Grattis Gustav Trägårdh till årets kock

Vill passa på att informera att bilder och lite text kommer på måndag från klassisk a´la carte.


Av: Fredrik Norlén

Klassisk a´la carte del III

Ikväll smäller det, 48 gäster kommer att avnjuta klassiska a´la carte(från matsedeln) rätter. Igår var det förberedelsepass och alla jobbade febrilt för att skapa en så bra mise en place(allt på sin plats) som möjligt inför ikväll.


Marcus gör paj bottnar, i bakgrunden skapar Lukas brödsticks


Linda passerar hallonen till sås Melba







Kvällens meny (med reservation för ev. ändringar)

Förrätter

Hummersoppa

Quiche Lorraine

 

Varmrätter

Hälleflundra med skirat smör och pepparrot

Tournedos Rossini

Champinjon fylld paprika med pilaffris

 

Dessert

Peach Melba

Inkokta päron med kolasås och grädde





Av: Fredrik Norlén





Öppet hus

I måndags var det som sagt öppet hus på skolan. Det var många besökare och en rolig och spännande kväll som förhoppningsvis ledde till att några eller någon kommer att börja på HR.


Genomgång inför kvällen med lärarna Lars och Fredrik (Hr 3)


Yvonne instruerar i andra köket tillsammans med Jimmie (ej i bild) hr2


Ulla styr med fast hand i serveringen (hr3)


Hotell eleverna blir infromerade om hur kvällen skall läggas upp av lärarinnan Ann-Christin


Anders visar hur man "bråkar" med vatten (en del är mer intresserad av att vara med på bild)


Så här kul har vi på HR


Fullt ös i "butiken"

Foto av: Mats Strömberg

Av: Fredrik Norlén


klassisk a´la carte har vi jobbat lite med garnityr

Under kursen kommer vi att jobba med, som jag tidigare nämnt, klassiska maträtter, garnityr, upplägg och servering. I vecka jobbade vi lite med garnering. De kalssiska uppläggen bygger mycket på bra råvaror och mycket arbetatde garnityrer som t.ex. smörroser och ciselerade champinjoner.




Smörkula


Svan av äpple


Ciselerade champinjon


Blommor av rättika som legat i rödbetsspad


Kapten Daniel och hans "svan"

Av: Fredrik Norlén

Öppet hus i kväll kl: 18.00 - 20.30

Alla är välkomna önskar alla lärare och elever på Östra gymnasiet.

Av: Fredrik Norlén

Smörrosor med Yvonne

Börja med att ta ut smöret i rumsteperatur ca 2 timmar innan ni börjar. Ta fram en matsket eller en träsked med tunna kanter (träsked funkar bäst om ni har en).


Börja med att forma mitten, gröp ur en bladformad smörbit och rulla ihop som en liten tub


Fortsätt med att gröpa ur bladformade smörbitar. Lägg bladet så att mitten av bladet kommer i "skarven" av den ihoprullade mittenbiten.


Jobba sedan på samma vis runt tills ni skapat en ros i önskvärd storlek, fäst bladen i botten av rosen med hjälp av händerna.




Forma förstiktikt med händerna (doppa händerna i kallt vatten om ni börjar bli för varm om dem)


Övning ger färdighet


Bladen. Gör små vågliknade rörelser 3-5 gånger


Avsluta sedan med en lång gröpande rörelse för att få upp lövet



Lycka till.

Av: Fredrik Norlén



I morgon blir det smörrosor med Yvonne

Det kommer att bli en snabbkurs i hur man gör smörrosor med Yvonne Eriksson ("smörros kunsult").


Av: Fredrik Norlén


Klassisk a´la carte del II (gäster)

I torsdagskväll kom gästerna för första gången på kursen. Alla var på helspänn och arbetet i köket och serveringen fungerade som en klocka. Kvällen var lyckad med många nöjda gäster och 2 nöjda lärare. Håll till godo med lite bilder från kvällen.



Fint uppdukad restaurang


Med blommor och ljus


Linda fixar hummer´n i köket till...


Sjötunga Walewska


Färska fikon till...


Ostbrickan som..


Jenny serverar i restaurangen



Äggulan till..


Biff Rydberg


Desserterna för kvällen var Crème brûlé och..


Glace au four severad från fat

Av: Fredrik Norlén


Klassisk a´la carte del II

Förberedelse inför gäster, nu börjar det på riktigt. 48 gäster bokade och alla förbereder för fullt.


Emelie (gömd) och Sofia viker servetter


Franska liljan


Helene skriver "todo"-listan


Pontus står vid spisen och tempererar socker till Italiensk maräng och håller ett öga på skaldjursfonden


Härliga vegetariska biffar


Lukas har gjort crème brûlé

Av: Fredrik Norlén


Tillbakablick på Nobel middagen den 10/12-09


Restaurangen


Dekoration


Förrätten


Varmrätten


Desserten


"Teamwork" (Linda, Frida, Daniel, Emma)


Fokuserad (Emelie)


Gabriella, fd eleven Thomas Sjögren och Christoffer diskuterar kvällen


Av: Fredrik Norlén

Nu är det slut =(

Här kommer de sista bilderna från hr1s kökslektioner. Nu får de vänta ända till årskurs 2 innan de kommer tillbaka till köket. Jag hoppas att alla kommer att praktisera hemma, laga mat och servera sina föräldrar, syskon, släkt och vänner, för att behålla sin kunskapsnivå. Här kommer bilder håll till godo.


