Då var vi igång igen

Nu är det hr2b som chefar i köket. Fösta tillfället var till för att öva och bli varm i kläderna, samma sak gäller imorgon fast då ökar vi på med 3 rätter till. Idag gjorde 1st förrätt 1 st varmrätt och 1st dessert. Alla jobbade bra och allt flöt på bra. Hoppas att det fortsätter så här bra, här kommer lite bilder.


Kevin fyller schnitzel.


Daniel och Patricia förbereder bacon till salladen.


Ju fler kockar...? Gabriella, Maria, Mia och Jennifer gör rösti


Julia steker rösti (i bakgrunden Mia)


Grabbarna panerar schnitzel (i bild John, Christoffer, Carl J)


Viktor lägger upp bröd


Amanda B hämtar maten från luckan (i bakgrunden Joakim)


Som gäster hade vi inbjudna lärare och personal


HR2a står i luckan och tittar in men längtande blickar till köket (tror att de saknar köket redan?)

Av: Fredrik Norlén


Kaffe

Fredagen 24 september - en förmiddag i kaffets tecken. En liten men yster och intresserad skara elever fick en djupdykning i kaffe - bildligt talat... Vi hade besök av Erland Törner från Arvid Nordquist. Han berättade om kaffets historia, kaffetillverkning, trender osv. Dessutom fick vi alla praktisk övning i att göra espresso, cappuchino och latte. Detta möjliggjordes av att JobMeal varit här och installerat en riktigt proffsig espressomaskin. Ännu så länge är den bara till låns, men vem vet - vi kanske kan köpa den...
Supertack till er som gjort denna dag möjlig.

Här kommer några bilder.

/ Lars Filén



























































Hr 1 b

Idag hade jag förmånen att jobba tillsammans med hr1b när Jimmie var på universitetet för att fördjupa sina akademiska kunskaper. Det var mycket roligt och eleverna var jätte duktiga och ambitiösa. Vi gjorde pajer och sallad samt pannacotta. Tyvärr han jag inte lära mig alla namn...


Samarbete


Koncentration


Skära grönsaker


samma


4 x paj med Rhode Islandsås och blandsallad


Vaniljpannacotta med hjortron och krossade bondkakor

Av: Fredrik Norlén


"Vanlig" Kladdkaka



Ingredienser:

1 dl                smält smör eller margarin

2 st                ägg

2,5 dl             strösocker eller rårörsocker

1,5 dl             vetemjöl

4 msk            kakao

1 msk            vaniljsocker

1 krm             salt

1 krm             bakpulver

Gör så här:

1.      Vispa samman smält smör eller margarin, socker och ägg.

2.      Rör ner torrvarorna och slå smeten i en smord form med löstagbar kant.

3.      Grädda i 180 grader i cirka 15-18 minuter tills kakan är genombakad i kanten men kladdig i mitten.

4.      Låt svalna något och pudra över florsocker.

Av: Fredrik Norlén


Gästtillfälle 4

Då var det slut med matlagning för denna termin för HR2a =(. I dag var en helt underbar lunchservering allt flöt på jätte bra och alla gäster fick god mat och behövde inte vänta. Jag är super nöjd med mina elever idag =).


Sofia & Emmelie gör pocherat ägg


Josefin skalar kiwi


Jonas (kökets muskelman) hjälper Emmelie med att hälla upp soppan


Sofia "klär granen"


Rökt lax med pocherat ägg och örtvinegrette


I bland är det trångt i "luckan" (ibild: Julia och Christoffer)


"vanlig" kladdkaka med mascarponesås och passionsfrukt


Citonsorbé med citrusmarinerade frukter


Köket!


Av: Fredrik Norlén


Gästtillfälle 3

Idag blev ett litet steg tillbaka från fredagens lyckade servering. Alla var väldigt lugna, kanske för lugna, eftersom allt inte var klart och genomgånget innan vi slog upp portarna till restaurangen. Det blev en intensiv öppning och alla jobbade tillsammans och det gick ganska bra tillslut.


