Engelsk fruktpudding


Denna mäktiga dessert brukar vanligtvis göras i en skål eller form.

Man börjar med att göra gelé av 3,5 dl söt saft - gärna jordgubbs- eller hallonsaft. Blötlägg fem gelatinblad i rikligt med kallt vatten. Värm saften. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i saften under omrörning. Häll saften i en fyrkantig form. Låt den stelna i kyl. Därefter tar man en sockerkaka och skär den i bitar som sedan läggs i en skål. Droppa 1.75 dl söt sherry eller sött portvin över sockerkakan. Om gelén har stelnat - skär den i tärningar och lägg dem ovanpå sockerkaksbitarna. Lägg på konserverade persikohalvor (eventuellt skär dem i bitar) Bred 5-6 dl vaniljkräm, egentillverkad eller "fusk". Dekorera med sötad, vispad grädde och färska jordgubbar.

 
I fredags serverades, bland annat, denna dessert när vi dukade upp en brittisk lunchbuffé. Vi valde då att lägga ihop desserten i små portionsformar. Snyggare och lättare att hantera för gästerna.

Proportionerna i vårt recept var lite annorlunda.



Engelsk fruktpudding 

c:a 20 portioner:


Anslag (sockerkaka) i 1 bleck
7 dl söt sherry eller sött, rött portvin
20 gelatinblad
14 dl röd saft
c:a 2½ liter vaniljkräm
c:a 1,7 kg konserverade persikohalvor (utan spad)
c:a 1 liter vispad grädde
             florsocker
c:a 1 kg färska jordgubbar




Gelé gjord på jordgubbssaft.



Sockerkaka



Persikor



Längtar man lite efter sommaren när man ser jordgubbar eller...?



Det finns säkert en jordgubbe någonstans under vaniljkrämen...









Av: Lars Filén

Kommentarer
Postat av: Anton, SP3B

Satan vad jag ska komma och ät hos er!

2009-02-15 @ 01:51:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0