Scampi i citron och senap
Ännu ett recept från fredagens buffé med Grekland/Turkiet-tema.
Scampi i citron och senap
Recept för 4 personer

1 kg rå scampi
3 msk olivolja
½ dl vitt vin
1 msk senap
saft från ½ citron
salt och peppar
Koka räkorna i lättsaltat vatten i ca 3 minuter.
Låt dem svalna i kallt vatten.
Ta bort det mesta av skalen men låt huvud och det yttersta av stjärten sitta kvar.
Hetta upp olivoljan och vänd räkorna snabbt i den varma oljan.
Tillsätt vitt vin och senap och rör såsen försiktigt.
Smaka av med citron, salt och peppar.
Låt rätten småsjuda i några minuter.
Tips: Denna räkrätt är populär på skaldjursrestaurangerna i Grekland.
Den serveras v anligen med endast bröd, men önskar man en matigare rätt kan man få ris till.
Källa: "Grekiskt" av P Bøgeskov, Bonniers förlag, 2006 sid 26
Om man inte får tag i råa räkor kan man med fördel använda färdigkokta scampi - men då hoppar man över det första momentet. Var försiktig med att sjuda räkorna - även om det står så i receptet. Räkor blir lätt sega om de kokas för länge.
Av: Lars Filén
Scampi i citron och senap
Recept för 4 personer

1 kg rå scampi
3 msk olivolja
½ dl vitt vin
1 msk senap
saft från ½ citron
salt och peppar
Koka räkorna i lättsaltat vatten i ca 3 minuter.
Låt dem svalna i kallt vatten.
Ta bort det mesta av skalen men låt huvud och det yttersta av stjärten sitta kvar.
Hetta upp olivoljan och vänd räkorna snabbt i den varma oljan.
Tillsätt vitt vin och senap och rör såsen försiktigt.
Smaka av med citron, salt och peppar.
Låt rätten småsjuda i några minuter.
Tips: Denna räkrätt är populär på skaldjursrestaurangerna i Grekland.
Den serveras v anligen med endast bröd, men önskar man en matigare rätt kan man få ris till.
Källa: "Grekiskt" av P Bøgeskov, Bonniers förlag, 2006 sid 26
Om man inte får tag i råa räkor kan man med fördel använda färdigkokta scampi - men då hoppar man över det första momentet. Var försiktig med att sjuda räkorna - även om det står så i receptet. Räkor blir lätt sega om de kokas för länge.
Av: Lars Filén
Kommentarer
Trackback