Kantarelltoast


John serverar de förväntansfulla gästerna


Pannacotta på vit choklad med passionsfrukt och grädde


Tosca äpple med mascarponecreme


Carl J, har inga problem att bära tallrikar


Tips från Ulla: om blommorna börjar vissna klipp av dem just innan blomman och sätt dem i ett cocktailglas, blir både snyggt och du sparar en slant.


Sista veckan i köket

Nu har hr2a bara denna vecka kvar i köket innan de går ut för att servera. Imorgon kommer gästerna och eleverna jobbar febrilt för att hinna färdigt allt inför öppnandet i morgon.

Emma och Robin fixar såsen


Amanda B skalar och kärnar ur äpplen till Tosca äpplena


Zhe skär julienne


Joakim diskar skärbrädor, det gäller att redskapen och allt i köket är rent och snyggt

Av: Fredrik Norlén


Gästtillfälle 2

Så var andra gästtillfället avklarat och jag måste börja med att berömma mina elever som gjorde ett jätte bra jobb, allt flöt på smidigt och det var ett bra sammarbete mellan grupperna och eleverna. Lägger upp lite sköna bilder från lunchen, håll till godo.


Jonas är fokuserad på sin uppgift


Amanda, Camilla och Megan fixar varmrätterna


Basilikadoftande tomatsoppa med brieost och ny baktbröd


Grillad pilgrimsmussla och skampi på rosmarinspett med lime- och chilivinegrette


Samarbete... (ibild: John, Megan, Amande och Josefin)


Ulla (i sin nya uniform) instruerar John om konsten att bära tallrikar


Linda håller tungan rätt i munnen när hon serverar ut soppan


Mangoparfait med likörmarinerad citrusfrukt


Smördegsinbakad västerbottensost med hjortronmylta


En fullsatt restaurang med nöjda gäster

Av: Fredrik Norlén


Gästtillfälle 1

I går satte vi igång på allvar, vi hade en fullsatt restaurang med förväntansfulla gäster och laddade elever. Vi var bra förberedda och väntade oss rolig och lärorik lunch, det blev det men kanske jobbigare och stressigare än vi kunnat ana. Härkommer lite bilder från gårdagen, jag han inte ta så många på den färdiga maten pga. att det vart fullt upp.


Emma är glad och laddad


Agnes och Josefin som också var lunchens köksmästare och gjorde ett riktigt bra jobb


Fullt fart både i köket och i..


Servisen

Av: Fredrik Norlén




Idag smäller det

Igår var det genomgång och förberedelse inför dagen äventyr. I dag har vi full restaurang med betalande gäster som förväntar sig god mat och bra servis. Vi har gjort vårt bästa för att vara förberedd men i stridens hetta vet man aldrig vad som händer och hur det går. Man måste vara flexibel och kunna anpassa sig till situationen vad den än må vara. Nog on det här kommer några bilder från igår.


Här skalas det räkor till Toast Skagen (ibild Björn, Joakim, Camilla och ryggen på Amanda B)


Robin och...


Emmelie fileéar och styckar lax.


Zhe förbereder inför desserten genom att hämta svängare.


Här bubblar grunden till Crème Vichyssoise.

Av: Fredrik Norlén

 

Fadder dag på HR

Igår var det fadder dag på östra och våra elever hr2b bakade kanelbullar tillsammans med hr1b. Det var en trevlig och rolig eftermiddag. Lägger ut lite bilder från dagen, tyvärr kan jag inte allas man så ni får ha överseende med detta.


Ju fler kockar =)


Början till bullar


Hårt slit...


