Tyskt lantbröd med surdeg - HMD

Detta recept är "lånat" från en av de bästa brödböcker som finns - nämligen "Riddarbageriets bröd" av Johan Sörberg.

En av Johans kompisar jobbade som kock vid hovet, och han berättade att drottning Silvia saknade bröd av en särskild tysk typ. Johan tog då fram detta recept - och leverar till hovet sedan dess. Brödet heter HMD - Hennes Majestät Drottningen.

Kommande fredag serverar vi detta bröd till lunchbuffén, som då har temat Tyskland / Tjeckien. Då bakar vi det med kummin, som de ofta gör i Tjeckien, och jäser det i proffesionella korgar.




Dag 1

1 dl rågsur
1 dl vetesur
3,5 dl vatten
6,5 dl vetemjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 tsk mörk malt (eller 1 tsk mörk brödsirap)
1 msk salt

Blanda allt utom saltet.
Knåda i maskin i c:a 10 minuter.
Tillsätt salt och knåda i c:a 5 min.
Låt degen vila i 2 timmar under handduk.
Lägg en slät handduk i en korg eller ett durkslag.
Rundriv degen försiktigt, rulla i mjöl och lägg den med verket (vecket) uppåt i korgen.
Låt degen jäsa över natten i 12-14˚, övertäckt med handduk.




Dag 2

Värm ugnen till 250˚.
Vänd försiktigt ut degen på en plåt. (Verket nedåt)
Snitta ett tunt rutmönster.
Spraya med vatten.
Sätt in plåten i ugnen.
Sänk tempen till 210˚ och grädda i c:a 40 minuter.


Om man önskar en hård skorpa - låt brödet svalna på galler UTAN handduk.

Om man önskar en mjuk yta - låt brödet svalna på galler MED handduk.



Detta bröd är lättbakat.

Det enda som kan vara lite lurigt är jästemperaturen: 12-14˚. Har man tillgång till matkällare eller vinkällare är det ett stort plus.


















Lycka till med baket.


Av: Lars Filén

Kommentarer
Postat av: Anders

VAd är en profesionell korg?

2009-02-17 @ 17:27:25
Postat av: Lars Filén

Östras bageri (och även andra bagerier) har speciella korgar som man jäser brödet i. När det är dags för gräddning tippar man upp degarna på plåtar. Sätter man in korgarna i ugnen brinner de upp...

Kolla in bloggen på fredag så kanske korgarna finns med på bild.

2009-02-18 @ 09:08:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0