidan - sätt in dem i ugnen igen på ett galler och låt dem stå inne på eftervärme i 5 -10 minuter.
Låt bröden svalna på galler - utan duk om skorpa önskas, med duk om mjukt bröd önskas.

Detta grundrecept går att variera i oändlighet.

Man kan lägga till:

Solrosfrön
Linfrön
Pumpakärnor
Nötter
Torkad frukt
Kryddor
Mosad kall potatis
Rårivna morötter (ger vätska - kräver mer mjöl)
osv

Man kan byta ut grahamsmjöl mot grovt rågmjöl eller dinkel.
Man kan sätta surdegen på dinkel iställer för råg.
Man kan byta ut vetekross mot rågkross, havrekross, havregryn, helt bovete...

Det är bara din fantasi som sätter gränserna.



God baklycka.





Av: Lars Filén

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0