Jimmie i höstens trendiga "outfit"


Det är inte alltid lika lätt som det ser ut


Till slut! Nybakta kanelbullar och mjök, Mmmm


Av: Fredrik Norlén

Mandelflarn ca: 28 st

Ingredienser:

100 g             smör

2 msk            sirap

1,5 dl             strösocker

0,5 dl             vetemjöl

2 msk            mjölk

100 g             mandel

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°C
  2. Blanda margarin, socker, sirap, mjöl och mjölk i en kastrull och låt smälta ihop. Se till så att det inte storm kokar
  3. Drag av från värmen och tillsätt den flagade mandeln
  4. Lägg bakplåtspapper på tre plåtar som mjölas
  5. Klicka ut 3 klickar på varje plåt, de kommer att rinna ut på plåtarna
  6. Grädda 5-6 minuter i ugnen, låt svalna något
  7. Lossa med en stekspade och forma

Av: Fredrik Norlén


Ceasar dressing 10 pers

 

Ingredienser:

3 st                äggulor

3 dl                matolja

1/2 msk         Dijonsenap

1 1/2 dl          lätt-crème fraiche

3 st                vitlöksklyftor

20 g               sardeller

1/2 dl             riven parmesan eller annan stark ost

salt, peppar och lite citronsaft


Gör så här:

  1. Vispa äggulorna och senapen med en elvisp. Häll i matoljan lite i taget precis som till majonnäs.
  2. Blanda i crème fraichen.
  3. Stek vitlöksklyftorna i lite olja tills de är gyllenbruna.
  4. Finhacka/mixa sardellerna och de brynta vitlöksklyftorna.
  5. Blanda ner sardellerna, vitlöken och parmesanen i majonnäsen.
  6. Smaksätt med salt, peppar och lite citronsaft.

Av: Fredrik Norlén


Test tillfälle nr:2 avklarad

Idag gick det riktigt bra, några minder fadäser men i övrigt inga problem. Nästa vecka öppnar vi restaurangen för betalande gäster! Det blir spännande för alla elever i årskurs 2, första gången men gäster.. Här kommer lite sköna bilder från idag.

Gazpacho i stora lass


Gazpacho redo att servera med lite nybakt bröd


Jonas och Zhe fixar grillen. ELLER?


Alla elever fick smaka på snigel, vissa gillade det och andra inte... (i bild Emmelie).


Till varmrätt fanns band annat ett mjukstekt kycklingbröst med ris, smörslungade champinjoner och en dijonsenapsås.


Blåbärsglass med mandelflarn


Kokosmaräng med mintchokladsås och jordgubbar


Serveringsklassen (hr2b) hade fullt upp i bild Julia, Carl G, och Linda

Av: Fredrik Norlén

Test tillfälle nr:1 avklarad

Idag serverade vi en tre rätters lunch till varandra och några inbjudna gäster, det vart succé, lite kretik men i stora drag lyckat. Eleverna var klar i tid och alla gäster fick god mat. I morgon är det 2st tre rätters menyer så att pressen ökar. Här kommer lite bilder från dagen.


Agnes och Josefin penslar gifflar


Agnes med det färdiga gifflarna


Joakim langra Caesersallader till Carl J.

 
Emmelie och Sofia lägger upp varmrätten på fat


Björn blir serverad av Viktor


Björn, Jonas och Zhe sitter i restaurangen och myser


Caesarsalladen väntar på att få komma ut till sina gäster...


Som avslutning serverades en äppelpaj med sauce anglaise (vaniljsås)

Av: Fredrik Norlén

Sommaren är över

Äntligen är sommarlovet slut och vi får börja skolan igen =). Alla eleverna är tillbaka och vi lärare också, vi ser fram emot ett spännande och lärorikt år och hoppas och tror att eleverna kommer att få ett bra och givande läsår. Här kommer lite sköna bilder från HR2:ornas första dag tillbaka i kökskläderna.

Emma, Robin och Zhe panerar schweizerschnitzel


Flitiga fingara..


Slut resulat


Knaperstekt bacon till Ceasarsallad


Lärare Ulla har genomgång för serveringseleverna i hr2b


Av: Fredrik Norlén

RSS 2.0