Sista (för i år i alla fall) lärarpraktiken
På onsdagen förra veckan bytte jag om och klev in i köket på Costas. Ännu ett välkommet nedslag i verkligheten.


Emelie går lärlingsprogrammets tredje år. Här mixar hon vitlök och olivolja till tzatsiki.
Recept; 30 kg grekisk yoghurt, 13 solo-vitlökar..... osv...

Focaccia bakas dagligen.

Dagens lunch. Välkryddade kycklingfiléer, bearnaise och stekt potatis. Gott och snyggt.
Tack för idag.
Av: Lars Filén
Lucia på Fridhemsgymnasiet

Vilka fantastiskt duktiga elever från Gubbeskolan som var och lussade för oss på Fridhemsgymnasiet. Tack för en jätte fin lucia.
Av: Fredrik Norlén
RL 1a & 1b

Snart är det Jul

Christopher visar Julens mode.

Nybakad äppelkaka med mandelmasssssaaaa.

Sauce Espagnole (brun grundsås)

Nellie & Pernilla

Sebastian steker pannbiff

AJajj det stänker ju o e varmt

Vad tänker Jennifer på ?????????????????????????????

Quiche Lorraine med ärtskott

Jennifer i luckan

Jennifer o Linn

Tackar de e julmust i dag

Sherin

Nellie

RL 1a Julfina

Fyra små gummor rörande i grytan

Sanna klarar två grytor samtidigt !
Fridhemsmästerskapet för bagare















Västerbottennytt På besök. (sänds i morgon 12/12

Våran klocka för att veta hur lång tid vi har på oss

Jennifer fångad på bild tillsammans med Linn

Fredrik på besök

Västerbotten-Nytt gillar oss

Se vad glada de är för att få vara hos oss på Fridhemsgymnasiets restaurangutbildning

Kanonfotograf!

Ännu mer

Våran 1e lärare Fredrik ger en intervju

Mia i farten

Ännu mer film

O mer!!!!

Ja han gillar att vara på TV

Två glada journalister är så glada för att vara här på Fridhemsgymnasiets
restaurangutbildning

Tack för att vi fick vara här hos er
Praktik för lärar´n igen - denna gång på Viktoria
I onsdags var jag iväg på ännu ett praktikbesök. Från klockan åtta på morgonen fram till tvåtiden fick jag äran att få vara med i köket på restaurang Viktoria.

Här ses jag själv i full färd med att passera potatispuré. Det är minsann inte många ställen som tar sig tid att göra det. Resultatet blir magiskt bra. Det är sådana detaljer som skiljer riktigt bra restauranger från de som bara är bra...

Fanny går årskurs tre på lärlingsprogrammet. Här ses hon vispa och fixa potatispurén, som jag sedan fick passera. I ettan och tvåan tillbringade Fanny sin praktiska tid på Restaurang Angelini.

Dagens lunch: Kyckling med grön currysås.

Mat i luckan


Isidor går RL-programmets andra år och är ute på APL - ArbetsPlatsförlagt Lärande. Det kallades tidare kort och gott för praktik. Namnet APL tillkom för att tydliggöra att praktikperioden är en del av utbildningen och meningen med tiden ute i "verkligheten" är att eleverna ska lära sig nya saker, inte bara utnyttjas som gratis arbetskraft. Isidor har varit sex veckor i köket och avslutar sin APL-period med två veckor i serveringen.

Gravad rödning med tillbehör. Förrätt till dagens affärslunch.

En av våra gamla elever, Sofia. Alltid lika trevligt och kul att att träffa dem. Sofia har jobbat på Viktoria/Viktor se´n hon gick ut skolan för några (ganska många) år sedan.
Tack för idag
Av: Lars Filén
Ännu en kväll som praktikant. Denna gång på Invito.
Under en kväll förra veckan (v 48) hade jag äran att få vara med i köket på Invito. Man känner sig som ett malplacerat kylskåp som mest står i vägen... Men kockarna verkar ha överseende med det...

Gamla elever från förr - vart jag än vände blicken.
Erik, Micke, Viktor och Jocke. Micke var bara och hälsade på. Det vankades ju kaffe och tårta... Vanligtvis hittas han på Sjöbris.

Joakim Lundholm, köksis på Invito, fixar saffransgnochi. Smart sätt att göra det på...

Ännu ett kärt återseende från förr. Hej på dej Johan.

"Min" lärling Sofie. Hon går tredje året på lärlingsprogrammet. Kommer ursprungligen från Lycksele.
I stekbordet; köttfärs till pastasås dagen därpå.


Grill med riktigt träkol. Inte illa.

Inga burkchampinjoner här inte. Parmaskinka och ruccola. Jojomänsan...

Viktor in action i luckan.

Toft är också "min" lärling. Han går första året på lärlingsprogrammet. Här i full färd med att mala lever till jolbordets leverpastej.





Av: Lars Filén
Bilder från vecka 48 och 49 RL 1b

Räksoppan

Christopher o Nellie

Julia i luckan

Förrätt

Förrätt Räksoppa på skal med creme fraiche

matsalen

Glada Gubbar

Sanna o Mia

Varmrätten Pocherat kycklingbröst med dijonsenapssås o bulgur

Sherin

Dessert

De var jättegooooooooooooooot

Serveringsgänget väntar på mat

Maja

Sofia skär julienne

Nu är varmrätten på G

Alexander visar hur man skär julienne

Linn ser så glad ut!

Johanna

Sanna o Julia med frukost

Frukosten var bra i dag

En ovanlig bild på Jenny

Johanna

Jessica o sanna


Råvaran

Varmrätten

förätten

Pannacotta med jordgubbspuré

Goa Tanter på besök

Åsa vänta på mat

Hmm....de går inte ihop i dag heller!

Mia i luckan

Alice o Nellie

Sebastian har full koll

Man får ta maten med händerna om man har handskar på

Bongarna är på plats

Sebastian, Sanna o Mia fixar förrätten

Nu är det dax för varmrätt

Pasta med Curryräkor

Väntan på mat kan bli lång

Penilla o Sofia

Sherin är duktig hon.