Caesarsallad


Räkcocktail


Vaniljglass med chokladsås


Frukttartelett med bärsås och grädde


Vaniljglass


Fanny och Linn fixar räkcocktail


Linda och Emma fixar tarteletter


Kevin är "cool"


Kevin "jobbar"

Det kan hända att jag lägger in lite nostalgibilder eller bilder från provtillfället framöver. Den som tittar in på bloggen får se.

Av: Fredrik Norlén


Sista veckan i köket för denna termin

Eleverna i hr1c är nu inne på sina sista 2 dagar i köket som kommer att avslutas på onsdag med ett skriftligt prov. Denna vecka gör vi räkcocktail med Rhode islandsås samt Cesar sallad med kyckling och bacon. Till dessert blir det vaniljglass med chokladsås samt frukttartlette med bärsås. Idag har eleverna förberett desserten.

Mia skriver av recepten


Linda och Caroline passerar vanilglassen


Vaniljglassen med de karakteristiska vaniljfröna



Frukttartletten måste också förberedas


Och klä formarna som Viktor fixar lätt.

Imorgon kommer bilder och några rader om hur sista serveringen och kökslektioen gick.

Av: Fredrik Norlén


Klassisk a´la carte

Nu börjar en ny kurs för årskurs 3. Under denna kurs kommer vi att prata, laga och servera klassiska a´la carte maträtter. Här kommer några härliga bilder från uppstarten där vi tillrett tre rätter med klassiskt ursprung. Vi kommer att servera gäster i fyra torsdagskvällar framöver med start den 21/1 -10. Det finns några platser kvar för första tillfället pass på att boka här.


En Amuse-bouche bestående av röktrenstek och västerbottens ost på en liten toast


Fylld laxpaté med kallröktlax serverad med örtsås


Wienerschnitzel med klassiska tillbehör


Gratinerad pommes duchesse


Crepes suzette


Christoffer flamberar crepesen och Frida vänrat på sin tur

Vi hade en trevlig och lärorik första träff och kommer att laga mycket och god mat de kommande veckorna.

Av: Fredrik Norlén


Fler bilder från denna vecka med hr1


Crème brulé


Här bränner Carl och Carl Crème brulén


Serverings klassen innan "gästerna" kommer


Serverings klassen (hr1b) redo för "gäster"


Kallköket hade gjort en Fransk löksoppa med brödkrutonger och VB-ost


Samt vaniljparfait med chokladsås, crème brulé


Lärarna Peter (till vänster) och Jimmie (till höger) var "gäster" på onsdagen

Av: Fredrik Norlén

Räksoppa på räkskal ca 8 port



Ingredienser:

1,5 kg            Räkskal

50 g               Gullök

50 g               Purjolök

50 g               Morot

1 msk             Tomatpuré

1 msk             Paprikapulver

4 msk             Vetemjöl

5 dl                Grädde

2 cl                konjak

1 dl                Vitt vin

2 msk             Olja

1-1.5 l            Vatten

Persiljestjälkar

Salt/peppar

Gör så här:

  1. Fräs räkskalen i olja.
  2. Tillsätt de finskurna grönsakerna.
  3. Blanda väl och tillsätt tomatpurén och paprikapulvret.
  4. Fyll på med vitvinet och vatten eller helst fiskbuljong så att det precis täcker ingredienserna.
  5. Koka i ca 20 minunter och sila.
  6. Gör en roux på smöret och mjölet.
  7. Fyll på med räkfonden.
  8. Låt koka i ca 10 minuter och sila genom en chinoise.
  9. Tillsätt grädden och konjaken, smaksätt med alt och lite cayennepeppar, avrunda med lite kallt smör.
  10. Servera soppan rykande het i terrine eller djup tallrik, gärna med vispad creme fraiche och några räkstjärtar.

    Av: Fredrik Norlén

Lite trevliga bilder från hr1:s näst sista kökstillfälle


Skötsamma elver, lärare och endel inbjudna gäster väntar på sin mat


Kallkökselever samt serveringselever ser till att "gästerna" får sina förrätter


Här visar John vad de lärt sig i serveringen, han bär tre sopptallrikar utan problem

Av: Fredrik Norlén

hallonsorbé


Hallonsorbé 4-6 port

Ingredienser:

400 g             hallon
0,5 dl             vatten

1 st                kanelstång
250 g             socker
1 st                vispade äggvitor

 

 

Gör så här:

 

  1. Blanda hallonen, kanelstång, vattnet och sockret.
  2. Låt det koka upp i en kastrull tillsammans med vattnet och sockret. Låt det sjuda några minuter och sedan kallna.
  3. Sila de kokta hallonen genom en Chinois eller annan finmaskig sil.
  4. Frys hallonlagen i en glassmaskin. Om man inte har en glassmaskin, kan man frysa hallonlagen i en skål. Använd då en elvisp till att vispa om i sorbeten då och då för att undvika isklumpar.
  5. Tillsätt den uppvispade äggvitan strax innan sorbeten fryst till önskad konsistens.

Av: Fredrik Norlén


Äppelmarinerad kyckling 10 port

Ingredienser:

 

10 st              kycklingfiléer

5 st                lagerblad

 

Marinad:

1 dl                konc. äppeljuice

1,5 dl             japansk soja

1 dl                honung

1 dl                majsolja

1 msk             salt

2-3 st             äpplen



Gör så här:

 

  1. Skala och finhacka äpplena, blanda ihop de övriga ingredienserna och blanda tillsammans med äpplena
  2. Lägg kycklingen och marinaden i en plastpåse tillsammans med lagerbladen och låt vila i kylskåp över natten (ca 8-10 tim).
  3. Lägg upp kycklingen i en ugnsfastform och tillaga kycklingen på 190c till den är färdig.  

Av: Fredrik Norlén


RSS 2.0